"Forskning och framsteg"

Hallå, hallå, alla nöjda och missnöjda bloggläsare

Ingen kommenterar här på bloggen, men via facebook och telefon kommer det in en del kommentarer. En del älskar träd och tycker trädinläggen är bra, andra tycker trädinläggen är högtravande (och tråkiga). En del vill höra vad jag tycker om tv-program, andra vill läsa om forskning. Och ja, jag tar verkligen intryck av den enorma flod av synpunkter som strömmar in, så för balansens skulle kommer här lite om forskningen.

Idag har jag varit i Göteborg och träffat min bästa kollega, han som jag skriver artiklar ihop med. Idag gick det riktigt lysande. Jag fick beröm för att jag var kritisk, och det är det finaste man kan vara som forskare. Skönt att det är en tillgång, vilket det inte alltid är i alla sammanhang. 

Åh, vilket analystiskt ljus som flödade idag. 
Här kommer en av alla banbrytande upptäckter vi kommer släppa i nästa artikel:

* Ibland används gester i tal om musik som ersättning/kompensation för brist på ord (man säger t.ex. 'jag hörde en...' och så låtsas man spela fiol) och ibland används gester som själva förklaringen (t.ex. 'det låter...' och så gör man en cirklande rörelse med handen, och fortsätter; 'precis så lät det').

Öh...tänker kanske någon...och!? 

Jo, enligt Vygotsky och hela hans tjocka efterföljande forskarsläkte, så är någons svar på (spårkliga) kommunikativa utmaningar ett slags mått på utveckling, och alltså det som utbildning syftar till att driva framåt. Och om man vill driva utvecklingen framåt för någon som pratar om musik kan man konstatera att det är funktionellare att kunna säga 'jag hörde fiol' än 'jag hörde en sån här...'. Hur ska man veta om någon talar om fiol, altfiol eller rent av stråkinstrument när den låtsas spela fiol. Alltså ska lärare försöka hjälpa barn att föra in vedertagna termer när de använder gester.

Komplikationen gäller den andra varianten av gester; när själva gesten är förklaringen. Om man ska kommunicera OM musik krävs det att man översätter från musik till ett annat 'språk' (vi kallar det modalitet), och då är det inte säkert att det verbala språket är det bästa. I musik är det vedertaget att kommunicera via gester - se t.ex. på en körledare och en kör. Inte säger körledaren; 'sluta nu' utan han eller hon gör en knyck med handen och då fattar kören att det är dags att sluta sjunga. 

Så nu vet ni det. Forskning och framsteg! Hej och hå.

Lite övrig forskningsvardag; jag missade tåget i morse och fick hastigt, lustigt och billigt boka en x2000 biljett. Som tröst köpte jag kaffe på pressbyrån. Pressbyråns kaffe är det absolut sämsta som finns till salu, så vitt jag vet. Men är det krisläge så är det.

PS Imorgon fyller jag år.







Kommentarer
Postat av: Ulrika

Fast lite SUR är man ju för att du inte kommenterade de sista avsnitten i Bonde söker fru.
Eller kanske missade jag något på slutet? Man ska aldrig vara för tvärsäker.

2008-01-12 @ 14:21:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0