Fredagsmys, vegetariska tortillas

512797-27
Lägg märke till den lilla burken med SAMBAL OLEK. Väldigt bra grej att ha hemma om man vill vara lite het av sig. Det är en slags chilipasta. Jag tycker det funkar bra att byta ut färsk chilifrukt mot en tesked med sånt här. Det blir mer kontroll på styrkan, plus att den står sig länge och inte möglar som resterna av chilifrukterna gör ibland om man inte gör av mig dem på en gång.

Här är fredagsmysrecepten till två pers:
Färdiga tortillasbröd.

Röra #1
Fräs en lök tillsammans med vitlök, spiskummin (viktig krydda, ger taco-känsla), en röd paprika, chilipeppar/pulver, 1-2 tsk sambal olek.
Ta i en burk majs (men det hade vi inte hemma, gick bra ändå)
Lägg till sist i 2 avocados i stora härliga bitar.

Röra #2
Kör en liten burk kikärtor (skölj först i durkslag) med stavmixer (eller mosa för hand).
Blanda med några rejäla matskedar craime fraich och sambal olek. Salt och peppar om du tycker det behövs.

Det är gott att blanda rörorna i en och samma tortillas. Gärna lite färsk sallad till också, t.ex. gurka eller nåt annat.

Andra bloggar om: , , , ,

Proffsigt bröd till soppa

Här är är ett riktigt bjudbröd, perfekt på en soppfest (av lite intellektuellt slag :-)).
Kräver en del konstiga ingredienser, men är annars lika enkelt att göra som scones.

512797-26

5 dl mjöl
Mixa sorter: sojamjöl, hampamjöl, vetemjöl, bovetemjöl...ja, kolla på eko-hyllan typ...
2 dl flingor
Jag tog havregryn, men t.ex. grynblandning går nog utmärkt
Linfrön
En skvätt; 0,5 - 1 dl ?
2 tsk salt
Kryddor
Anis, fänkål, kummin
0,75 dl olja
3 dl mjölk

Rör ihop. Degen blir kladdig. Blir den oregerligt kladdig, ta i lite extra mjöl.
Tryck ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det ska täcka nästan hela plåten. Alltså; brödet blir som tunnbröd.

Grädda 200 grader i 15 minuter.
Ingen jästid. Inget krångel.
Servera direkt.

Andra bloggar om: , , , ,

Rödspätta, extra smaskig

Efter-jogging-rätt
image24image25

Färsk rödspätta lägges i en smord form, droppa på 1 tsk vitvinsvinäger
Koka en vit sås (eller köp en färdig typ kelda-citronsås, men varför? det är ju SÅ enkelt att göra en egen)
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dutt vitpeppar
vispa ihop i en gryta, koka upp och låt det tjockna något. pressa i lite lagom med citronsaft.

Häll såsen över fisken. Och strö över
  • ströbröd
  • dragon
  • persilja
  • riven ost, parmesan eller vanlig
I ugnen 15 minuter 225 grader
Här serverat med bulgur och broccolli tinad/kokt i micron och ditlagd efteråt.

Andra bloggar om: , , ,

Färska kryddor

Återigen en sån där grej som verkar så lätt, särskilt om man har tillgång till trädgård eller en prunkande balkong. Jag tycker dock inte man ska överdriva enkelheten i egna kryddor. Jag har t.ex. satt persilja, och nu när jag går ut och tittar till den ser jag att en mullvad har pressat sig upp och förvandlat den fina raden med persilja till en jordhög :-(

Hursomhelt. Timjan har gjort succé. Det kan jag verkligen tipsa om. Hur gott som helst, och världens tåligaste växt. Glad i hågen står den hela vintern igenom. Går fint att fiska upp genom snön! Alltid god smak. Och alltså; har man väl planterat den en gång så har man den år efter år. Engångsarbete alltså.

Idag har det hämtats in persilja (det som finns kvar) till fisken.

image23

Andra bloggar om: , , ,

Veckomatsedel v. 16

Japp, då var veckohandlingen avklarad.

Systemet är att varje person i hushållet (2 i vårt fall) bestämmer maträtter för veckan (var sin vecka, man turas om) och tänker ut handlingslistan. Sedan hjälps man åt med resten.

Tips #1 - mellan 20 och 21 en lördagkväll på coop är man relativt ensamma :-) om man nu tycker det är skönt. Så kan det bli när man har lite oregelbundna tider...

