inte blogghumör...

...det är därför det inte kommer några nya inlägg. Kommer nog igen till helgen.

Hej så länge.

Flämsjön runt, mera vår

Har ni tröttnat? Inte jag. Här är fler knoppar.
image278

image279

image280och här ligger jag, joggingklädd och med vätskebälte. Vi har varit ute och sprungit långpass, men här har jag stannat till och tagit lite rast...

Appropå träd. Igår skrev jag ett arr på en Alice-Tegnér-låt och så tonsatte jag en dikt för kör av Tomas Tranströmer. Det går ett träd omkring i regnet... De ska vi förhoppningsvis använda i höstens musikdramatiska projekt. Ska bli väldigt roligt. Bort med den där äckliga forskningen. Det finns så mycket annat roligt att göra. Eller, förlåt förresten. Jag kanske inte ska säga så om forskningen. Det blir som i ett förhållande. Om man grälar så bildas ärr på hjärtat. Någonstans minns man alltid de där hårda orden som har fällts en gång. Man vill inte få in något mörkt i historien. :-) Inte heller i den där boken som kommer stå och mögla i bokhyllan när man blir gammal. 'Det här är min doktorsavhandling som jag skrev en gång.' Och det brukar ju gå bra - att lyckas gå fram utan att stöta ifrån sig något mörkt en enda gång...?? Man borde leva livet lite mildare, önskar jag ibland. Kram bloggläsare.

Andra bloggar om: , , ,

Just nu gillar vi: vitsippor

Ja, ja, solglasögon, uteserveringar, rosa converse dojor, visst, men vad är det mot detta:
image275
Det bästa av allt, det här är VÅR trädgård och idag är vi HEMMA. Praise God. Åh, vad skönt det är. Även om jag fick börja med 2 huvudvärkstabletter (alltid efter 4 dagars pendling i sträck), kö till däckbyte på verkstaden och dammsugning av köket. Usch, trivialt. Men ändå. Är inte detta trösterikt?

image276
Några tallar utanför bilverkstaden.
image277
Och träd som slår ut igen. Tycker det är SÅ FINT!

Kram, och trevlig helg.Andra bloggar om: , , , ,

cyrenknoppen, steg för steg

image270image271
image272image273
image274

Andra bloggar om: , , ,

Dagens träd, onsdag morgon

Sådär, då var jag hemma vid rätt dator. Nu kan jag visa hur fina träden var i trädgårdsföreningen imorse. En dramatisk tid bland träden. Citymiljö idag, exklusivt här på bloggen.

image267

image268

image269


Andra bloggar om: , , , ,

Sova är rätt grej på förmiddagen

image265

image266
Kolla va gött! Fick just tillsänt mig de här bilderna som mamma tagit från fönstret. Vilka slöfockar! :-) Tydligen snarkar de så det hörst lång väg också. I natt har de varit på rymmen och trampat sönder grannens trädgård. Kul.

Andra bloggar om: , , ,

Genom trädgårdsföreningen

image264
Haha - snyggt sätt att ladda upp en bild va'!? Datorns webkamera tar kort på kamerans display.

Jag kände att det var viktigt att skicka ut lite positiva signaler idag, redan nu på morgonen. Den här bilden tog jag när jag småsprang genom trädgårdsföreningen påväg till mitt kontor från tågstationen. Som jag åker fram och tillbaka! Hur orkar jag? Vet ej. Har nästan börjat gilla det?

Jag kommer inte hem förrens 20 ikväll, så jag ville visa lite av körsbärsblommen som redan slagit ut här redan nu. En liten glimt i alla fall. Som trädfotograf känns det skitstressigt just nu. Perioden då träden precis håller på att slå ut är så kort. Och det är ett så viktigt skede att få med. Det är därför jag småspringer.

Nu ska jag äntligen försöka göra färdigt något. 1 timme och 12 minuter. Så lång arbetsdag blir det idag. Eftermiddagen är vikt åt ett möte i insitutionens tjänst.

---

Hej syrran: trackback klickar man på om man vill ha länken till precis detta inlägg. Det klistrar man sedan in på sin egen blogg om man vill länka till någon. Jag hade t.ex. trackbackat carolina gynnings krönika i förra inlägget.

Palestinasjalar: jo, jag har noterat trenden. Lite konstig tycker jag. För mig är det fortfarande mer politik än mode. Hur är det för dina tjejer?

