TV gör mig besviken

Har jag inget att säga om idol? Nej, INGET. Jag orkar inte se det, jag orkar inte kommentera det, jag orkar INTE med juryn. Verkligen, jag orkar inte höra dem säga 'verkligen' en gång till, verkligen, jag orkar inte det, verkligen.

Försökte med ÅRSKRÖNIKA av melodifestivalen med Kristian Luuk och Ola Salo. Rent, enkelt, simpelt - genialt? Nej, supertråkigt. Känns oroväckande att det inte känns roligare att återse melodifestivalen nu. Man borde ju börjat längta vid det här laget. Är jag utbränd på melodifestivalen? Så här kändes det på sommarloven förut när jag jobbade som lärare och jag kom att tänka på skolan.

Herngren skojar om Mat-Tina på TV3. Sanningen om Tina är att hon är jättetjock. Kul? Eh... nej. Hej då TV3.

Nu, sista chansen: Smala Sussi. 13 minuter in i filmen nu. Jag har inte dragit på munnen hittills.

Var det här det gnälligast inlägg som någonsin skrivits?
När jag ändå är igång: Det är nu 3 veckor kvar till årets mörkaste dag. Idag kändes som årets mörkaste dag. Det betyder att om SEX VECKOR kommer det att komma en dag som är EXAKT LIKA MÖRK som idag. Där har vi läget de närmsta veckorna.

Nu kommer något som i alla fall är positivt. Det är inte strömavbrott. Då blir det ännu mörkare! Tro mig. Jag bor på landet och har varit med.

GNÄLLLLLLLL

Andra bloggar om: , , ,

Mysbyxor på och träden genom träsket

Åh, pust, då var man hemma igen.

Igår var en intensiv dag. Examen på förmiddagen. I min grupp var vi 5 personer, alla mer eller mindre doktorander och två examinatorer. 2 blev underkända, 2 godkända (jag) och en hade inte lämnat in över huvud taget. Där har ni standarden. Mitt i passet fick jag mensvärksattack och fick ragla ut, vit i ansiktet, och ta värktabletter. Livet är hårt ibland!

På eftermiddagen var jag på 25%-seminarium med en av mina närmsta doktorandkollegor. Opponenten var från Karlstad och ni som har sett humorprogrammet Mia och Klara, och minns den tjockare av dem två när hon är butiksbiträde - ni vet exakt hur opponenten lät. Det var inte lätt att hålla sig för skratt!

Idag har dagen börjat soft. Jobba för jag göra i helgen. Nu har jag lärt mig det, fredagar är en vilodag! Dagens träd ska i alla fall presenteras. Idag har jag fotot ner i träsket precis utanför vår trädgård. Det är alltså träden sedda genom träskets vattenyta.

image99

image100

Andra bloggar om: , , ,

Inga träd idag

Jag sitter på ett bibliotek i Göteborg och stirrar hålhögt ömsomnt ner i en text som jag ska opponera på imorgon, ömsom in i en tegelvägg rakt framför mig. Nu är det storstad och seriöst yrkesliv som gäller.

30 minuter försenat tåg. Möte med forskargruppen om vår bok som snart är klar. 5 forskare som ska underteckna samma bokmanus = intressant erfarenhet av samarbete... Indisk lunch, mycket god och prisvärd.

Inspirerande möte med forskarkollega med upprättande av massor av nya arbetsuppgifter som jag tar med mig hem till träden, dagsljuset, promenaderna, tv-soffan, jack bauer i 24, vetevärmaren, julpyntet....

Längtar hem ända sedan igår, när jag ännu inte hade åkte iväg.

PS. Igår var jag på besök på skolan där jag tidigare jobbade som lärare. Det gjorde mig varm i hjärtat. Gymnasielärare var ett underbart jobb. Tonåringar som står i attitydstinna kläder och kaxiga snedluggar och övar luciasånger och några fixar att lägga en stämma. "Änglarna ger oss hopp och frid, sjunger om fred på vår jo-o-ord..." Det är så fint att man vill gråta! Hur kunde jag lämna det för forskning?? (Jo, egentligen vet jag... det är tjatigt att rapportera frånvaro på dem som jämt skolkar, och jobbigt med alla som blir sura över bytygen, och stressigt med 8 parallella kursen, 150 elever och en flummig rektor... men när väl ögonen möts och man får till det där frasslutet som man har övat 100 gånger och alla är med och gör MUSIK samtidigt, då, då!)



Andra bloggar om: , , ,

Dagens träd, efter ingrepp på huset

Hej bloggläsare

Igår gjorde min man ett lyckat ingrepp på vårt hus. Han tog ned det idiotiska plasttaket över vår uteplats. Blä för alla altaner med tak. Är det regn sitter man ju inne och inte ute under plasttak! Eller!? Så tänker uppenbarligen inte många människor. Men vi i vårt ljusfattiga enplanshus anser att plasttaket stjäl ljus från vardagsrummet. Därför är det härmed rivet. Nu på förmiddagen lös solen in som aldrig förr i vardagsrummet (=musikrummet). Därför kommer dagens träd speglat genom baksidan av en röd Ibanez artcore elgitarr.

image95

Bort med plasten, fram med himlen och in med solen.

image96  image97

image98


Andra bloggar om: , , , , ,

Har du bilder på träd? Kan du inte skicka en länk??

Och glöm inte sätta fram adventsljusstaken - symbolen för fullkomlighet (tack kusin).

TTT

Enligt aftonbladet gäller "Äntligen får vi plocka fram adventsstakarna."

Så Kusin K har alltså aftonbladet på sin sida - i striden om den TTT - Tidigast Tillåtna Tiden för adventspynt.

Men, Grinda - Vit/Rödhur mycket jul är egentligen en sån här??
Kunde inte den här ljusstaken lika gärna kunna symbolisera fyra veckor i november eller de fyra sädesslagen?


Andra bloggar om: , , , ,

Inspirerad av foto

Kollade på "andra bloggar om foto" och såg den här sköna länken med bilder tagna i rätt ögonblick.


