Långsamt och gott

Rinner av långsamt, tinar långsamt, tar lång tid att diska alla skålar efteråt, men ack - så gott.

Låt 6 dl gräddfil rinna av (nuförtiden tar man kanske filadelfiaost istället, men det här receptet är old fashion). Över natten eller i flera timmar.

Vispa lätt
  • 2 dl socker
  • 3 äggulor
Blanda med skalet av

Vispa till hårt skum (rena vispar, ren bunke)
  • 3 äggvitor
Vispa
  • 3 dl grädde
Blanda ihop allt med en slev. Ta det varligt.

Lägg i en form med krossade digistivekex i botten. Gärna en form med löstagbar kant. Men jag tog 6 halvlitersformar av aluminium istället. Då kan man mer kontrollera hur mycket man tar fram, så att inget smälter bort i onödan.
Strö lite kexkross över. Ställ i frysen över natten. Tag fram i god tid före servering. Här med jordgubbar och kiwi.



Andra bloggar om: , , ,

Fina färskpotatisar

Tidigare kunde jag inte med färskpotatis alls, men via goda potatissallader med massa örtkryddor har jag börjat komma in i det. Tur det, för att inte gilla färskpotatis på sommaren är ett smärre handikapp! Den här varianten är också bra för att vänja sig:



Fick det till Kreolska grytan hos E. Hon sa att man skrubbar potatisen jätteren och fin. Bryner den i stekpannan, lägger sedan på lock och låter den ligga i tills den blir mjuk. Inget vatten behövs tydligen. Den steker i sin egen vätska? Har inte provat själv, men det verkade enkelt.

Andra bloggar om: , ,

Bjudmat i sommarvärmen

Om man är ute i god tid är den här rätten väldigt lättlagad, lätt att lyckas med, inte mycket jobb, imponerande god osv.

Köp hem en fläskfilé. Köp svenskt kött!
Bryn den i sin helhet lite runt om så den får färg, häll på lite vatten och lägg på ett lock, låt eftersteka på lägre värme i bortåt en halvtimme. Låt svalna. Skär upp. Sedan - lägg på ett fat (se bilden) tillsammans med

  • 1 dl olja
  • en skvätt vinäger (jag tog balsamvinäger denna gång, men det ska vara rödvinsvinäger)
  • ganska rejält med krossad rosépeppar (smula den i handen)
  • lite salt
  • lite vitpeppar
  • 1 dl buljong (lös upp en halv köttbuljongtärning i 1 dl kokande vatten, låt svalna)
  • mycket finstrimlad purjolök (fast jag tog gräslök från landet istället)
  • dragon (fast jag tog några kvistar rosmarin istället - tänk: örtkrydda)
  • persilja
Låt detta stå övertäckt i 1 dygn. Ät sedan med en grönsallad och kokt kall pasta, eller potatissallad, på buffébordet eller efter eget behag.

Många alternativ i receptet, men med en princip: stek, kallna, skiva, marinera. Receptet är för ett knappt halvkilo kött. Gott!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Nötter och choklad

Om du bantar - sluta läs nu - om du är kaksugen - fortsätt!



  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl grovt hackade nötter (jordnötter är coolast, men idag tog jag mandel i brist på annat)
  • 100 g grovt hackad choklad

Klicka ut 25 bollar, tryck ut lite lätt. De flyter ur i ugnen!

Bakplåtspapper är en bra idé.
175 grader, 17-20 minuter

Andra bloggar om: , , , ,

Kreolsk köttgryta


Bortbjuden i helgen till mina underbara vänner E och A. Bjöds på kreolsk köttgryta under ett parasoll i trädgården. Grytbitar av fläsk, syltlök, oliver, paprika, starka korvbitar, lite mjöl/smör-redning och lite grädde. Mums. Tomatsalladen är med blandade örter från egen odling. Allt hon serverar är gott!

Smoothie med till stranden

Gör smoothien hemma, häll upp i glasburk med lock (=gammal syltburk), medtag sugrör, stoppa i frysväska med kylklamp. Kan inte bli godare efter badet!!

Anmärkningsvärt god kyckling

image53
För ett tag sedan skrev jag om att tillaga hel kyckling istället för att köpa de svindyra, men smidiga filéerna. Förresten, har ni tänkt på att de är uppblåsta till dubbel storlek av någon slags vätska (blä), tacka vet jag en hel! Men det är svettigt att stycka kycklingen, det ska erkännas. Det kräver verkligen en vass kniv, och så hygien á la labratorium. Jag kokar upp vatten och häller över skärbräden och redskapen!

Men, hur som helst, efter det hårda arbetet med att få isär kycklingen (som måste tas ut ett dygn i förväg om den är fryst) så följer här ett enkelt och exlusivt recept. Fritt efter boken Timjan, kärlek och oliver.

  • Olivolja i ugnsfast form
  • Kycklingdelarna
  • En skivad paprika
  • Smålökar (dyra! jag drygade ut med klyftor av vanlig lök)
  • Tjocka skivor av citron
  • Oliver
  • Flera vitlöksklyftor skurna i bitar
  • Massa timjankvistar
  • Salt och peppar
  • 1 dl vatten + 2 dl vitt vin (jag tog matlagningsvin - se bilden)
225 grader i 45 minuter.
Jag tog bulgur till, passade bra!

Knock-out vad gott det blev! Verkligen ett tips!



Andra bloggar om: , , ,

RSS 2.0