Färsk fisk: Linda - hur gick det?? Blev det gott. Jag har en hel del nyheter för matbloggen, men jag har inte hunnit uppdatera den. Det kräver lite lugn och ro, men så sakterliga ska den byggas ut!

Kram

Jag och Carolina Gynning har ångest

Carolina G har snott min idé om ångestdämparlistor. Här är min.  Ganska lika faktiskt. Vi är nog samma typ? Eh, eller?

Nä, det finns inte mycket att glädja sig åt. Det är konstigt, på pappret ser det ju så bra ut. Mest av allt är jag sur på min avhandling. Här är lite historik:
- för ett år sedan gjorde jag en liten futtig och halvtaskig undersökning som sedan skulle...
- blåsas upp din en artikel på engelska
- läggas fram på 25%-seminarium
- skrivas om till ett svenskt kapitel i en lärobok på lärarutbildningen
Nu gäller följande
- artikeln kom tillbaka sågad vid fotknölarna, den får skrivas om och blir ändå inte bra
- bokkapitlet kom tillbaka med önskemål om att jag ska skära ner det till en tredjedel
Luftslottet monteras ner. Dags att komma med något nytt.
- datainsamling gjord för ny artikel iform av tre lektioner, återstår gör, tycker min handledare
- 28 BARNINTERVJUER! = SKRÄCK
Fatta vilken tid det kommer ta! Fatta vad alla barnforskarexperter som jag omger mig kommer att tycka att jag är kass på att intervjua barn. Och allt detta för att ta reda på vad som är svårt med att lära barn att hålla och höra takten. Åh! Det är ju så många människor som så länge har velat veta svaret på denna omåttligt intressanta fråga.
Häng mig. Skit.

Och ändå har jag suttit i nya solglasögon med min trevlige make på ett café i haga och glassat med en latte på förmiddagen. Många skulle nog vara avundsjuka.

Filmjölk i en gammal syltburk.

image263
Här sitter vi med frukosten. Vi frågar oss vilket som är bäst, helgfrukosten eller tågfrukosten!? Här: fin utsikt, goda och nyttiga grejer, tidning, sällskap, tid. Ah...perfekt.

Men. Vissa tecken på viss ofrid finns ändå. I morse i hallen (klockan 6, för den som ev. har annan definition på morgon) när en närstående person tappade ett skohorn av metall på vårt stenhårda parkettgolv, då skrek jag som en siren. Inte för jag var orolig för golvet, utan för att det skramlande ljudet när metallgrunkan slår i golvet är helt outhärdlig. Labil? Och om jag drar ett djupt andetag, då säger det stopp efter ungefär 70 %. Det beror inte på astma.

Ja, hur som helst. Nu sitter jag på jobbet. Jag har ingen aning om vad jag ska hitta på. Och jag ska sitta här ända till kvällen, för då ska vi på konsert. Wish me good luck.

Solen och tiden, stylister i Gör Om Mig

image189image262

Ja, kolla vilken makeover på de där små stackars gröna piggarna ovan, som döljer sig bakom löven. Några veckor senare (igår) till nedan.

Helgens träd

image259
Dagens träd. Ser ni hur det växer? Coolt va. Och med fin utsikt över silverfallen.

image260
Och here am I i ett riktigt klätterträd!

image261
Vitsippor i utkanten av vår trädgård.

-----

Annars då? Känner mig helt krampaktig inför forskningen. Jag vet inte var jag ska börja, hur jag ska göra för att det ska bli bra. Hela kostymen känns alldeles för stor. Jag pallar inte. Roligt; jag kommer få jobba 20% som handledare på den lokala högskolan nästa år. Inte roligt ändå: jag är uppsatt på D-uppsatser och jag har själv bara skrivit en C-uppsats. Så är det hela tiden. Så har det varit i flera år. Allting är hela tiden lite för svårt för att det ska bli någon kontroll. Man får flåsa ett halvt steg efter. Åh vad jobbigt det är. Men vi får vara glada för vädret, och för att träden nu ser ut som sprittande påskris allihopa. Det är så vackert.

jag visste att tiden för den här skulle komma!

Enligt MÅSTE i sommargarderoben gäller batikmönster, för den som inte visste!

