Bästa sommarkakan

Klassisk lantlig sommarkaka som vi kallar Eketorps kringlor (fast det inte är en kringla utan en ring?). Man torkar den i ugnen så den blir som en skorpa, och därför står den sig fint utan att frysas. Underbar att ta till kaffet.

 

Ställ fram 100 g smör för att rumstempereras

Smörj 3 plåtar

 

Värm 2 dl grädde och 3 dl mjölk fingervarmt

( ca 2 min i mikro på full effekt)

 

Rör ut 1 pkt jäst för söta degar med

1 msk socker och lite av degspadet

Blanda ihop

 

Arbeta i 700g. vetemjöl tills degen blir smidig

 

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter

Mot slutet av jäsningen klickas det rumsvarma smöret ut över degen för att bli ytterligare varmt

 

Arbeta på nytt degen så att smöret blir ett med degen

Dela den i 4 delar och rulla ut till längder

Av varje längd skärs 11-12 stumpar som rullas ut till fingertjocklek

Forma till cirklar och vänd i pärlsocker på en tallrik

Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter

 

Grädda 8 min i 240 grader i mitten av ugnen

 

Låt kringlorna vara kvar på plåtarna

När gräddningen är över flytta ihop dem på 2 plåtar

 

Torkningen innebär att man ställer båda plåtarna i ugnen under varandra i 75 graders värme

Ugnsluckan ställs på glänt med en träslev

Låt dem stå inne i 4-6 timmar

Skifta plats på påtarna varannan timme


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0