På grillen efter badet

image52

Först några tips:
  • Det går nästan lika bra att grilla med vedträn i grillen, istället för grillkål. Billigare!
  • Köp hem nötfärs. Paketera i foliepaket om 100 g i varje, platta paket. Använd det som hamburgare! I stekpanna eller på grillen.
  • Grilla först hamburgarna på foliepappret tills de håller ihop, innan du börjar kladda med dem på gallret.
Grönsaker i paket:
Man tager vad man haver. Jag hade
  • fänkål - hur gott som helst! men ta inte för mycket
  • gul lök
  • morötter
  • palsternacka
  • paprika
Skär i bitar. Jag gav det ett uppkok för att vara säker på att t.ex. löken skulle bli mjuk. Det är så osäkert på grillen för mig...
Detta la jag i ett ugnsfoliepaket tillsammans med
  • en kvist timjan
  • en skvätt olivolja
  • flingsalt
Först lät jag det ligga på gallret, sedan la jag ner det direkt på glöden. Det hade kunnat ligga lite längre på glöden. Ingen idé att säga tider här, för det beror nog på hur bra glöd man har. Håll vakt helt enkelt.

Till detta, köttfärsbiffarna + tsasiki.
  • avrunnen mild yogurt
  • riven gurka
  • en liten pressad vitlöksklyfta
Andra bloggar om: , , , ,

Melon till efterrätt.

Lättlunch i sommarvärmen

image51
  • ett kokt ägg
  • några bitar senapsill inklusive själva senapssåsen som sillbitarna ligger i (köpt färdig, av coops eget märke)
  • körsbärstomater
  • gurka
  • krispsallad i kruka (tog jag, men alternativ går ju förstås!)
  • gröna ärtor
  • lyx: örter från trädgården; citronmeliss, mynta (blev inte så gott, men ändå...:-)), persilja, timjan och gräslök
  • sparris i bitar som konserv. Coolt. Kostade inte mer än 4,50 kr.
Inga kryddor, ingen dressing. Hur enkelt som helst.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Kafferep

Har världens underbaraste fika-vännina. Här är bild från hennes balkong. Fram med rosa pelagorner, rosenservetter, finkoppar, kaffebröd... kan det bli bättre?
image50
Förresten, Ramlösa Jordgubb Lime är sommarens smak!

Andra bloggar om: , , , ,

Trerätters

Väldigt god mat på Lökeberg, norr om Göteborg. Inga konstiga rätter, men väldigt goda!

image47 Lax och räkor i nåt slags arrangemang till förrätt.

image48 Grillad oxfilé, potatis, gräddig god sås, bönor och grönsallad.
image49 Fin vaniljglass på marängbotten och jordgubbar. Mums!

Andra bloggar om: , , ,

Eurovisiontillbehör - kladdkaka med bär

image46

  • 2,5 dl socker
  • 2 ägg
vispa poröst
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 tsk vanilj
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
blanda för sig och ner i äggblandningen
  • 100 g smält smör
25 minuter, 175 grader

Och själva tipset: På coop kostar ett paket med hallon-blåbär bara ca 14 kronor. Det är så grymt värt det!!

Andra bloggar om: , ,

MMS-bröd

image43 Är inte själv hemma och kan matblogga, men här kom ett härligt mms hemifrån - det bakas limpor med nötter och russin.

  • 1 pkt jäst
  • 7 dl fingervarm mjölk
  • 1 tsk salt
  • linfrön, solrosfrön, russin, 100 g valnötter - eller tycke och smak
  • 600 gram typ lantbrödsmjöl eller egen mix
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk rapsolja
  • 200-300 gram vetemjöl
Jäs

Baka ut till limpor, 2 st

Jäs

Grädda; 200 grader 50 minuter, se upp så de inte blir för bruna

mmm, längtar hem...och efter en macka!



Andra bloggar om: , ,

Frukostmuffins

Imorgon ska jag ut och resa - tidigt! - och behöver ha med mig frukost på tåget.
Alltid lurigt när man ska resa bort långt och vill

(a) spara pengar och ta med sig eget, men samtidigt
(b) inte vill behöva bära runt på en tom termos och en packe plastlådor resten av resan.

Jag vill gärna ha yougurt/fil, musli, banan, kaffe, nötter, russin.... till frukost, och allt det hittade jag i ett och samma recept! Är det något man blir sugen på när man surfar runt på matbloggar så är det muffins! De här blev tuffa, men hjärnan blir lite överraskad över att de inte är söta. Man tror liksom att muffins ska vara som godis, men de här är som sagt en helt vanlig ihopkokad frukost. Vad tror ni om den här matsäcken?

image42

Coop extras multifruktjuice är verkligen att rekomendera. Har alltid en i väskan nästan! :-) Den kostar endast 2,50 kr/st när man köper 5-pack. Jämför det med lite juice på pressbyrån... kanske det 6-dubbla priset eller nåt.