Tips #2 - så här kan veckomatsedeln se ut:

Söndag:
- Parmesangratinerad spätta (fast vi tar vanlig riven ost för att få det lite billigare just nu), brocolli, palsternacka och morot
- Spenatsoppa
Måndag:
- Paella (billighetsvariant utan räkor, men med saffran)
- Morots och kesoplättar
TIsdag:
- Currypasta med äpple och bacon
- Havregrynsgröt
Onsdag:
- Bönsallad (haricovert) och bulgur
- Ägg och makrill
Torsdag:
- Paella, rester
- Makaronipudding
Fredag:
- Något från frysen
- Pizza
Lördag:
Kyckling i ugn med klyftpotatis

En sak som jag noterade; kycklingfiléer kostar 86 kr/kg (och då är ca 15% vatten som man sprutar i kycklingen) och den hela frysta kycklingen kostar 22 kr/kg (snuskigt billigt! hur mår kycklingarna egentligen?? en del är förstås ben och sånt, men ändå...). Återkommer med tips på hur man kan tillaga hel kyckling. Verkligen något för den snåle, eller?

image22

Skönt - sitter på kylskåpsdörren - man slipper tänka samtidigt som man här hungrig!

Andra bloggar om: , , , ,

Hjälp, vad ska vi ha till kvällsmat?

Vad kan man göra till kvällsmat, förutom ägg, gröt, makrill, mackor...?

Ikväll gjorde vi följande oplanerade kvällsmat på 'sånt-som-råkar-finnas-hemma'
image21

Innehåller:
  • 1 grovt skuren rödlök fräst i olivolja (ger lite sting, nästan som bacon)
  • 2 tomater
  • en liten bit tärnad fetaost
  • frysta broccollibuketter tinade i en gryta med lite vatten, sedan spolade under kallt vatten (de får nämligen gärna vara lite kalla och knapriga, absolut inte för mjukkokta)
  • 1 tsk balsamvinäger
  • lite salt och svartpeppar
Det fetstilade är således sånt som lätt kan finnas hemma under veckorna.

Till detta en knäckemacka med hummus. Här kommer proteinet. Jätteenkelt:
  • en liten burk avrunna och OBS sköljda kikärter
  • olivolja, på måfå, men börja med 1 msk
  • salt, peppar, och om du råkar ha hemma; lite pressad citronsaft
Andra bloggar om: , , ,

Lemon curd

image16
Se till att det finns tre citroner hemma. Riv skalet av en.
image17

  • 125 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg


Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om. Ta av plattan
Vispa äggen för sig.
Häll i äggblandningen genom en sil. Då blir det mindre skum.

image18

Häll i citronskalet och pressa saften av alla 3 citronerna.

Nu kommer det jobbiga. I 15 minuter ska du stå och röra medan det sjuder i grytan. Obs - sjuder - ej kokar.

image19

Med sedan! Mmmmm VÄRLDENS LÄCKRASTE, på t.ex. scones, men det finns flera andra användningsområden, som smaksättning. Eller som en lite extra nyttig injektion...

image20

Andra bloggar om: , ,

Musli

Sedan vi började med det här receptet på morgonflingor har vi aldrig ens längtat efter något annat. Det här receptet är det bästa!!

image13

Blanda alla dessa ingredienser i en långpanna

  • 13 dl grynblandning
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl coccosflingor
  • 1 dl linfrö
  • (0,5 dl vetekli bonus)
  • (1 dl hackade nötter/mandlar)
  • 0,5 dl sesamfrön

image14

Tillsätt en blandning av

  • 1 dryg matsked honung
  • 3 msk matolja
  • 2,5 dl vatten
Rör runt.
Rosta i ugnen 30 minuter i 200 grader. Rör om var 10:e minut.

Det kan vara lite avskräckande att man ska behöva köpa hem alla dessa ingredienser. Men, om det blir en vana att göra musli så går det ju säkert åt förr eller senare, och så ser ju alla frön så fina ut. Vi har hällt upp dem i glasburkar; såhär:
image15


Andra bloggar om: , ,

Chokladcigarrer - en rolig småkaka

Chokladcigarrer

Tips för småkakor; gör halv sats. De blir gamla i frysen, och äter man kakor med måtta kan de räcka ganska länge. Inte kul om de blir för gamla!

Så, här presenterar jag en liten smidig sats, innebär en plåt att grädda, och följande ingredienser:

  • 80 gram smör
  • 0,5 dl socker

Rör poröst

  • 1 dl malda nötkärnor (återigen ett användningsområde för smoothiemixern!)
  • 1,5 dl vetemjöl

Till sist

  • 1 msk mjölk

Forma till knappt fingertjocka längder. Skär i bitar, 5 cm.

Grädda 12 minuter i 175 grader.