Andra bloggar om:

(L)ju(s/l)pynt i trädgården

image94

Då var det uppsatt!
Dock inte adventsljusstakarna och stjärnorna inne. De får vänta till helgen. En kompromiss av hur Karina och Kusin K gör (se kommentarer på tidigare inlägg).

Vi skippar gran i år. Ljusen sitter på (till vänster) ett plank som går ut från huset och (mitt fram) enris som vi har nedstucket i urnor.


Andra bloggar om: , , ,

Dagens träd, snöstorm

Det har blivit något av en följetong att ta bilder på träden utanför vårt hus och lägga ut på bloggen. Dagens träd är höljda i snöstorm.

image91

image92

Andra bloggar om: , ,

Seg start på dagen

Idag ska jag inte snåla på blogginläggen.

Börjar med att berätta att jag kommit igång fint. I en timme har jag enbart jobbat med att skriva ut texter som jag ska läsa. Och det har tagit en timme. Ni fattar kanske... Förra veckan var jag sjuk, så jag ligger efter lite om man säger så.

Det var skönt förr i tiden när texter kom i böcker. Nu får man allt elektroniskt. Ibland orkar jag läsa böcker från skärmen, men jag mår inte bra av det. Oergonomiskt!

Min man ringde. Hans tåg var 30 minuter sent. Han var på väg till Gbg för att ha EN lektion. När tåget äntligen rullat får han besked att lektionen är inställd. Se där! Bara att hoppa av på första bästa station och vänta en timme på tåget tillbaka. Kul?

Ja, så kan det va' när man tar sats på en måndagmorgon.

Hoppas alla ni har bättre flyt.


Andra bloggar om: , ,

När är det ok att börja pynta?

Hej

Kusin K tog fram ett intressant ämne i en kommenar:
ADVENTSLJUSSTAKEN

vilket får mig att vilja lyfta frågan här - när är det ok att börja med jul- och adventspynt.

Faktum är att jag brukar vara väldigt restriktiv, återhållsam - ja, till och med nonchalant - när det gäller pyntet. Ibland blir  det inte av att det tas fram över huvud taget. (I konflikt till min man som kommer från en tomtsamlande släkt). Men i år känner jag att det har börjat annorlunda. En dag så tidigt som FÖRRA VECKAN kom min mamma hit med pepparkaksdeg och vi bakade ut två plåtar med hästar och stjärnor. Det kändes toppen. Och det känns inte direkt sämre när man nu till varje kaffe- och thestund kan ta fram en liten smaskig kaka ur en blå burk med vita och guldiga julänglar på. 

Nästa steg anser jag utebelysningen vara. Enda anledningen att vi hållit tillbaka än så länge är rädslan för grannarnas åsikter. Men det får man väl kunna ta... det får bli mission på nästa rast (för idag JOBBAR jag hemirfrån), att gå ut och ta fram det. Foto kommer...

Adventsljusstakarna inne får vänta till lördag em.

Hur pyntar du?

Kram och god måndag

Bakade bakelser

image89

Jag lever som jag lär! I kväll bakade jag rågrutor och -håll i er- petit chou bakelser! Ett smaskigt men absolut inte lättvindigt sätt att få timmarna att gå en lördagkväll, när man inte orkar gå ut eller hitta på något.

Fyllningen är vispad grädde med hemkokt jordgubbssylt.

Förresten. Idag har ett par hundra personer läst den här bloggen! Det är nog bara för att jag bloggat om idol. Det är det enda folk orkar läsa kanske? Ett slags 'antiämne' att skriva om och engagera sig i.

Kram och godnatt

Andra bloggar om: , , ,

Det berörde verkligen på djupet

Aftonbladet
citerar Breitholtz om att Daniel blev utröstad

Daniel Karlssons Idol-sorti berörde på djupet.
-Det är värre än en skandal, säger juryns Daniel Beirholtz.

Vänta lite nu - så här dagen efter kan vi väl försöka få lite perspektiv på vad som egentligen hände.

En skandal (av gr.
ska'ndalon, eg. "gillersticka, giller"), offentlig anstöt, obehagligt uppseende; någonting förargelseväckande, anstötlighet - idag snarast av betydelsen av en offentliggjord incident som innefattar anklagelser om brott, moralisk förflackning, vanära etc.

Vad kan Breitholtz syfta på; brott, moralisk förflackning eller vanära?? Och sen något som är VÄRRE än något av detta. Ja, jo, det är klarat... det var ju faktiskt så att Daniel fick lämna idol, precis som någon får göra varje vecka i det här programmet. Det är liksom det som det går ut på.


Andra bloggar om: , , , ,

Ni som undrar om jag aldrig mer ska skriva något om forskning på bloggen, ni har... inte helt rätt. Just nu orkar jag bara inte.

Vaknade, öppnade dörren och tog 2 kort

image87

Här är de här träden igen, utanför sovrumsfönstret, fast i en annan variant av morgonväder.
Svårt att inte vara lite hoppfull trots allt...

image88

Minne från i somras. Pyntade med såna här lyktor ute på verandan. Jag tror inte vi hade dem tända en enda gång. VI satt ju aldrig ute... det regnade hela sommaren om någon minns??

Andra bloggar om: , , ,

Farväl till idol-daniel

image86

Hej då

Du var den enda som inte bara var karaoke, och dig röstade inte de som röstar på.

Suck. Där dog sista hopper för serien.

Godnatt

Andra bloggar om: ,

Bilden från tv4

Förresten, klädsam ödmjukhet??
Andreas: " - Ingen har någonsin sjungit den här låten bättre än jag gjorde ikväll."
Amanda: " - Det känns helt surrealistiskt (om att hänga löst ikväll)"

Nattbilder

Vi har det mörkt men stämningsfullt här på landet. Idag har det kommit snö. Bilder från alldeles nyss och en från tidigare i veckan när jag vaknade kl 8 till dimma.

image81

Skuggor på snön

image83

Månsken

image84

På vår veranda. Vi har funderat på att köpa lite mer utebelysning, men snön+månen gör ju att det knappt behövs.

image85

Utanför sovrumsfönstret.

