Bra länk

Skulle äta tacos och hade ingen tacokrydda hemma, så jag sökte på på tacokryddsrecept. Jag hittade det här:

http://www.lyckasmedmat.nu/

och det verkade vara en väldigt bra receptsida. Kan rekommenderas!

Enkla grillspett med asiatisk touch

Det bara väller ju över en recept om man öppnar en tidning - men hur ofta göra man slag i saken och provar något nytt? Ofta blir det samma gamla vanliga. Men om man bara planerar och skriver upp ingredienserna till de nya rätterna kan det vara kul att prova. Många tidningar (typ Land, IcaKuriren och sådana som moster och mamma prenumerar på) har hela veckomenyer. Ofta är det väldigt enkla grejer. Ikväll gjorde min man det här, och det var verkligen jättegott:

Enligt receptet skulle det vara färdiglagade köttbullar och majskolvar, men vi hade hemlagade nötköttfärsbullar med lök och persilja i (lite överkurs alltså). Och istället för majskolv hade vi paprika, färsk lök och champinjoner.

Detta träddes alltså upp på spett och penslades med en sås av
  • lite sambal olek (eller hackad chilifrukt)
  • 2 msk mango chutney
  • 2 msk olja
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk paprikapulver
Orkar man ta fram grillen är det perfekt, men vi gjorde i ugnen. Kanske 20 minuter och 250 grader.

Till detta, följande intressanta varma sallad
  • 200 g äggnudlar som kokas i 2 minuter
  • haricovert, kokas för sig
  • salladslök (men vi hade vanlig färsk lök och förvällde den i någon minut i kokande vatten)
  • några skivade rädisor
  • 3 msk sötsur chilisås (vi hade någon vanlig sweet chili sås, vet inte om det är samma sak?)
  • saft av 1 lime
Gott och snabbt, om man har färdiglagade köttbullar. Och bekvämt att man slipper marinera och sånt.



Andra bloggar om: , , , , ,

Mer sylta och safta

Att göra egen sylt är kul, enkelt och det går snabbt. Om man bara har någonstans att plocka bär.

Jag köper syltsocker och följer receptet på påsen.



Andra bloggar om: ,

Svartvinbärsjos

Hemkokt, och - låt oss säga - ganska nyttig i alla fall...
Svartvinbär är ju fantastiskt anioxidantrika och c-vitaminrika. Sen är det visst lite socker också...?

1. Plocka 2 liter svarta vinbär och 3 liter blad från svartvinbärsbusken (eller slit av allt från grenarna i en osorterad mix, går snabbare.)
2. Häll bär + blad i stor syltgryta + 5 liter vatten och 8 dl vanligt socker
3. Låt koka i 20 minuter
4. Sila av i saftsilar, se bild.
5. Häll upp i t.ex. gamla petflaskor (det går åt en del)




Det här blir en slags blandning mellan saft och jos. Man kan späda den till önskad styrka, ca hälften vatten hälften jos, när man dricker den. Förvara flaskorna i frysen. Tinad flaska står sig ca 1 vecka i kylen.


Andra bloggar om: , , ,

American pancakes


Har länge frestas av alla läckra recept på brunch, typ i Leila bakar.

Så till slut testade jag american pancakes. Hade någon slags uppfattning om att det var krångligt - men nej! Jätteenkelt.

Receptet från Tasteline:

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör

Tillagning

1. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.

2. Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

3. Servera dem med färsk frukt eller bär, lönnsirap och eventuellt smör eller vispgrädde.

Goda nygräddade, med färska blåbär mmmm.... eller som här, två kvar dagen efter och då serverade med en klick grädde och jordgubbar. Som en liten bakelse.

På fikabrickan också: Chokladcookies och Svartvinbärsjos.


Bästa sommarkakan

Klassisk lantlig sommarkaka som vi kallar Eketorps kringlor (fast det inte är en kringla utan en ring?). Man torkar den i ugnen så den blir som en skorpa, och därför står den sig fint utan att frysas. Underbar att ta till kaffet.

