Enkla grillspett med asiatisk touch

Enligt receptet skulle det vara färdiglagade köttbullar och majskolvar, men vi hade hemlagade nötköttfärsbullar med lök och persilja i (lite överkurs alltså). Och istället för majskolv hade vi paprika, färsk lök och champinjoner.
Detta träddes alltså upp på spett och penslades med en sås av
- lite sambal olek (eller hackad chilifrukt)
- 2 msk mango chutney
- 2 msk olja
- 2 msk honung
- 0,5 tsk paprikapulver
Till detta, följande intressanta varma sallad
- 200 g äggnudlar som kokas i 2 minuter
- haricovert, kokas för sig
- salladslök (men vi hade vanlig färsk lök och förvällde den i någon minut i kokande vatten)
- några skivade rädisor
- 3 msk sötsur chilisås (vi hade någon vanlig sweet chili sås, vet inte om det är samma sak?)
- saft av 1 lime
Andra bloggar om: grillspett, köttbullar, asiatiskt, recept, mat, fest
Mer sylta och safta
Jag köper syltsocker och följer receptet på påsen.

Andra bloggar om: sylta och safta, hallonsylt
Svartvinbärsjos
Svartvinbär är ju fantastiskt anioxidantrika och c-vitaminrika. Sen är det visst lite socker också...?
1. Plocka 2 liter svarta vinbär och 3 liter blad från svartvinbärsbusken (eller slit av allt från grenarna i en osorterad mix, går snabbare.)
2. Häll bär + blad i stor syltgryta + 5 liter vatten och 8 dl vanligt socker
3. Låt koka i 20 minuter
4. Sila av i saftsilar, se bild.
5. Häll upp i t.ex. gamla petflaskor (det går åt en del)




Det här blir en slags blandning mellan saft och jos. Man kan späda den till önskad styrka, ca hälften vatten hälften jos, när man dricker den. Förvara flaskorna i frysen. Tinad flaska står sig ca 1 vecka i kylen.
Andra bloggar om: svarta vinbär, svartvinbärsjuice, svartvinbärsjos, sylta och safta
American pancakes

Har länge frestas av alla läckra recept på brunch, typ i Leila bakar.
Så till slut testade jag american pancakes. Hade någon slags uppfattning om att det var krångligt - men nej! Jätteenkelt.
Receptet från Tasteline:
2,5 dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
0,5 tsk | salt |
2 msk | socker |
1 st | ägg |
2,5 dl | mjölk |
2 msk | smör |
Tillagning
1. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
2. Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.
3. Servera dem med färsk frukt eller bär, lönnsirap och eventuellt smör eller vispgrädde.
På fikabrickan också: Chokladcookies och Svartvinbärsjos.
Bästa sommarkakan
Klassisk lantlig sommarkaka som vi kallar Eketorps kringlor (fast det inte är en kringla utan en ring?). Man torkar den i ugnen så den blir som en skorpa, och därför står den sig fint utan att frysas. Underbar att ta till kaffet.
Ställ fram 100 g smör för att rumstempereras
Smörj 3 plåtar
Värm 2 dl grädde och 3 dl mjölk fingervarmt
( ca 2 min i mikro på full effekt)
Rör ut 1 pkt jäst för söta degar med
1 msk socker och lite av degspadet
Blanda ihop
Arbeta i 700g. vetemjöl tills degen blir smidig
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter
Mot slutet av jäsningen klickas det rumsvarma smöret ut över degen för att bli ytterligare varmt
Arbeta på nytt degen så att smöret blir ett med degen
Dela den i 4 delar och rulla ut till längder
Av varje längd skärs 11-12 stumpar som rullas ut till fingertjocklek
Forma till cirklar och vänd i pärlsocker på en tallrik
Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter
Grädda 8 min i 240 grader i mitten av ugnen
Låt kringlorna vara kvar på plåtarna
När gräddningen är över flytta ihop dem på 2 plåtar
Torkningen innebär att man ställer båda plåtarna i ugnen under varandra i 75 graders värme
Ugnsluckan ställs på glänt med en träslev
Låt dem stå inne i 4-6 timmar
Skifta plats på påtarna varannan timme
Förföriska pajen
Som inte behöver förgräddas, men hela pajen behöver vara i ugnen i minst 45 minuter
Fyllning som skivas och snabbfräses i stekpanna:
- 1 squach
- 1 aubergine
- 1 röd lök
- 1 paprika
- Tärnad/smulad fetaost
- Svarta oliver
- Färsk timjan
- 1 dl riven ost

Andra bloggar om: recept, mat, paj, aubergine