Andra bloggar om: , , ,

Vi stängde av idol

Nä, jag orkar inte ens kolla klart på idol ikväll.

Visar istället en bild på dagens grej; ett bar mjukis-byxor som jag sytt till min 1.96-meters-man. Han har inte haft ett par byxor i den här genren i rätt storlek sedan barndomen, men nu kom vi på idén att köpa tyg och fixa lite med symaskinen. Materialet inkl allt och en del som blev över: 55 kronor! Hör av er om ni vill ha sömnadsbeskrivning. Mönstret tog jag på fri hand.

image80

Andra bloggar om: , , ,

Back on track, idol

Jag går rakt på sak:

Peter Jihde: det där var inget gitarrsolo, det var ett INTRO. Så går det när man sätter en sportkommentator att leda ett musikprogram. Tänk om Carola eller Lasse Berghagen skulle kommentera en fotbollsmatch. Hur funkar TV-världen egentligen??

I övrigt blir det väl en samlingskommentar från mig.
Nu har vi sett de här idolerna så länge att det inte går att dölja längre: De är utmärkta kareokeartister, men inte mer.

Maken hälsar att Andreas sjöng fel text i varje vers på sin låt, och han KAN Kizz.

image78image79<- hitta stilen; rock

Jättegott nytt the har vi: Roibos vanilj. Testa det.

Andra bloggar om: , ,

Mer om Carola

Facit på en schlager; bättre låt finns inte? Fångad av en stormvind

Jag grät när jag hörde den här första gången på TV: När löven faller

Grym från start! Gör en cover på Elvis 1983

image77


Andra bloggar om:

Carola är min Idol

Missade inledningen!! Hur kunde jag? Jo, jag satt förstummad framför datorn och tog in ett extremt irriterande mail jag fått.

Men nu är jag här, och det är visst Carola också.

Om hennes coaching; den är både inspirerande och initierad! Du är expert Carola. Det är bara så. All respekt för din artistiska kunskap!! Jag håller med dig; artister - spänn av och rid på vågorna (dagens härliga back vocals) lite mer.

Picasso: Bästa stajingen so far i turneringen. Låten ok, men det känns lite hysteriskt. Hade varit coolare om hon taggat ner en aning. Släpp armen, som Carola sa.
Andreas: Näpp, det här lät inte bra. Det blev gap och skrik av detta. Åker ut ikväll, eller vad tror ni?

Carola: Du är toppen. Jag har älskat genom alla år, men, ingen kan som du dyka upp i den mest horibla klädsel. Svarta handskar??????? Vad vill du säga med dem?
Kichti: "Gospeln ska bära dig på sina vingar", nja, hm... Jesus kanske bär en, men knappast gospeln som musikstil.
We are the idols: Där ser ni; det är verkligen inte samma sak att vara kompositör som sångare! Det är två helt olika saker. Sänd nu en tacksamhetens tanke till alla hitmakare vi aldrig får se, men som ligger bakom så kallade idoler
Oh happy day: En massa idoler som ska waila bäst och mest...det blev lite too much.
Men förresten, det här var i alla fall en gospellåt. Resten av låtarna är rätt knepiga låtval på temat tycker jag! Det är väl inte bara gospelkören som gör en låt till gospel?

Mattias: Börjar segt men kommer igång RIKTIGT skönt. Vilken go' version av låten!

Swartling: Han verkar fortfarande sur (läs mer) tycker jag. Börjar han bli utbränd på att sitta och bedöma folk?

Daniel: Kusin K var skeptisk till låtvalet (sa hon nyss via en safe line hit till tv-soffan) i förväg. Är du övertygad nu? Jag tycker det var störtskönt. Carola kallar honom en fri fågel, man vill följa med honom och se vart det bär. Jag håller med henne (igen). Jag vill följa Daniel till Globen.

Chips: Festligt tilltugg ikväll.

Amanda: Nä, nu har jag tröttnat på Amanda. Trots läckert blås, mäktig kör och underbar låt blir det inte det minsta festligt. Jag kommer inte ringa och rösta (på henne heller). Amanda kan väl jobba vidare med sitt konstnärskap någon annanstans. Jag håller inte alls med juryn alltså, inte ens med Carola.

Hallelujahmoment med Kichti och Carola: Åh nej!

Det var allt för (f.d.) musikläraren ikväll.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Vissa dagar så...

Hej bloggen

Idag har jag varit på föreläsning hela dagen och lyssnat till en dansk professor. Jag förstod inte ett ord, men uppskattade ändå att vara med. Powerpointupplägget var lysande. Han radade upp som en enda lång checklista av punkter till den kommande examinationsuppgiften som ska in på onsdag. Vi ska skriva ett metodologiskt kapitel. Det ska nog fixa sig...

Som om inte detta vore nog; läste på väg ned, arbetslunch med min artikelförfattarkollega, läste på väg hem, och nu sitter jag och filar på en grej till morgondagen. Det är sådana här dagar som gör att jag måste vara ledig flera vanliga arbetsdagar för att inte fullständigt gå i spinn. Jag får påminna mig om det när jag vankar omkring på skogspromenad, eller glor på 24, och känner mig som en latmask.

Ikväll har vi bönderna att se fram emot. Trevligt. Missade ju förra veckan, men det ska nog gå att komma in i serien igen ;-)

Kram på er alla

På skogspromenad

Hej alla stadsbor

Erkänn att det är det här ni längtar efter innerst inne. Långt bort från era kontor...

Det här är i alla fall vad jag gjorde av min arbetsdag idag. Jag gick på en skogspromenad.
Välkomna att dela skogens hemligheter i blekt novemberljus (foton från idag):
image71

image73

image74

image75image76

Andra bloggar om: , , ,

Till Jack Bauer

Vad vore vi utan dig Jack?
image68
Hjälten i 24.

