Bästa sommarkakan
Klassisk lantlig sommarkaka som vi kallar Eketorps kringlor (fast det inte är en kringla utan en ring?). Man torkar den i ugnen så den blir som en skorpa, och därför står den sig fint utan att frysas. Underbar att ta till kaffet.
Ställ fram 100 g smör för att rumstempereras
Smörj 3 plåtar
Värm 2 dl grädde och 3 dl mjölk fingervarmt
( ca 2 min i mikro på full effekt)
Rör ut 1 pkt jäst för söta degar med
1 msk socker och lite av degspadet
Blanda ihop
Arbeta i 700g. vetemjöl tills degen blir smidig
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter
Mot slutet av jäsningen klickas det rumsvarma smöret ut över degen för att bli ytterligare varmt
Arbeta på nytt degen så att smöret blir ett med degen
Dela den i 4 delar och rulla ut till längder
Av varje längd skärs 11-12 stumpar som rullas ut till fingertjocklek
Forma till cirklar och vänd i pärlsocker på en tallrik
Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter
Grädda 8 min i 240 grader i mitten av ugnen
Låt kringlorna vara kvar på plåtarna
När gräddningen är över flytta ihop dem på 2 plåtar
Torkningen innebär att man ställer båda plåtarna i ugnen under varandra i 75 graders värme
Ugnsluckan ställs på glänt med en träslev
Låt dem stå inne i 4-6 timmar
Skifta plats på påtarna varannan timme