Smält choklad i vattenbad (40 gram?). Doppa ena änden när de svalnat något.

image11

image12

Andra bloggar om: , , , , ,

Smoothie

Världens godaste frukost;
även om man inte orkar göra en hel prunkande brunchbuffé kan man ju göra en grej. Jag älskar den här:
image8
1 portion i taget; 1/2 banan, fyrsta bär, mild yougurt (om man vill få den sötare kör man i lite juice också, eller en färsk/färskpressad apelsin)
image9 Denna minimixer är mitt bästa köksredskap!

image10

Andra bloggar om: , , , ,

Räds inte färsk fisk

Ja, jag vet, det låter krångligt att laga fisk, men det finns knappt något lättare!

Det här dagens lördagslunch: 2 port

Börja med att köp hem fisken. Jag köpte rödspätta för 30 kr. Det var 4 filéer, hade räckt till 3 personer åtminstone.

1. Skala och sätt på 7 potatisar
2. Skala och skiva 1 stor morot, 1 paprika, 1 vitlöksklyfta
3. Panera fisken:
  • Ett fat med ströbröd (samma som man har när man bakar sockerkaka)
  • blanda med salt och finmalen svartpeppar (tog jag, men annan peppar funkar säkert)
  • vänd fiskfiléerna i ströbrödet, inte jättenoga
4. stek grönsakerna för sig och fisken för sig (gärna 2 stekpannor på samma gång)
Mycket smör till fisken. Man märker när det är dags att vända fisken; den börjar lyfta lite i kanterna.
Pressa gärna citron på fisken.

Ca 12 kr/pers, om man delar allt på 3. Vi delade på 2 och fick varsin megaportion.

image7


Andra bloggar om: , , , ,

Solen är bästa kryddan

Inget tips direkt, mer ett konstaterande: sol är bästa kryddan.

Här är årets första riktigt avslappnade utefika på altanen,
med köpta wienebröd. Funkar också. Man behöver inte alltid baka :-)

image6

Andra bloggar om:

Undrar du också hur man tillagar en stek?

Märkligt nog hör man nästan aldrig talas om denna klassiska maträtt i coola recept- och matlagningssammanhang. Det låter nästan lite töntigt när man säger 'söndagsstek'. Hur som helst. Jag tycker det är helt grymt gott. Speciellt med klyftpotatis / ugnsrostade grönsaker, och som här, med tsatsiki.

image5

Det man ska kolla efter är t.ex. skinkstek. Ännu godare är egentligen karré. Vi brukar också köpa en påse färdig marinad för enkelhetens skull. Och en så kallad stekpåse. I med köttet (eller svulsten som vi lite osmakligt brukar kalla det :-)) och marinaden i påsen och låt ligga, t.ex. över natten.

Det går bra att steka i marinaden, men egentligen ska man väl hälla av den. MEd risk för att det blir lite kladdigt. Lägg på ett fat (i påsen) i ugnen och en stektermometer på. 175 grader. bortåt 2 timmar, eller tills termometern visar 75 grader. Ut ur ugnen. Låt svalna lite. Skär upp. Frys in skivorna i foliepapper. Plocka fram helg efter helg och gör goda tillbehör. Billigt!

Andra bloggar om: , , ,

Sallad hela veckan

Den här grejen tror jag är underskattad:

  • Riv vitkål i mängder (jag har en apparat, för hand tror jag det blir lite för jobbigt)
  • Riv morötter
  • Riv paprika
Blanda med 2 msk olivoljla + 1 msk balsamvinäger + salt + svartpeppar

Känns fräscht i flera dagar och passar faktiskt till all mat. För att inte tala om hur mycket c-vitamin det är i vitkål!

image4

Brukar ha med en liten extra burk vid sidan av matlådan med sån här sallad. Det imponerar i lunchrummet! :-)

Ett ovanligt (smart) baktips

Om man är jättetrött, och inte har mjukt bröd hemma (bland det tristaste jag vet - det är liksom ett 'jag-ger-upp-allt-tecken' för mig) vad kan man göra då? Åka och handla, tänker någon. Ja, i och för sig, men jag vet en annan grej...

Man kan ringa till någon, och så ber man den göra degen. Sedan åker man dit och utför själva utbaket och gräddningen. En form av arbetsfördelning. Delad glädje är dubbel glädje. Ibland är det just den energin man kan behöva få av någon annan.

Det här fick jag med mig hem:
image3

Bakduken är broderad av min mormor.