Men, för att inte flyta bort på ytligheten kommer här en länk till ett genomtänkt inlägg om det problematiska med denna, och kanske liknande, serier. Om manlighet.

Jack producerar resultat på jobbet. Det ska jag också göra imorgon. Jag ska skriva ett paper, eller vad det nu kallas, en slags ansökan om att få tala på en konferens i Norge i januari. Min handledare har sagt att jag ska göra det. Hoppas nu bara att tiden inte är ute. Jag vet inte vad jag ska skriva, men det blir väl nåt om min artikel (lära barn lyssna).


Andra bloggar om: , ,

Pigga upp med det som går...

Hej

Istället för en massa gnäll tänkte jag idag föra in lite ljus, både i min vardag och här på bloggen.
Såhär t.ex.: Istället för att deppa över att vi inte hann med det tidiga tåget i em gick vi på café! Kanske kan vara ett tips för fler? Unna sig!!
Här var vi:
Kronhusbodarna
Och den här butiken besökte vi.
Chokladbutik


image67
Mer tips:
Världens godaste matsäcksmacka? Vi utsåg dem till det idag i alla fall.
Koka rödbetor. Låt dem kallna. Skär dem i små bitar.
Blanda med keso (hälsosam rödbetssalallad!)
Dela några köttbullar.
Lägg detta på en matta av tunnbröd täckt med stora salladsblad. Piffa till med saltgurka. Rulla ihop. Svep i folie. Packa ned en servett också.

Vad finns mer att säga?
Mycket oro är i onödan. Den där otäcka boken (se nedan...). Jag klämde fram lite anteckningar kring den och mailade iväg till mina gruppkamrater igår. Strax fick jag ett mail tillbaka med glada tillrop "vilket bra jobb du har gjort med avhandlingen, jag är mäkta imponerad". Så nu släpper jag våndan över den.
Beklagar att den stal min tid från idol- och bondesöker-repriserna. Vi får vara glada ändå.

Kram alla kära bloggläsare (nytt rekord igår! kul)


Andra bloggar om: , , , ,

Världens segaste forskare

image65 Jag vägrar att bli läst!

Ser ni hur boken ligger i soffan och liksom skriker "jag är ingen vanlig bok, jag är ett öronbedövande larm som sätter igång om du tar i mig".

Tänk om alla böcker kunde sluta skicka så misstänksamma budskap, då skulle det inte vara så jobbigt att doktorera. Då skulle jag ha läst den här avhandlingen redan igår. Det har gått två dagar nu. Imorgon kanske? Håll tummarna för mig snälla.

Mörker

image64

Men kom igen doktorand?? Vad har du nu lagt ut för bild, det är ju bara alldeles svart?

Jepp. Stämmer. Precis så här mörkt är det utanför vårat hus. Tog bilden alldeles nyss. Den som tittar noga på bilden ser 4 små ljusprickar. Det är våra närmsta grannars utebelysning. Själva har vi bara en liten lampa utanför ytterdörren, men den lyser inte upp typ ett smack.

Hur inspirerande är det? Att vakna 16:30 och det är såhär mörkt. Det är inte ett skit inspirerande.

Ville bara säga detta.

Andra bloggar om: , ,

Inte så rolig dag

Vi har snö här! När snön smält överallt ligger den ändå kvar i vår trädgård. Vi måste ha en liten köldtopp här eller nåt.

Dagen började fint, med sista avsnittet av 24 säsong 3. Gripande avslutning med hjälten som satt och grät i sin ensamhet efter alla hjältedåd. Sedan stack vi ut på ridtur i det fantastiska vädret. Hemma väntade klyftpotatisen. Därefter trodde jag att jag var tillräckligt preparerad för att ta i tu med läsningen. Det är ju examination på kursen i veckan och jag ska granska en avhandling om barn och matematik. I fredags bar jag med mig boken hela dagen utan att förmå mig att läsa en rad. Det gick inte att koncentrera sig på de överfulla tågen. Nåväl, istället för att läsa så somnade jag idag, och vaknade 3 timmar senare med totalt blodsockerfall. Jag mådde PYTON. Och därmed kan jag inte göra något nu heller. Visset. Inte ens kaffe och bulle piggade upp.

Vad göra? Vi testade ett avsnitt av Isprinsessan via svt-play. Ganska ok, men segt jämfört med 24! Flera bra skådespelare. Ragnarstam är min absoluta favourit.

Suck och hej

Kulturnatt

Hej bloggen

Ingen lyckad tv-vecka för mig den här veckan (eller är det just det det är? jag kanske behöver få lite distans till tv-serierna?) - missat både Bonde söker fru och Idol. I onsdags var det ju musikalen, och ikväll var vi på middag hos ett par vänner och sedan på kulturnatt. Här är vad jag var på;

Svensk folkumusik; fiol, nyckelhara och visor på västgötska - jag skrattade! Det var verkligen upplyftande
Gräsrotsorkerstern; jättegulligt tjejband som spelade proggiga egna låter med blockflöjt och elbas mm. Härligt oplanerat stylade i bl.a. lila plyschlinne, röd klänning och röda gymnastikskor, rutiga byxor och basker. Unga tjejband - tack för att ni finns!
Jack Vreeswijk, trubadur med inte helt okänd fader. Kändes mer Ulf Lundell än Cornelis. Tyvärr inte mycket publikkontakt och stämning, men kul att han tagit sig ända hit till småstaden.
Västafrikansk trumgrupp; ursvenska vuxna människor med en afrikansk mössa och en djembe. En publik som sitter tryckta utmed väggarna. "Det här är musik som man ska dansa till" säger de härligt frigjorda männen och kvinnorna i gruppen, vi i publiken stampar takten lite pliktskyldigt. Jag gick faktiskt till och med därifrån...till:
Flared; "soulfunk, hammondorgel och 70-talsrock i flowerpowerstil" - faktiskt det bästa jag hört live på länge! Påminde om Atomic Swing om någon minns dem.
Sist men inte minst spisade vi
"Minimalistisk teater till ljuscollage, animerade bilder och elktronisk hardcore techno". Fyndigt att skriva så i programmet, och sedan börja med en videoprojektion med texten "Hardcore technon utgår tyvärr, något annat följer...".