Den här tröjan tror jag att jag köpte i något marknadsstånd? eller fick jag den i present? när jag var ca 14 år (18 år sedan - gulp...). En dag när jag bar den tillsammans med ett par vita shorts, det minns jag säkert var på ett läger, så fällde tröjan hälften av sin färg när det började regna. De vita shortsen blev oigenkännliga och fick nog sluta sina dagar där och då. Men t-shirten har jag sparat. Batik måste ju bara komma tillbaka någon gång - och jo, tiden är nu.

Inför handledarträff och sedan tjejfikakväll:
image258

Men. Annars måste jag säga att idag hatar jag alla tankar på att vara doktorand. Det är så fruktansvärt jobbigt att alltid behöva vara så grymt seriös så fort man ska jobba. Jag orkar inte. Jag tittade på en av mina filmer idag, utan att transkribera. Och sedan gick jag ut och satte mig på altanen och låtsades att jag satt och tänkte på filmen för att komma på vad det är som är intressant med den, och vad jag kan skriva om. Men sanningen var att jag bara läste gårdagens aftonblad. Jag tänkte inte ett skit på filmen. Usch för forskning.

Andra bloggar om: , , ,

ord vid dagens slut

Åh, jag kan inte få nog av sådana här underbara ord, eller ska vi säga ordstäv?, som hjälper en i nöden...eh...eller...

Vad sägs om den här:

Varför gå in i väggen när det finns en dörr?
Dörren finns där även om man inte ser den.

Nä. Varför ska man göra det. I alla fall inte på en torsdag. Det får vi ta med oss imorgon (läs idag). Det är litteraturseminarium som gäller och jag känner mig SJUK. Och hur jag än läser och läser blir jag aldrig färdig med de här kompendierna. Stön.

Sunk!

1,5 timme försenat tåg, fullsatt, obekvämt och långsamt. Tilltagande ont i halsen. Misslyckad med allt. Dålig engelsk text, dåligt refererat, dåliga framtidsutsikter, dåligt, tråkigt, skit, otillräckligt, oflyt, dåligt......

Ett ljus till

Lite tankar i spåren efter det fruktansvärda mordet.

Läste aftonbladets alla femtielva sidor om mordet igår. Ni vet, sidan 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 osv. Den mening som jag blev lämnad med, som ett getingstick där getingen inte får med sig gadden, var den där det stod 'han kallades nollan'.

Detta är ingen psykoanalys av en hobbypsykolog, det är egna tankar som har vandrat. Men såhär vandrade de:

Vi skulle tända ett ljus för flickan. Det är den hemskaste av hemska händelser som hänt. Ett Oskyldigt Barn. Det är ofattbart, men ändå på något lätt att ta till sig. En gemensam triggare till allas vår sorg som vi bär på. Det stämmer med vår gråt. Men jag tänkte vidare på han som kallats nollan. Jag vet ju inget om honom, mer än att han drack en fanta, att han var stammis på något hak, att han körde långtradare, 'att han hjälpte allt och alla', att han är en mördare, att han kallades för nollan i skolan.... så jag tar dessa lösa bitar och kopplar ihop de med andra människor som jag mött. Som i och för sig inte är mördare. Men, jag tänker att för den som är en nolla i andras och sina egna ögon, kanske samma smärta som finns för flickan nu, funnits utsmetad i ett helt 40-årigt liv.

Jag tänkte att nästa vecka kanske vi kunde mass-sms:a runt, och blogga om, på alla inflytelserika modebloggar, att vi ska tända ett ljus för alla som kallas nollan. Eller, varför skulle vi göra det? Vem hjälper det? Vi kanske kan bli vän med var sin person som fått bli kallad nollan. En god vän. Eller i alla fall säga till någon i vår närhet att den är bra på något.

Sen går mina tankar till några andra också. DESSA KAN HAN OCKSÅ HA MÖRDAT, står det i tidningen, och alla försvunna flickor från 80-talet och framåt är på bild. Obeskrivliga smärta som ligger i deras historier, och för deras familjer. Men inget är så - förlåt - medialt 'rätt' som en våldtäkt på öppen gata och en bortrövad ung flicka. Det är så hemskt och förövaren är så ond. Nu tänker jag på de kvinnor som i sina hem, i kanske 5, 10 eller 20 år blivit slagna, hotade, kränkta och våldtagna, kanske varje helg? Inte på öppen gata, utan HEMMA. Något som ingen sett och som ingen vet, men som inte försvinner. Vi tänder ett ljus för alla dem också.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Läsarbilder

God afton säger de här träden:
image256

Och god morgon säger den här utisikten till någon. Hu. Tur att snön har smält här. Jag skulle inte klara mer nu.

image257

Stjärnorna bär vitt

Det räcker med en dag hemma för mig så går jag in i dvalan där jag tror att jag lever i en subvärld långt från övriga världen. Men, men... så ute är jag kanske inte (*skämtar*)
image255 Här ser ni mig när jag håller på att träna mig till drömkroppen. Och ser ni vad jag har på mig!!! Vitt. Vitt är hett är dagens viktigaste nyhet på veckorevyn. Hur rätt i tiden kan man ligga? Är det en slump eller når trendvibbarna hit ut - via bredbandsnätet kanske?