Andra bloggar om:

Storhandling = spara pengar

Jag har sett tips för och emot storhandling. Själv tycker jag det är oslagbart. Men då snackar vi inte 'åk till affären och köp hem allt du ser, i fall i fall', utan en planerad storhandling. Tänk ut

  1. vad vill jag äta?
  2. vilka ingredienser krävs?
  3. vad av det finns hemma?
  4. handla resten!
I helgen körde vi vårt livs storkoksrace, och vi fick ihop:
  • 6 portioner fylld köttfärslimpa
  • 8 portioner fläskstek
  • 6 portioner linsgryta
  • 2 portioner pannkakor
  • 6 portioner böngryta med chorizo
  • 6 portioner paj
  • bröd så det räcker i 3 veckor, eller mer?
  • en vitkål/morot/paprika-sallad som räcker åtminstone en halv vecka.

Handlingen för detta (som förstås inkludera fil, möjlk, frukt...det där ni vet) gick på
570 kronor. Det är ca 16 kronor per portion, eller nästan i praktiken, 16 kronor per dag, i och med att resten av maten på en dag är frukost, mellanmål, gröt osv, vilket ingår i övrigt handlat.

Andra bloggar om: , , , ,

2 pajer på en gång

image2

Paj - visst är det gott och så - det verkar så enkelt när man serverar det - men fy vad jobbigt det är att göra. Det är så många moment. Dock är paj helt överlägset de mornar när man vaknar och inser att man glömt fixa matlåda. Man bara tar ut pajen ur frysen, hugger en rå morot ur kylen, och sedan sitter man där och njuter i lunchrummet.

Jag har två trick här:
1) gör pajskalet magrare
2) få ut mer av varje pajbak.

Obs. Detta recept kräver 2 formar som man oftast gör kladdkaka i, alltså sådana med löstagbar kant. Inte ovanligt att man har 2 om man bor ihop med någon. Annars, kanske går det att låna av grannen?

Pajdegen:
  • 4 dl mjöl (man kan ta lite grovt och lite vanligt vete, sist tog jag 100% dinkelmjöl)
  • 2 tsk makpulver
  • 50 gram smör (otroligt lite om man jämför med andra recept)
Detta ska blandas för sig, tillsätt sedan snabbt mjölk, använd gärna degkrokar på elvispen.

  • 1,5 dl mjölk
(Jag har testat andra magra pajdegsrecept, men de innehåller kesella, och hur ofta råkar man ha kesella hemma? och om man köper hem det kommer man oftast inte på något att ha det som blir över till).

Se till att det blir en fin degklump. Pudra på lite extra mjöl om det behövs. Dela klumpen i 2 delar. Kavla (ja, jag använder kavel - det känns mycket fräschare än att klämma ut degen) ut till 2 plattor, lite större än pajformarnas botten. Täck pajformarnas botten - men OBS - smörj pajformen först.

Sedan dags för fyllningen.

Sist tog jag i paj nummer 1
  • fryst broccoli som jag kokade upp först
  • skulle varit skinka, men jag tog en burk majs
  • riven cheddar (lyx, går förstås med annan ost)
och paj nummer 2

  • tinad, urkramad spenat
  • oliver
  • fetaost
  • soltorkade tomater


Stommen är äggstanningen som fördelas över de två pajerna. Salt och peppar också? Om inte pajfyllningen är väldigt salt (typ feta, oliver, saltat kött...)

  • 4 ägg
  • 4 dl möjlk
Grädda båda på en gång (!) i ca 45 minuter. Man behöver inte förgrädda pajskalet! Men, se upp att formarna inte läcker. Då blir det jobbigt att städa ugnen. Sånt har hänt.

Linsgryta

image1

Linsgrytsrecept! Lika mustig som den mustigaste köttgryta - fast vegetarisk.

  • 8 dl vatten, 2 buljongtärningar
  • 2 burkar krossad tomater
  • 4 skivade morötter
  • 1 hackad lök + 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar selleri, i bitar
  • 250 g röda linser
  • 1 tsk rosmarin

koka 35 minuter

  • tillför 400 g tärnad potatis
  • (och egentligen ett gäng frästa smålökar)

koka 15 minuter

  • tillför 100 gram champinjoner (stora bitar/hela) eller mer

koka 5 minuter

  • eventuellt persilja på

Ganska mastigt att laga, men sedan är man underbart mätt i en vecka. Allt i ett.

Andra bloggar om: , ,

En ny blogg!

Det blev så mycket mat på min andra blogg, så jag kände att det svällde ut i en helt ny sida. En annan slags blogg. En dit man går när man vill ha ett recept, ett tips - en vän i köket!

Kommentera gärna in nya recept.

RSS 2.0