Riktig kulturnattskultur! Det är någon speciell typ av kultur som bara finns i kommunala kulturhus. Det är ekologiskt, totalt förutsägbart alternativt, svarta glasögonbågar, bruna polojumprar (ja, det var faktiskt vad min väl valda outfit bestod av, och jag var inte ensam om den!!), hennafärgat hår, slöjdklubben, columbianska kulturföreningen, slitna basketkängor, dreadlocks och så svart förstås! Trivsamt och tryggt.

Nu verkar det kanske som om jag har spisat kultur just en hel natt, men jag var inte mer än 10 minuter på varje ställe. Mer orkade jag inte. Det var nog för att jag hade laddat upp med 3 timmar tågföresningar och 3 timmars tågresa utan sittplats under dagen. Ibland frestar det på att leva! Mer kan jag inte skriva här.

Jag får kolla en hel del repriser i helgen och blogga vidare, för visst kan ni inte leva utan mina åsikter???
(Såg att Christoffer åkte ut. Varför?? Var han inte bra? Ibland känner jag mig som en experttyckare, men tyvärr har jag ofta helt fel när det gäller att förutspå. Och när det inte blir som jag tycker, då blir jag SkitSur!)

God natt!

Andra bloggar om: , ,

Lägga sig i tid??

Nä, nu får vi skärpa oss.

På morgonen känns det som om man vaknar av en pistol mot tinningen (har sett för mycket på våldsamma serien 24) när väckarklockan ringer. Det enda man tänker på är när nästa chans att sova kommer. Sedan skärper man sig ändå (viftar bort tanken på att väckning är ett mordförsök) och klarar frukost och transport till tåg och annat. Så är det förmiddag och den där konstiga känslan kommer - är jag sjuk eller är jag bara sömning? Förmiddagskaffe. Hanka sig fram. Tågresa hem, kanske lite sömn mellan Vårgårda och Herrljunga, men det ska ju jobbas också. Någon gång. Det är på tåget man har chansen, för där kan man varken förledas av telefon eller internet (tåg, då snackar vi inte x2000 buisnessclass - vi är studenter!). 

Sedan kommer eftermiddagen, och man har att välja på att lägga sig och sova och vakna i bäckmörkret, när det ändå snart är dags att lägga sig för natten (förespråkar min man, jag tycker det är hemskt), eller hålla sig vaken och lägga sig tidigt istället (förespråkar jag). Det blir som jag vill; joggingtur i dagsljusets sista strålar, och sedan ska vi lägga oss, nästan på en gång!! Visst!  Men det är nu något händer. Man kommer igång igen. Spänningen från 24, kvällsfikat, prata om dagen, mysa, vara hemma, sitta i soffan, kolla runt på datorn, skriva på bloggen, ringa några samtal, fixa för morgondagens matlådor... Ingen tanke på att lägga sig. Ingen alls. Och så blir det som ikväll. Ingen sömn före midnatt. Och hur mår man imorgon tro?? Vi får väl se...

God natt

Lite om arbetsdagen också

Idag har jag skickat iväg en underbar tabell till min kollega som jag ska skriva en nya artikel ihop med. Den ska handla om sinnesanalogier, synesti och gester i estetisk verksamhet i förskola/skola. Det ni! Låter det inte intressant!?Jag har tagit 4 timmars videotranskriptioner och letat upp (1) övergångar från musik till tal om musik, alltså beskrivningar av hur musik låter (trumpetstöten låter som en svart prick), (2) övergångar från objekt/fenomen till klingande musik (spela som en fjäril) och (3) där gester kommer in i kommunikationen (jag tycker att det låter såhär: *visar med handen som en vågrörelse*). Alla dessa förekomster har jag katalogiserat så man lätt kan hitta dem i materialet. Det var lite handfast forskning det. VI ska träffas och diskutera det imorgon. Hoppas det går att använda till något.

På kvällen har vi varit ute och sprungit. Nu igen? Jajamensan. Hälsotemat håller i sig. Vi följde upp med morots- och kesoplättar samt en fräsch sallad till det. Gott. Jag har gjort hårinpackning och fotvård också. Rena spat här hemma (överdrift). Nu ska vi sjunka ner i soffan med lite te och 24. (Saknade Tony och Jack igår på musikalen faktiskt, för att inte tala om de kära bönderna! ser reprisen på lördag).

God afton

Andra bloggar om:

Glömde, hade lunchmöte idag med en annan doktorand. Jag kanske ska vara med och starta ett doktorandråd! Inte likt mig. Men upptaktsmötet är förlagt på café känt för sagolika kanelbullar, så jag tänkte; varför inte?

Recension footloose - är jag först??

Tjena

Så var man hemma från ett dygn i Gbg. Igårkväll var vi på smygpremiären av Footloose, 80-talsmusikal med schlager- och let's-dance-stjärnorna Måns Zelmerlöf och Anna Sahlene i två stora roller.

Här är lite intryck:

Publik: Alla som fått fribiljetter, d.v.s. enbart folk från musikhögskolan och andra utbildningar med musikalanknytning, skulle jag tippa, för jag har aldrig sett SÅ MÅNGA människor i en och samma salong som alla var klädda i bekväma dansarjeans (funkar att stretcha i) och lätt boehemiska men ändå trendiga sjalar (måste vara rädd om halsen). Och allas välskolade röster klingade i Storans trapphus väldiga akustik, när de småpratade i väntan på. Det var för komiskt! Själv bar jag lätt bohemisk svart kort klänning (helt rätt), tjocka strumbyxor och mina nya höga svarta stövlar. Smälte in perfekt!