 

Ställ fram 100 g smör för att rumstempereras

Smörj 3 plåtar

 

Värm 2 dl grädde och 3 dl mjölk fingervarmt

( ca 2 min i mikro på full effekt)

 

Rör ut 1 pkt jäst för söta degar med

1 msk socker och lite av degspadet

Blanda ihop

 

Arbeta i 700g. vetemjöl tills degen blir smidig

 

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter

Mot slutet av jäsningen klickas det rumsvarma smöret ut över degen för att bli ytterligare varmt

 

Arbeta på nytt degen så att smöret blir ett med degen

Dela den i 4 delar och rulla ut till längder

Av varje längd skärs 11-12 stumpar som rullas ut till fingertjocklek

Forma till cirklar och vänd i pärlsocker på en tallrik

Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter

 

Grädda 8 min i 240 grader i mitten av ugnen

 

Låt kringlorna vara kvar på plåtarna

När gräddningen är över flytta ihop dem på 2 plåtar

 

Torkningen innebär att man ställer båda plåtarna i ugnen under varandra i 75 graders värme

Ugnsluckan ställs på glänt med en träslev

Låt dem stå inne i 4-6 timmar

Skifta plats på påtarna varannan timme


Förföriska pajen

Magra pajskalet!
Som inte behöver förgräddas, men hela pajen behöver vara i ugnen i minst 45 minuter

Fyllning som skivas och snabbfräses i stekpanna:
  • 1 squach
  • 1 aubergine
  • 1 röd lök
  • 1 paprika
Dessutom:
  • Tärnad/smulad fetaost
  • Svarta oliver
  • Färsk timjan
  • 1 dl riven ost


Andra bloggar om: , , ,

Långsamt och gott

Rinner av långsamt, tinar långsamt, tar lång tid att diska alla skålar efteråt, men ack - så gott.

Låt 6 dl gräddfil rinna av (nuförtiden tar man kanske filadelfiaost istället, men det här receptet är old fashion). Över natten eller i flera timmar.

Vispa lätt
  • 2 dl socker
  • 3 äggulor
Blanda med skalet av

Vispa till hårt skum (rena vispar, ren bunke)
  • 3 äggvitor
Vispa
  • 3 dl grädde
Blanda ihop allt med en slev. Ta det varligt.

Lägg i en form med krossade digistivekex i botten. Gärna en form med löstagbar kant. Men jag tog 6 halvlitersformar av aluminium istället. Då kan man mer kontrollera hur mycket man tar fram, så att inget smälter bort i onödan.
Strö lite kexkross över. Ställ i frysen över natten. Tag fram i god tid före servering. Här med jordgubbar och kiwi.



Andra bloggar om: , , ,

Fina färskpotatisar

Tidigare kunde jag inte med färskpotatis alls, men via goda potatissallader med massa örtkryddor har jag börjat komma in i det. Tur det, för att inte gilla färskpotatis på sommaren är ett smärre handikapp! Den här varianten är också bra för att vänja sig:



Fick det till Kreolska grytan hos E. Hon sa att man skrubbar potatisen jätteren och fin. Bryner den i stekpannan, lägger sedan på lock och låter den ligga i tills den blir mjuk. Inget vatten behövs tydligen. Den steker i sin egen vätska? Har inte provat själv, men det verkade enkelt.

Andra bloggar om: , ,

Bjudmat i sommarvärmen

Om man är ute i god tid är den här rätten väldigt lättlagad, lätt att lyckas med, inte mycket jobb, imponerande god osv.

Köp hem en fläskfilé. Köp svenskt kött!
Bryn den i sin helhet lite runt om så den får färg, häll på lite vatten och lägg på ett lock, låt eftersteka på lägre värme i bortåt en halvtimme. Låt svalna. Skär upp. Sedan - lägg på ett fat (se bilden) tillsammans med

  • 1 dl olja
  • en skvätt vinäger (jag tog balsamvinäger denna gång, men det ska vara rödvinsvinäger)
  • ganska rejält med krossad rosépeppar (smula den i handen)
  • lite salt
  • lite vitpeppar
  • 1 dl buljong (lös upp en halv köttbuljongtärning i 1 dl kokande vatten, låt svalna)
  • mycket finstrimlad purjolök (fast jag tog gräslök från landet istället)
  • dragon (fast jag tog några kvistar rosmarin istället - tänk: örtkrydda)
  • persilja
Låt detta stå övertäckt i 1 dygn. Ät sedan med en grönsallad och kokt kall pasta, eller potatissallad, på buffébordet eller efter eget behag.