För flickan som blev mördad

Det går runt ett sms om att man ska tända ljus idag för flickan Engla idag kl 21. Usch. Visst är händelsen en skräck. Jag tänder ett ljus här.

image254


slö forskare

Jag existerar idag, men bara i smyg. Måndagen drog igång. Förmodligen är det många som åkte till jobbet. Jag åkte till min häst och red. Blev sedan bjuden på 2 (!) karrékotletter. Köpte de där penséerna. Satte mig lite utanför på ett fårskinn. Det närmsta jobbet jag har kommit idag är att jag har börjat leta resekvitton inför deklarationen och kollat mailen två gånger. Deklarationen! Det är den och det där med att ställa om klockan på rätt dag. Jag förstår inte att så många människor klarar av det. Förra året lämnade jag inte in någon deklaration. Då fick jag böta 1000 spänn. Det gör jag inte om i år.

Min hjärna är nere i lägre än snigelfart. En del av avhandlingsarbetet.

Blå himmel

Say no more...
image253
ibland är det inte svårare än att bara lyfta på huvudet, ibland.

endast 2 pelagoner överlevde vintern

resten ruttnade bort.

Nu står två framme i ljuset och hoppas på bättre tider.

image252

Nu ger vi oss ut och springer, så får vi se om vi hittar något roligt träd...

Matbloggen
är uppdaterad med veckans mat.

Strategi mot bakslag

image251

UUUUUUUUUUUUUUUUSCH!
Att vakna till snö den dagen som man planerat att åka och handla penséer och plantera om pelagoner. Vad gör man? Jag tittar inte ens ut genom fönstret, går inte ut över huvud taget - absolut inte. Ensam hemma. Blir väl att ta fram något äckligt kompendium och läsa istället. Om man inte skulle ta och tvätta. Ja, bara att välja. Pesten.

Soluppgång

https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/338338/images/2008/dscn4411_1207894852_5534992.jpg
Godmorgon

Inte kunnat sova i natt, men, inte så värst ledsen för det. Körde maken till tåget kl 6 och gick sedan ut på fotorunda. Udda morgon. Men så vackert. Solen var som en orange boll. Nu är det hög tid för frukost.

Hade ni något färgglatt på er i veckan? Jag kör stenhårt med min nya knalligt gröna sjal med engelskt hästsportmotiv. Elegant. Kram.

Äntligen roligt

https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/338338/images/2008/dscn4083_1202978634_5534901.jpg Har grunnat på detta i snart ett år, men nu är tanken förlöst! Ett nytt projekt. Jag och min skådespelarkompis ska göra en föreställning om träd. Och nyheten från vårt förra projekt där jag tonsatte 10 dikter av Emily Dickinson är att vi ska dra ihop en KÖR! Jätteroligt. Varje körmedlem, idealt 6-8 personer, kommer att få bygga varsitt träd som de kan stå bakom, och röra sig med! Ha! Tänk er hur träden vajar och svävar omkring och sjunger märkliga toner, och roliga låtar, som Kalles klätterträd. Sedan mot slutet tänds ljusslingor i trädkronorna och alla träd blir julgranar. Mitt ibland detta går skådespelerskan och reciterar texter om träd. Så himla spännande kommer det att bli. I höst kör vi igång. Höster är bra att köra igång på.

I övrigt njuter jag av att få vara hemma imorgon. Det är så jobbigt att forska, så imorgon ska jag ta det riiiktigt lungt. Det enda jag har planerat är en fika på stan.

Kram

ingen ny inspiration

Nej, finns inget att skriva om idag. Möjligen att jag 'gör läxan' idag genom att bära en käck-grön sjal och en mörkrosa kofta :-)

Inga träd, bara arbetsrum, ingen arbetsro (i huvudet), men arbetsuppgifter. Bara att kämpa vidare. Bara eget bryggkaffe och ingen köpe-latte.

lågvattenmärke

image249
Dagens träd får väl bli några videkvistar i en vas i köket.