Handlingen: 80-tal, USA, sträng präst, lokal lag om förbud mot dans, snygg prästdotter (Anna), hennes pojkvän (Måns), nyinflyttade killen som älskar att dansa, startar discouppror mot prästen, övertygar som den frikyrkligaste av fräscha frikyrkliga killar (ja! det är sant, han övertygar med bibelord som prästdottern hjälper honom att hitta). Alla dansar disco. Alla är lyckliga. Alla bär 80-talskläder. SÅÅÅÅÅÅÅ banalt och fånigt att man inte vet vad man ska göra där man sitter på andra balkong. Jag kan tänka mig att jag som 12-åring hade känt mig som i himlen. Jag minns när jag var barn och min kompis Josse hade Grease på video (det var stort, första gången jag stötte på en videobandspelare). Vi kollade på den varje dag efter skolan. Men nu, 20 år senare, har visst min smak utvecklats något... Tyvärr kommer nog biljettpriset locka fler 35-åriga datakonsluter som bjuds av firman, än 12-åriga tjejer. Knepigt.

Ensemblen: Helt ok! De gör väl så gott de kan inom ramen för manuset. Dansar så gott de kan (Anna Sahlene får väl vara ursäktad. Vad jag vet är hon inte särksilt danstränad, men hon får ett slags alibi i föreställningen genom att hon konstant bär 12 cm höga klackar - uppskattningsvis - dansa disko i det den som kan). Måns säger i intervjuer inför föreställningen att han har haft svårt att få bort sitt cara-mia-leende inför rollen som bad guy här. Hade han lyckats? Njae. Sådär. Men det kvittar. Han var gullig som han var! Det hade liksom inte hjälpt upp storyns trovärdighet så där jättemycket om Måns hade varit lite mer aggresiv.

Sceniska lösningar: En ställning som rullas omkring och får vara hamburgerestaurang, kyrka, kommunfullmäktige, hemma, järnvägsbro mm. Genialt enkelt - ja, men också gediget uttjatat. Roligare är videoprojektionerna i bakgrunden. De ger ännu mer kareokeshowkänsla över hela tillställningen, men det känns kul, och förstärker de sköna 80-talskostymerna med lite fräcka neonfärgade geometriska figurer som rullar i bakgrunden. Bäst är introt på föreställningen. Ridån går upp någon meter, och fram sticker hela ensemblens fötter, alla i olika skor, som gör en rytmisk korreografi. Svängigt! Roligare än kareoke.

Ljudet: Tokstarkt. Jag fick ha öronproppar. Som vanligt; sången för svag i ljudbilden så man fick spänna sig för att höra texten. Trist och onödigt.

image63

FOTNOT: i programbladet står det i Annas meritlista att hon sjungit på en privatfest för kungahuset i Monaco, men INTE att hon spelat i Vi barn i Bullerbyn. Vill hon bli fri från sin barnstjärnestämpel??

Andra bloggar om: , , , ,

Idolernas låtar på fredag

image62Diana Ross

Discotema på fredag. Nice. Det är min cup of tea och jag tar mig friheten att rangordna låtarna redan innan de är framförda:

Christoffer Hiding  "Boogie wonderland" (Earth, wind and fire) - ÅH - *stön* - denna låt är grym! Med den här kommer Christoffer göra mos av oss!

Daniel Karlsson  "I love to love" (Tina Charles) - det blir lite danielgörenbritneyfenomen över detta också. I'm gonna love it!

Mattias Andréasson  "This is it" (Melba Moore) - feelgoodlåt som kommer smaka som bananasplit i munnen på fredag - det här räddar dig kvar Mattias

Amanda Jenssen  "Disco inferno" (The Trammps) - låten är lite bra, men mest sval, och det verkar ju Amanda också kunna tendera att vara, så det här kan sorgligt nog bli för tråkigt, stunden när man går ifrån för att sätta på thé, varning

Andreas Sjöberg  "Upside down" (Diana Ross) - låten är absolut ljuvlig (särskilt kompgitarr(!)solot som kommer i slutet på några takter, åh!!, men hur ska Andreas få till det? Hm, jag är orolig för kombinationen

Marie Picasso  "Ain't nobody" (Chaka Kahn) - Varför inte ta chansen och välja en jättehit?? (jag fruktar hur hon kommer stajla sig denna vecka! Se upp för volymspray i håret.)

Klant-idoler, hur kunde ni missa Jackson five? I want you back. Ta en titt på den kära bloggläsare, så blir er dag lite lättare. http://www.youtube.com/watch?v=ZnxrCavIBkc
och följ upp med den här versionen, lite fräck dans till http://www.youtube.com/watch?v=sgObIx5bihQ

Andra bloggar om: , ,

Nej, usch, nu måste jag komma igång och leverera lite analys av empiri till min kollega som jag ska skriva nästa artikel ihop med. Skulle hellre svepa mig i en filt, sätta på kaffe och ta fram en stickning. Kanske till och med sätta på en av mina skivor med Bach's kantater och gråta lite. Det blir inget med det! Nu kör vi.

Inte bara hälsa, nu också kultur!

image61

Nu ni! Glöm den insnöade doktoranden som bara sitter hemma, glor på TV och inte får något gjort!! Igår läste jag nyhetsbrevet som vi anställda på institutionen får. Jag orkade läsa det! Och då fick jag syn på ett erbjudande om fribiljetter till genrepet av musikalen Footloose på Storan i Göteborg. Dessa biljetter skulle hämtas ut idag. Så idag blev det också en resa till den stora staden. Först idag, inklusive slutseminarium för en doktorand inom konstnärlig gestaltning (fri ensembleimprovisation), och sedan musikal imorgon. Kul!

