senast nytt från konferansen

största modeordet här på konferansen är Identity. 
Det är intressant att det inte istället talas om lärande, meningsskapande, kunskap eller liknande - det är ju ändå en konferans om Pedagogik. Men, det är något som hänt. Nämligen, tror jag, att lärande numera ses som identitetsskapande. Om jag tar till mig något nytt förändras jag som person, och om jag vill veta vad någon kan ska jag ta reda på vem någon är.

Jag är helt mot strömmen på detta område. Jag tror att identiteten står relativt fri gentemot kunskapen. Inte helt, men jag tror det är möjligt att studera lärandeprocesser utan att göra det i termer av identiet. Det som jag gör - att se om man kan lära barn något speciellt i musik - är också helt ute. Eftersom lärande är identitetsskapande, och identitetsskapande är personligt, så kan läraren nästan bara förstöra om den blandar sig i för mycket. Läraren ska, om något, skapa en god miljö, men sedan har den i princip gjort sitt... Jag håller ju på att kolla hur läraren kan lägga upp lektionen, vad den kan ställa för frågor, hur den kan möta barns tidigare erfarenheter, ta barns perspektiv osv. Inte på modet!

Intressant också att tänka på detta, som forskarsamhället i musikpedagogik verkar helt eniga om, parallellt med 'ordning-och-reda'-debatten. Läste i den dagstidning på hotellet att den pågår även här i Norge. Vilken forskare bryr sig om ordning och reda? Inte jag, och inte identitetsskaparanhängarna heller gissar jag. Det är politiker som gillar ordning och reda, eller? Själv tycker jag det intressanta är VAD som finns att lära.

 

Kommentarer
Postat av: Kusin K

En reflektion från det psykologiska fältet: Här kanske personlighet och identitet av tradition har varit dominerande, men inte längre. Modet inom psykologin idag är nämligen INLÄRNINGSpsykologi. Och i terpin är psykologen också pedagog som ska lära patienten hur (fel)inlärning av beteende (inklusive tankar och känslor)går till, samt lära ut färdigheter eller andra verktyg för att kunna hantera sina svårigheter. Är det detta som kallas tvärvetenskapligt?

2008-01-24 @ 17:03:05
Postat av: Johan

Jag tycker "identitetsteorin låter mer som en utveckling av det gamla "sätta eleven i centrum" och "individualisera". Detta, enligt mig, leder till mer uppfostran än kunskapsutbyte. Jag tror mer på variationsteorin. Kör hårt på den!!!

2008-01-24 @ 21:22:20
Postat av: Ulrika S

Måste man inte se identitetsfixeringen mot bakgrund av att man anser att människan är handlande, allt vi är syns och genomsyrar det vi gör. Vi ÄR det vi GÖR. Identiteten blir våra handlingar och våra handlingar är vår identitet. Eller? Då går det ju inte att skilja identitet från det vi gör, t ex när vi lär oss nåt. Eller...?

2008-01-25 @ 12:25:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0