Idag är det blues. Och det i storbandsformat.

http://youtube.com/watch?v=bOY5a4ul-nI

I'm not kidding

Vår bil har steg för steg trappat av efter besiktningen (som den inte klarade). Först lite små enkla anmärkningar på bromsarna, sedan inte starta, sedan inte gå att låsa(!). Hoooo, prövning för oss. Vi härdades i höstas genom reparationer på bortåt 20 000 kr, så det här kan väl inte vara värre?

Nåväl, när vi kommer hem (sent om sider, efter att ha varit iväg och kämpat lite med bilen som inte behagade gå sönder hemma, utan en bit bort, den står där den såtr) till vårt kära hem, möter oss följande... Och, nej, jag skojar inte. Ingen manipulation. Så här vackert VAR det! (var det kanske som tröst för bileländet?)

Frossa i dagens träd:
image245

image246

image247


image248


Jag gillar den här sista, trots att den är suddig. Man undrar vad det ska bli för löv av de här knopparna...

Imorgon startar vi jakten på en verkstad kl 7.

Andra bloggar om: , , ,

Doktorandens vardag

Hej

Snabb-bloggar om några viktiga iakttagelser från dagen. Jag har träffat doktorander från olika fakulteter på universitetet idag.

- möte mellan 9 och 12 utan fika, stor besvikelse
- alla doktorander var klädda i grått, svart, beige (1), brunt (1=jag) eller mörkgrönt (1). De enda färgklickarna jag såg var ett rött hårspänne och min egna rosa glittersjal. Doktorandmodet! 
- doktorander skulle inte längre få ersättning (i form av förlängd tjänsgöring) för att göra (motsvarande) fackligt arbete på central nivå. Det överraskande beskedet gjorde att alla ville avgå på mötet. Ingen engegerar sig => leder till => ???

Jag får krypningar av möten av föreningskaraktär (annars tycker jag det är kul att mötas och samtala), utom vid fikat, så jag känner mig lite vid sidan av banan. Men jag förstår att det är ett ganska brutalt statement om hela sverige är ett enda stort fackförbund, med doktorander som enda undantag. Det verkar lite knepigt. Minst sagt. Hoppas det blir ändring i det här beslutet.

Och så veckans uppmaning. Läxa till torsdag = klä er färgglatt minst 1 dag! Kom igen. Det kanske kan hjälpa fram våren??

Kram, speciellt till Kusin K idag som befinner sig mitt emellan!

fågelsjöar

Hej, fick just en bild tillsänd mig av mamma på de riktiga tranorna.

Så ni fattar skillnaden...
image243

så här ska det se ut, men där vi var såg det ut såhär:
image244

Andra bloggar om: ,

Gårdagens träd

image240

image241

Träd som slår ut!

image242

Och dagens träd; vid en fågelsjö. Dock ej Hornborgarsjön och tranorna. Vi kommer aldrig iväg dit, utan åker hit. Fint, men inte en fågel så långt ögat når.

För övrigt, nu är matbloggen uppdaterad med helgens alla läckerheter.

Grattis syrran till poesidebuten!

hallå i tv-soffan

Så ska det låta < - > Talang 2008

Ja, vad ska man säga. Jag blev less idag faktiskt. Man blir väl lite petig när man sett Så ska det låta i boråt 12 år. Jag tycker
1) de ska inte i första hand sjunga sina egna hits, då känns de som om de gör det för att få in lite extra stim eller nåt
2) lagandan och stämsången är det viktigast och balansen i laget, att de släpper fram varandra
2) och inte gör ett nummer på golvet av minsta lilla ord, typ 'in' eller 'and'

Men annars, när hon sjöng Release me, då blev jag gråtfärdig!

Talang, suck, nej, ganska jobbigt. Kan va kul att kolla på senare under säsongen när det blir lite mer positiv stämning. Tipsa barnen om det syrran... när man får se bara de bästa, och slipper höra när Bert sågar vid fotknölarna.

Vi känner på den här designen lite till, så får vi se om den vinner i längden.


Andra bloggar om: , ,

lättsammare?

Fel att byta layout, eller? Vad tycker ni?

Småfåglarna

Lyssnar ni något på fågelsången?