Andra bloggar om: , , , , ,

Farmors chokladkaka

image41Av allt kaffebröd är nog den här kakan den godaste jag vet! Den ultimata chokladkakan. Tar lite tid att göra, men står sig sedan fint i flera dagar. Idag tar jag med och bjuder av den på jobbet...

Ur Sju sorters kakor, s. 66 (i min upplaga)

Koka först upp som en varm choklad:
  • 1 dl kakao
  • 2,25 dl mjölk
  • 1,25 dl socker
Ställ undan och låt svalna, medan du vispar
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
Tillsätt
  • 2 ägg
  • 1,5 msk vaniljsocker
och sedan växelvis
  • Mjölet: 3,5 dl vetemjöl + 1,5 tsk bakpulver
  • Mjölkchokladen som svalnat något
Ner i smord och bröad form på 1,5 liter.
Grädda i 175 grader, nedre delen av ugnen i 1 timma
.

Andra bloggar om: , , ,

Sorterat

Hej läsare

Nu har jag sorterat upp recepten som börjar samlas på hög här i bloggen.

Kategorierna är:
  • Bara njuta; inte att förglömma!
  • Bröd; recept och tips
  • Till fikat; kakor och sånt
  • Till middag; recept
  • Tipsar om mat; en del recept, men också idéer som jag tycker jag haft glädje av i köket och hushållet
Kolla också länkarna om du vill läsa mer om recept! Det finns så mycket fina matbloggar.

God middag

Första hela kycklingen

Mat är gott har träffat J direkt efter att han serverat sin första helstekta kyckling (80 spänn för 1 kg kycklingfiléer, 30 spänn för en hel kyckling på över ett kg).

C: Hur kändes det?
J: Roligt, bra, lätt
C: Vilka ingridienser använde du?
J: Rosmarin, paprikapulver, vitpeppar, salt, honung, pressad citron, smält smör...
Först la jag kycklingen i en ugnsfast form, och sedan smetade jag på rikligt av ovanstående
C: Vad var det kritiska momenten?
J: Innan jag la den i ugnen märkte jag att det fanns en plastpåse med inälvor inuti som man skulle ta ut. Det stod ingenstans att jag skulle ta ut den (men ett samtal till svärmor redde ut det, reds anm.). Annars fanns det inget.
C: Kan du tänka dig att göra det här igen, vad ska du tänka på då i så fall?
J: Absolut! Tina den i tid, det är A och O, planera dagen innan.
C: Sist men inte minst - hur smakade det??
J: Fräscht, det var liksom en... filéer i all ära, men det blir inte lika gott som detta! Bättre konsistens.

image40

Tips på hur man styckar med bilder.
och som film.

Andra bloggar om: , ,

När du känner för något riktigt svårt! Helenabakelser.

image37
image39
Jo, ibland vill man ha en riktig utmaning - känner ni igen er?
Då kan man slå upp BAKELSER i Sju sorters kakor. Då har man att göra om jag säger så...

De här läckra bakelserna går till på följande sätt:

Deg, som bör stå kallt en stund innan man kavlar, trycker, kladdar ut den i formar, som egentligen ska vara riktiga bakelseformar, men jag tog bullformar och satte dem i en muffinsplåt, samt några som jag satte i en vanlig sockerkaksform:
  • 2,5 dl mjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 äggula
Fyllning bestående av
  • 100 gram malda nötter (jag finhackade i min underbara lilla mixer)
  • 3 dl florsocker, blanda ihop, och sedan ihop med
  • 2 äggvitor
Det jobbiga var att få ut degen. Det fastnade och hade sig, trots den fenomenala kaveln av teflon.
Jag missade också att spara deg till de där fina kryssen som ska vara uppe på. Det blev en enkel rand bara. Inte så noga. Jag gjorde 16 stycken.

175 grader, 20 minuter

Söta och goda!


Andra bloggar om: , , , , ,

Göteborgsvarvsmeny

image36

Ja, lite sent tips nu kanske... men nästa år - om du ska springa - kan jag rekommendera följande meny:

Frukost: (9:00)
  • Fil, banan och supermuslin.
  • Leverpastejmacka med gurka
  • Jos: Apelsin
  • Te: Roibus rabarbergrädd
Lunch: (11:30)
Pastasallad med senapsmarinerad kyckling. Smaskens! Så här gjorde man med kycklingen...
  • Tina kycklingfiléer och skär i bitar
  • Fräs lätt i stekpanna och stek färdigt i ugnen i ca 20 minuter med salt och vitpeppar
  • Låt svalna, lägg på ett ordentligt fat
  • Häll över en blandning av (måtta lite på känn, börja med en matsked av varje) senap, olivolja och vatten
  • Låt stå till nästa dag
  • Helst dessa tillbehör: gräslök och skivade rädisor - mmm! gott

En slät kopp kaffe (13:00)

Loppet: ca 14:30-16:30

Direkteftermål: (16:30)
  • En banan
  • En kexchoklad
  • Sportdryck!
  • En kopp kaffe

Lite senare: (17:30)
1 skivad apelsin blandat med keso, russin och massor av valnötter

Därefter: 1 timme med en ständigt en salmiakpastill i munnen (råkade bli så, hävde faktiskt illamåendet)

Kvällsmat: (20:30)
Kebabpizza och läsk! Hehe!

