Enkla grillspett med asiatisk touch

Det bara väller ju över en recept om man öppnar en tidning - men hur ofta göra man slag i saken och provar något nytt? Ofta blir det samma gamla vanliga. Men om man bara planerar och skriver upp ingredienserna till de nya rätterna kan det vara kul att prova. Många tidningar (typ Land, IcaKuriren och sådana som moster och mamma prenumerar på) har hela veckomenyer. Ofta är det väldigt enkla grejer. Ikväll gjorde min man det här, och det var verkligen jättegott:

Enligt receptet skulle det vara färdiglagade köttbullar och majskolvar, men vi hade hemlagade nötköttfärsbullar med lök och persilja i (lite överkurs alltså). Och istället för majskolv hade vi paprika, färsk lök och champinjoner.

Detta träddes alltså upp på spett och penslades med en sås av
  • lite sambal olek (eller hackad chilifrukt)
  • 2 msk mango chutney
  • 2 msk olja
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk paprikapulver
Orkar man ta fram grillen är det perfekt, men vi gjorde i ugnen. Kanske 20 minuter och 250 grader.

Till detta, följande intressanta varma sallad
  • 200 g äggnudlar som kokas i 2 minuter
  • haricovert, kokas för sig
  • salladslök (men vi hade vanlig färsk lök och förvällde den i någon minut i kokande vatten)
  • några skivade rädisor
  • 3 msk sötsur chilisås (vi hade någon vanlig sweet chili sås, vet inte om det är samma sak?)
  • saft av 1 lime
Gott och snabbt, om man har färdiglagade köttbullar. Och bekvämt att man slipper marinera och sånt.



Andra bloggar om: , , , , ,

Mer sylta och safta

Att göra egen sylt är kul, enkelt och det går snabbt. Om man bara har någonstans att plocka bär.

Jag köper syltsocker och följer receptet på påsen.



Andra bloggar om: ,

Svartvinbärsjos

Hemkokt, och - låt oss säga - ganska nyttig i alla fall...
Svartvinbär är ju fantastiskt anioxidantrika och c-vitaminrika. Sen är det visst lite socker också...?

1. Plocka 2 liter svarta vinbär och 3 liter blad från svartvinbärsbusken (eller slit av allt från grenarna i en osorterad mix, går snabbare.)
2. Häll bär + blad i stor syltgryta + 5 liter vatten och 8 dl vanligt socker
3. Låt koka i 20 minuter
4. Sila av i saftsilar, se bild.
5. Häll upp i t.ex. gamla petflaskor (det går åt en del)




Det här blir en slags blandning mellan saft och jos. Man kan späda den till önskad styrka, ca hälften vatten hälften jos, när man dricker den. Förvara flaskorna i frysen. Tinad flaska står sig ca 1 vecka i kylen.


Andra bloggar om: , , ,

American pancakes


Har länge frestas av alla läckra recept på brunch, typ i Leila bakar.

Så till slut testade jag american pancakes. Hade någon slags uppfattning om att det var krångligt - men nej! Jätteenkelt.

Receptet från Tasteline:

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör

Tillagning

1. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.

2. Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

3. Servera dem med färsk frukt eller bär, lönnsirap och eventuellt smör eller vispgrädde.

Goda nygräddade, med färska blåbär mmmm.... eller som här, två kvar dagen efter och då serverade med en klick grädde och jordgubbar. Som en liten bakelse.

På fikabrickan också: Chokladcookies och Svartvinbärsjos.


Bästa sommarkakan

Klassisk lantlig sommarkaka som vi kallar Eketorps kringlor (fast det inte är en kringla utan en ring?). Man torkar den i ugnen så den blir som en skorpa, och därför står den sig fint utan att frysas. Underbar att ta till kaffet.

 

Ställ fram 100 g smör för att rumstempereras

Smörj 3 plåtar

 

Värm 2 dl grädde och 3 dl mjölk fingervarmt

( ca 2 min i mikro på full effekt)

 

Rör ut 1 pkt jäst för söta degar med

1 msk socker och lite av degspadet

Blanda ihop

 

Arbeta i 700g. vetemjöl tills degen blir smidig

 

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter

Mot slutet av jäsningen klickas det rumsvarma smöret ut över degen för att bli ytterligare varmt

 

Arbeta på nytt degen så att smöret blir ett med degen

Dela den i 4 delar och rulla ut till längder

Av varje längd skärs 11-12 stumpar som rullas ut till fingertjocklek

Forma till cirklar och vänd i pärlsocker på en tallrik

Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter

 

Grädda 8 min i 240 grader i mitten av ugnen

 

Låt kringlorna vara kvar på plåtarna

När gräddningen är över flytta ihop dem på 2 plåtar

 

Torkningen innebär att man ställer båda plåtarna i ugnen under varandra i 75 graders värme

Ugnsluckan ställs på glänt med en träslev

Låt dem stå inne i 4-6 timmar

Skifta plats på påtarna varannan timme


Förföriska pajen

Magra pajskalet!
Som inte behöver förgräddas, men hela pajen behöver vara i ugnen i minst 45 minuter

Fyllning som skivas och snabbfräses i stekpanna:
  • 1 squach
  • 1 aubergine
  • 1 röd lök
  • 1 paprika
Dessutom:
  • Tärnad/smulad fetaost
  • Svarta oliver
  • Färsk timjan
  • 1 dl riven ost


Andra bloggar om: , , ,

RSS 2.0