De här: (min man har plåtat - tappert - det är inte många hundradelar de sitter still!)

image239

ska snart flytta in i de här:

image238

fågelholk gjort av en man som sjöng i en kör jag ledde tidigare.

Det är det som gäller nu - alla träd vill bära upp en fågelholk.

Andra bloggar om: , , ,

Fredagseftermiddag

Hej mina kära bloggläsare

Tack för hälsningarna genom kommentarerna nedan. Trattkantareller...kanske något du kan tipsa vidare om på matbloggen? Usch, flytta är besvärligt, men det är roligt när det är gjort.
Dresses-komedin hade jag fått lite dåliga vibbar av, annars brukar jag gilla den sortens filmer också. Tur att vi inte tog den då :-)
Syrran - jag tror min kommentar på cirkusartisten frös inne, men det var supercoolt att se honom!

Så, någon trendspaning såhär på eftermiddagen? Ja, det är väl att våren hänger i luften. Min man tog vårjackan för första gången idag. Och läget för knoppen, som numera är dagens-träd-följetong, är som följer:
image236
det är blå himmel
image237
möjligheten att sitta ute på altanen och läsa finns förstås, men jag är så gräsligt trött så jag vet knappt vad som är upp och ner. Och bilen gick inte igenom besiktningen...suck. Men i eftermiddag blir det fika med en kompis. Jag ska nog kunna täcka upp hela dagen utan att komma till skott med jobbet! :-)

Vad ser vi på tv i helgen? Något tips?
Kram

En underbar kväll

Hej

Det blev bio. Vi såg filmen Försoning. Skön film. Skönt att sitta i biomörkret och låta tårarna rinna lite. Den gav också intryck som räckte till samtalsämnen hela bussresan ut till övernattningen, och nästa morgon, och bussresan in idag. Inte ofta som en film gör sådant avtryck.

image235

Min kära facebookvännina skrev att hon varit på resa och suttit på caféer och ätit tårta. Det gjort också avtryck i mig. Hör hur det låter!! Inte café och ta en kaffe sådär i största allmänhet, och inte ta en macka för att man är hungrig, och inte ta en bulle för att ta något till, utan TÅRTA. Höjden av lyxighet. Så förutom bio blev det café besök med tårta. Ett underbart café som jag bara drömt om att besöka. Det är helt vitt i inredningen. Vita väggar, vita kristallkronor, vitt läder och så färgen till detta...på de mest LJUVLIGA bakverk gjorda av en av sveriges bästa konditorer.

Allt detta fick mig att tränga undan avhandlingen som skulle läsas till seminariet idag. Lite pinsamt. Men men. Det var roligt att sitta med ändå. Och när jag skulle ställa frågor tog jag några ur den allmänna frågebanken. :-)

Nu är det torsdag. Brottet för en del, pannkakor och ärtsoppa för en del... indiska köttbullar för oss. Låt oss tänka på varandra lite extra idag när det är torsdag. Kram.

Dagens föredrag

Så här på utsidan:
image233 rosa och svart
och så här på insidan
image234 darrande asplöv

Tusan också att det ska vara så hilma pretantiöst och NERVÖST att komma som en forskare och presentera 'aktuell forskning'. Vad som känns helt ok i forskarsamhället kan plötsligt kännas helt tomt och meningslöst ute i 'stora världen' - i det här fallet ett 100 tal bibliotikarier (tror jag det var??). Jag har ingen aning om vad de tänkte, men själv förflyttades jag plötsligt ut ur min nuvarande värld, och jag såg med ett yttre öga på vad vi sa. Hur intressant var det? Vad har vi kommit fram till? När vi definierar våra begrepp och visar vad vi funnit känns det ungefär lika märkvärdigt som om vi sagt: vi tror att bilar är en viktig del av trafiken, vi definierar en bil som en plåtsak med fyra hjul, och titta vad vi hittat när vi filmat ute på vägarna; gula och röda och blå bilar!! Hjippi. Ett forskningsresultat.

Nä. Inget vidare. Fast kanske ska vi ändå vara nöjda. Det blev ingen 'kullerbytta' av det hela, vi höll oss till manus och många ansikten hade leenden kunde jag uppfatta. Ikväll kanske det blir en bio. Nu blir det forskningsöversikt. Och imorgon är det i alla fall torsdag.