Dessutom har jag transkriberat lite video på morgonen, läst flitigt på tåget och planerat och skrivit ner idéer till kommande examinationsuppgift. Vi ska skriva ett metodologiskt kapitel till tänkt avhandling. Jag ska skärskåda min metod Learning Study utifrån ett barns perspektiv. Det känns faktiskt på gränsen till genuint intressant... ;-)

Seminariet idag var småtrevligt i någon mening. Det stärkte mig i mitt projekt att forska om hur man lär barn lyssna till musik, därför att förmågan att lyssna är grunden i princip allt som har med musik att göra. Det framkom idag på seminariet. Annat som berördes var bl.a. vad som är så fritt med fri improvisation. Finns frihet? Och som vanligt, för vem görs konstnärlig forskning?? Alltid lika märkliga diskussioner om det.

Andra bloggar om: , , ,

Ännu mera hälsa!

image60image60image60image60
Nej, det här är inte kunskapens frukt, som man kanske kunde tro på en doktorandblogg. Det är hälsans! Tro det eller ej, men istället för att ta tag i de där videotranskriptionerna blev det backträning i elljusspåret ikväll. I och för sig ganska light träning, för backen var inte så lång, men vi kutade upp och ner 10 gånger samt några kilometer som uppvärmning först. Absolut bättre än inget.

Hörni, alla gymtränande människor: Prova att stick ut i friska luften i stället. Det är så grymt mycket skönare. Det gör inget att det är mörkt. Det är bara charmigt. Skaffa reflexväst.

Kram

Andra bloggar om: , ,

Mer hälsa än arbete

Hej bloggen

Idag har hälsotemat fortsatt med ridtur i solsken på förmiddagen. Sedan lite 24 med kaffe och chokladkaka  som jag bakade igår (med kesella, se här - fick tipset från Ebbas blogg!).

Nu i eftermiddag ska jag ha mina två pianoelever. Trevligt att få lite praktik som motvikt till all teori. Varje pianolektion blir som en liten meditation över något som jag har läst om hur man tänker när man lär sig, och hur man kan göra något tydligt för någon annan.

I övrigt har jag mest jobbat med att jaga på min man idag. Jag är mycket bättre på att pressa på andra att jobba än att jobba själv. Jag har inte läst en rad. Men dagen är inte slut ännu.... fick också mail från kollega idag som ville att jag skulle skicka några transkriptioner från filmer som jag inte gjort. Jag får nog skärpa till mig lite.

Men först pianoeleverna.

Hej so long

Hälsosöndag

image58
Har knappt vågat nämna det tidigare, med risk för att det bara ska bli tomma ord, men 'vi ska försöka rycka upp oss med träningen'. Och idag var vi faktiskt ute på vår andra joggingtur för veckan. I torsdags tränade vi med vår friidrottsklubb och idag sprang vi själva i solskenet i skogen utanför vårt hus. Gött.

Nu väntar klyftpotatis i ugn med en karréstek som min gode make gjorde i förrgår.

Inte så dumt va!?

Doktorerandet idag har hittills bestått i 30 sidor läsning i en avhandling om 11-12-åringars identitetsarbete i en förort med segregerade skolor och stadsdelar. Helt ok text. Perspektivet är social konstruktionism.

image59Hälsningar från köksbordet.



Andra bloggar om: , , , , ,

Hur klara ut en missmodig dag? 7 nedärvda tips listade

Hej

Samlar här tips som stammar från gamla släktingar och en del blandad livserfarenhet. Så reder man sig när allting känns hopplöst:

  • sätt en deg eller baka en god kaka
  • sy på något (javisst, det kan vara broderi, men stickning, litet gardinprojekt eller liknande går också bra)
  • öppna en låda och städa, släng gammal skit och sortera (en låda är bättre än att gripa sig an för stort projekt, typ hela förrådet eller så)
  • häng ut sängkläder/ mattor/ yllekläder på vädring (har ett skönt symboliskt värde, sånt som aldrig blir av men som ändå behöver görs ibland)
  • ring en vän, förstås, men det kanske är självklart
  • gå ut medan det är dagsljus (kvittar vad egentligen; gå till en affär, ta en promenad, påta lite i trädgården - bara det är ljust ute. Sätt sedan på kaffe.)
  • senaste tipset, ej beprövat av förfäder, men skaffa en hel tv-serie på dvd. Räcker i flera timmar och skyddar mot allmänt skräp-tittande på tv som kan vara rätt nedbrytande
Allahelgonsdag idag. Fin dag. Solen har skinit och jag har träffat min syster och hennes barn. Vi har besökt gravar och umgåtts lite allmänt. Trevligt. Nu har dock mörkret fallit och jag ska ta mig an, inte just en låda, men ett köksskåp tänkte jag.

Kram alla bloggläsare där ute!
(Vore så kul om ni skrev en kommentar. Jag vet att ni är en del som läser, men jag har ingen aning om vilka ni är, förutom dig Kusin K...)

Andra bloggar om: , , , , ,

Idol, 2 november (b)

LISTA ÖVER INSLAGEN OCH TILLHÖRANDE EXPERTKOMMENTARER

Sam

Den stackars utskällda idolen. Det här lät ju fint ju. Det var något som grep. Om det räcker återstår att se. Jag kommer i alla fall inte att ringa och rösta. Men jag röstar aldrig på någon. Jag bara delar ut expertomdömen.

Amanda
Chock med hud? Jasså, jag blev mest chockad av stylingen på luggen. Om barfotaidén säger jag Nej. För mycket folkis och för lite TV-glamour.
Låten då? Först tycker jag jättefint, men sedan känns det lite svalt. Amanda känns bra, men Amanda i den här tävlingen känns inte bra. (konstnärskap säger Kichti...eh...jag håller inte med henne)

Andreas
Gripande hemmahosreportage måste sägas först. De rosa draperade sammetsgardinerna...
Sedan; Oj vad den här killen har vuxit i den här tävligen. Han glider ju som en surfingbräda på en våg. Skönt. Powerballader är inte min grej, men jag njuter ändå.
(och förresten, tänk vad snygga jeans kan göra med killar.)