Under natten: en liter vatten

Andra bloggar om: , , , , ,

Sitta ute...

image35
Inget recept, bara en påminnelse om hur underbart det är att gå ut med frukostbrickan!

Årets första pastasallad

image34

Pastasallad - det är verkligen varje sommars standarrätt hos oss.

Mitt pastasalladstips är att ta i någon ganska hett stekt grönsak, t.ex. paprika eller som här; zuccini. När grönsaken blir lite grillstekt sätter den igång att smaka så himla gott! Steker man i flödigt med olja och häller det över den kalla salladen behöver man knappt ha någon extra dressing. Jo, lite balsamvinäger är bra. Det är gott att det blandar sig lite kallt med varmt. Precis det sista kan man också slänga på budgetvarianten av rostade pinjenötter, nämligen solrosfrön, i stekpannan. Blir i princip lika gott. Här har vi också friska melon och äppleklyftor till. Körsbärstomater, salladsblad...mm. behöver jag väl inte ens nämna. Ibland är det skönt om inte receptet är för tydligt för då behöver man inte känna att man "gör fel". :-)

Andra bloggar om: , ,

Ett köttigt storkok

image33

Så här brukar jag göra med fläskkotletter. Jag köper ett rejält storpack. Sedan fräser jag dem, några i taget i en stekpanna med smör. Någon minut eller två per sida.

Därefter flyttar jag över dem i en långpanna där de får ligga på
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 liten burk med annanas, krossad avrunnen eller större bitar/ringar
över strör jag
  • salt
  • rosépeppar, mycket!
  • oregano
  • annan peppar och ev paprikapulver
  • 2 stora paprikor, gärna i olika färger i stora bitar
I ugnen får detta sedan stå i 25 minuter, 200 grader.

Frys in i plastlådor, kött och tomatsås.... servera med ris eller kokt potatis.

Andra bloggar om: , , ,

Gratinerat smått och gott

image32

Den här rätten tycker jag alltid känns lika rolig att äta, men jag glömmer den mellan varven. Den är lite präktig på något sätt. Med ris till blir det mättande, utan (men kanske med en brödbit) blir det en mer lätt kvällsmat alt. "sommarlunch".

Idén är att lägga lite grejer en smord ugnsform:
  • förvälld (betyder i det här fallet; koka tills det är lite mjukt) brocolli
  • förvälld purjolök i bitar
  • blomkål, kan nog vara gott...men det hade jag inte här!
  • rökt skinka, om man inte vill ha det veggo
och sedan på med den vita ostsåsen!

Du hittar den här också
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dutt vitpeppar + RIVEN OST
Sen in i ugnen i typ 200-225 grader i ca 20 minuter, eller lite till kanske?

Andra bloggar om: , ,

Egna tortillas

image31

När ändå majsmjölet är inhandlat till det underbara soppbrödet, gå då with the flow och gör egna tortillas! Ett bra tips är ju bloggares matrecept :-) och här hittade jag tortillas.

Tortillas
2, 5 dl vetemjöl
1, 75 dl majsmjöl (obs ej majsstärkelse, majsmjöl är gult och finns oftast på hälsokosthyllan)
½ tsk salt
4,5 dl vatten
2 msk olivolja

Blanda smeten och låt den svälla 15-30 min. Stek sedan pannkakor 1 dl åt gången i teflonpanna. Vänd dem några gånger under stekningen. De är färdiga när de börjar bubbla upp sig lite.

På en del bloggar anses det var onödigt jobb att göra egna, men jag tyckte nog det kändes ganska charmigt. Inte jobbigare än pannkakor. Men jag tror min smet blev lite väl tjock...

Korvgrillning

image30
Årets grilltips - i år igen - måste bli korv över öppen eld. Mm....
Inga larviga malliga marinerade kotletter. Men inte heller vilken korv som helst;
  • obs - inte hotdogs!!
Årets grillkorvtopplista:
  1. Lugnås grillkorv - jättegod, men glöm ej ta av skinnet
  2. Tibrokorv - funkade toppen
  3. Scans grillkorv, helt ok också
Andra bloggar om: ,

Äpplecurrypasta

image29

Extremt enkelt, banalt men överraskande gott
  • knaperstekt bacon (stek och lägg på hushållspapper så att det värsta fettet sugs bort
  • stek äpple i rejäla bitar med massa curry
  • stek purjo
  • servera med pasta och gärna en klick craime fraisch alt. avrunnen yogurt
Andra bloggar om: , , , ,

RSS 2.0