Många alternativ i receptet, men med en princip: stek, kallna, skiva, marinera. Receptet är för ett knappt halvkilo kött. Gott!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Nötter och choklad

Om du bantar - sluta läs nu - om du är kaksugen - fortsätt!



  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl grovt hackade nötter (jordnötter är coolast, men idag tog jag mandel i brist på annat)
  • 100 g grovt hackad choklad

Klicka ut 25 bollar, tryck ut lite lätt. De flyter ur i ugnen!

Bakplåtspapper är en bra idé.
175 grader, 17-20 minuter

Andra bloggar om: , , , ,

Kreolsk köttgryta


Bortbjuden i helgen till mina underbara vänner E och A. Bjöds på kreolsk köttgryta under ett parasoll i trädgården. Grytbitar av fläsk, syltlök, oliver, paprika, starka korvbitar, lite mjöl/smör-redning och lite grädde. Mums. Tomatsalladen är med blandade örter från egen odling. Allt hon serverar är gott!

Smoothie med till stranden

Gör smoothien hemma, häll upp i glasburk med lock (=gammal syltburk), medtag sugrör, stoppa i frysväska med kylklamp. Kan inte bli godare efter badet!!

Anmärkningsvärt god kyckling

image53
För ett tag sedan skrev jag om att tillaga hel kyckling istället för att köpa de svindyra, men smidiga filéerna. Förresten, har ni tänkt på att de är uppblåsta till dubbel storlek av någon slags vätska (blä), tacka vet jag en hel! Men det är svettigt att stycka kycklingen, det ska erkännas. Det kräver verkligen en vass kniv, och så hygien á la labratorium. Jag kokar upp vatten och häller över skärbräden och redskapen!

Men, hur som helst, efter det hårda arbetet med att få isär kycklingen (som måste tas ut ett dygn i förväg om den är fryst) så följer här ett enkelt och exlusivt recept. Fritt efter boken Timjan, kärlek och oliver.

  • Olivolja i ugnsfast form
  • Kycklingdelarna
  • En skivad paprika
  • Smålökar (dyra! jag drygade ut med klyftor av vanlig lök)
  • Tjocka skivor av citron
  • Oliver
  • Flera vitlöksklyftor skurna i bitar
  • Massa timjankvistar
  • Salt och peppar
  • 1 dl vatten + 2 dl vitt vin (jag tog matlagningsvin - se bilden)
225 grader i 45 minuter.
Jag tog bulgur till, passade bra!

Knock-out vad gott det blev! Verkligen ett tips!



Andra bloggar om: , , ,

På grillen efter badet

image52

Först några tips:
  • Det går nästan lika bra att grilla med vedträn i grillen, istället för grillkål. Billigare!
  • Köp hem nötfärs. Paketera i foliepaket om 100 g i varje, platta paket. Använd det som hamburgare! I stekpanna eller på grillen.
  • Grilla först hamburgarna på foliepappret tills de håller ihop, innan du börjar kladda med dem på gallret.
Grönsaker i paket:
Man tager vad man haver. Jag hade
  • fänkål - hur gott som helst! men ta inte för mycket
  • gul lök
  • morötter
  • palsternacka
  • paprika
Skär i bitar. Jag gav det ett uppkok för att vara säker på att t.ex. löken skulle bli mjuk. Det är så osäkert på grillen för mig...
Detta la jag i ett ugnsfoliepaket tillsammans med
  • en kvist timjan
  • en skvätt olivolja
  • flingsalt
Först lät jag det ligga på gallret, sedan la jag ner det direkt på glöden. Det hade kunnat ligga lite längre på glöden. Ingen idé att säga tider här, för det beror nog på hur bra glöd man har. Håll vakt helt enkelt.

Till detta, köttfärsbiffarna + tsasiki.
  • avrunnen mild yogurt
  • riven gurka
  • en liten pressad vitlöksklyfta
Andra bloggar om: , , , ,

Melon till efterrätt.

RSS 2.0