Andra bloggar om: , , , , , ,

Idol, 2 november (a)

LISTA ÖVER INSLAGEN OCH TILLHÖRANDE EXPERTKOMMENTARER

Introt:
MobbingTV goes kärleksTV.
Känns lite som den gamla klassikern Förlåt mig som gick på TV för en sådär 10 år sedan. Påklistrat!

Och så: Alla-kan-sjunga-kören sänder två medlemmar ikväll, för var sin soloinsats (bonden och Peter Jihde). Njae. Vet inte vad jag ska säga. Min man fick nog och stängde av ljudet, jag kan bara yttra mig om själva idén... och den får mig, som så många andra gånger i Idol, att tänka på skolkabaré på högstadiet. Men detta ÄR inte högstadiet, detta är min fredagskväll och jag vill ha underhållning av hög(re) klass!

Mattias
DÖDEN - va tråkigt. Men det är inte ditt fel (tror jag), Mattias, det är låten. Jag är nog tyvärr beredd att säga farväl till dig ikväll.

Christoffer
Klanderfritt, snyggt stråkarr, snygg kille, MEN, Chrille, du är många gånger bättre än låten. Så det här räcker bara till G+.

Daniel
Fotbollslaget, låtvalet, så långt var det ljuvligt. Men sedan var det kanske inte 100%. Britney gör den bättre. Men MVG för att du gör något och skapar något! Tack för att du inte tråkar ut oss. Tack för att du tänker och försöker. Och 'Still believe'-frasen fick du faktiskt till rätt smärtfyllt. Nice.

(PS: Kul Peter med skylten...'hur känns det')

Marie
Muskläraren Kent...jajamen - uppfyller alla fördomar om musiklärare (terapeut, gratisjobbare, 'som-en-kompis').
Ååååhhhhmmmmm. Den här hade jag velat dansa tryckare till. Åh va fint. Kram Marie.

Andra bloggar om: , , , ,

På att-göra-listan idag...

...står städning och tvättning. Jag har fått lite ledigt för att sköta bloggen medan maken lagar maten. Tack och lov är vi hemma idag. 4 dagar långvägspendling på samma vecka. Det är too-much!

image57

Vi ses till idol ikväll!
Juryn och jag är laddade med expertutlåtanden!

/Kram

Andra bloggar om: , ,

Mina bästa perspektiv

List-veckan måste ju innehålla någon forskningsanknuten lista. Här kommer en aktuell lista på min bästa teoretiska forskningsperspektiv.

1) Givet: Variationsteori. Bästa perspektivet när det gäller lärande, eftersom det är det enda perspektivet som sätter VAD som ska läras i centrum. Och det är ju ändå det som det handlar om.

2) Sociokulturella perspektivfamiljen (t.ex. mästar-lärling-lärra, community of practies mm.) "Alltid lär man sig nåt"-perspektivet blir alldeles för spretigt i min smak. I den multimodala riktningen (betonar att språket är mer än ord, även gester, mimik mm.) finns dock en del intressant att låta sig inspireras av.

3) Konstruktivistiskt perspektiv (världen konstrueras i vårt huvud). Nej tack till allt stadietänkande! Hej då Piaget.

4) Behavioristiskt perspektiv. Hopplöst ute. Funkar på hundar möjligen? (Belöning och straff, inga tankar).

BUBBLARE: Ekologiskt perspektiv. Ett underskattat perspektiv. Ser den lärande som aktiv som reglerar sig mot omgivningen som en organism... Lärarens uppgift blir att skapa meningserbjudanden och skapa en kontext där de lärande kan få samma mål som läraren.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Dessa bloggar gillar folk

Mest favouritmärkta bloggar enligt http://nyligen.se/favoriter/topp50/ Här redovisas Top5.

1) Om böcker och evenemang kopplade till ämnet
Otrevlig titel. För mig verkar den inte inbjudande. Även om det är kul att böcker "av kött och blod" röner sådant intresse i ett sånt här modernt medialt sammanhang.

http://www.bokhora.se/blog/

2) En bildlärare som skriver lite personligt och lägger ut egna bilder. Uppdateras inte ens dagligen. Mycket stillsam blogg. Har funnits med ett tag. Oväntad tvåa.

http://gaggas.blogspot.com/

3) Trean skriver såhär om sig själv
En mycket pratig, kreativ, flamsig, seriös, fåfäng, filosoferande kvinnlig "hunk" på 50+ som är tämligen prestigelös och med enorm självdistans.
Extremt oväntad trea! Just nu skriver hon om att hon säljer hundratals glasögon på tradera. Intressant?

http://mamselamsen.blogspot.com/

4) På fjärdeplatsen hittar jag lämpligt nog en lista. Hon skriver såhär:

Sju sanningar om mig alltså
Sanning nr 1, Jag älskar röda skor med höga klackar. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 2, Jag avskyr att ha sockar på mej vilket ger vissa problem vintertid. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 3, Jag får panik om det är för varmt eller ljust i sovrummet. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 4, Jag är storkonsument av värmeljus, IKEA är min favoritbutik. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 5, Jag lipar när jag ser program där de räddar djur på TV, för att inte tala om avlivar djur, då byter jag kanal. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 6, Jag kan duscha nästan hur varmt som helst och läääänge. Helst vill jag förstås bada. (jfr Morgondimmas lista)
Sanning nr 7, Jag tycker pepparrot är äckligt. (tjohooo, den här punkten var min alldeles egna!)

Intressant???

http://palegreenwoman.blogspot.com/

5) Utger sig för att vara Sveriges äldsta beutyblogg. Kul med en tydlig nich.

Här utlovas det sminknörderi på hög nivå! LipGloss Bitch är bloggen om makeup, krämer, hårspray och annat som är viktigt...

http://www.lipglossbitch.se/

-------------

Analys: Alla bloggar skrivs av tjejer! Ingen blogg handlar om något "viktigt". Alla bloggar verkar handhas av något äldre personer (25? vet ej?? någon var minst över 50).
Jag fattar ännu mindre av bloggsvären efter denna genomgång.


Andra bloggar om: , , , , , ,

RSS 2.0