Ingen estetisk verksamhet på gymnasiet

I väntan på att någon ringer upp mig och vill ha med mig i en expertpanel i tv som diskuterar (förslaget till) gymnasiereformen, skriver jag här ett inlägg på min alldeles egen blogg. ;-)

Hon som har gjort utredningen heter Anita Ferm och är civilingengör/lärare. (Hm, vad lustigt att det inte blev en med konstnärs- eller journalistbakgrund som gjorde utredningen...*ironisk*)

Hon anser att begreppet kärnämne ska utgå och ersättas med gymnasiegemensamma ämnen, alltså dessa ämnen ska läsas av samtliga elever:

  • svenska/svenska som andraspråk
  • engelska
  • matematik
  • historia
  • religionskunskap
  • samhällskunskap
  • naturkunskap
  • idrott och hälsa
Alltså, bort ska idrott och hälsa, estetisk verksamhet och in ska historia. Vart tar idrott och det estetiska vägen? Jo, det ska finnas med som något alla ska kunna välja. Idag är valmöjligheten 300 poäng, nu ska den bli 200.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min kommentar, i egenskap av fd. gymnasielärare som undervisat på nästan alla gymnasiets program i just estetisk verksamhet (på 3 olika skolor) och som nu varande doktorand i estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap, är följande.

Jag är inte förvånad över att estetisk verksamhet försvinner. Jag tror det är den ytterska konsekvensen av den diskurs som har varit rådande i grundskola/förskola bland skolledare och lärare. Säkert även bland elever. Den estetiska verksamheter brukar betraktas som (och detta har forskats fram, det är inte bara min uppfattning)
- roligt
- en paus från 'allt det andra'

- ett andningshål
- något man kan vara bra i om man är dålig i allt annat (kompensation)
- något man blir social och trevlig av
- något man behöver för att kunna uttrycka sig (om man inte kan typ skriva)
- något man eventuellt kan bli intelligent av (mozarteffekten - numera sågad i forskarsamhället)

sammanfattningsvis; oftast ett medel för att uppnå något 'annat'. Det estetiska är ett sätt att lära sig, inte något man kan...diffust uttryckt.

Om man betraktar det estetiska på något av ovanstående vis blir det tämligen meningslöst i längden. Som kanske gymnasieutredaren funnit. Roligt kan man ha på Liseberg eller Gröna lund, paus kan man ha hemma, social och trevlig kan man väl också bli på annat sätt, och bästa sättet att bli bra i matte är säkert att träna sig i just matte. Varför blanda in något annat?

MEN - MEN - MEN - MEN - MEN - MEN

Det estetiska bär på kunskap och förmågor I SIG, det finns något mer än medlet att lära sig matte eller franska, slappna av eller bli glad.

För det första, den estetiska kunskapen - sinneskunskapen - går inte att ta förgiven.
Ett barn kanske startar sin 'karriär som seende' genom att se 'gult' och 'blått'. Det tränade ögat kan däremot upptäcka sandgult, senapsgult, brandgult, smutsgult, mörkgult, brungult, postgult osv osv.
På samma sätt med musik. Först kanske någon hör 'nu är det musik' till skillnad från 'nu är det tyst'. Med hjälp av fler och förfinade redskap, i form av distinktioner och begrepp, kan lyssningsupplevelsen utvecklas till att innehålla dur, moll, starkt, svagt, klassiskt, pop, C-dur, A-moll, 6/8-delstakt, bluestolva, ABA-form osv osv osv. Dessa redskap tar sig lyssnaren fram med, även som musiker. 'Nu låter det rent, vi sjunger samma ton, nu är det falskt, jag låter lite låg, jag får intonera högre...'.

Ok. Där har vi något om den estetiska kunskapen, eller förmågan att se och höra. Jag tror det var ett misstag från början att kalla ämnet så som det heter idag; estetisk verksamhet. Ungefär som det gick ut på att 'bara göra' något, lite vad som helst. Inte för att det inte handlar om att göra saker. Jag undersöker ju just nu lyssning i min forskning, och hur man kan lära sig det. Det är svårt att komma åt lyssningen utan någon representationsform. Vi har provat att låta barnen spela till musiken, dansa, eller måla, och sedan tala med dem om vad de hör. Visst är det en verksamhet. Men inte en verksamhet befriad från tankar eller mål!

Jag har väldigt svårt att komma på någon människa som inte skulle vara behjälpt av att utveckla sin syn och sin hörsel. Förutom allt annat som kursen rymmer...målen är idag att eleven ska
  • kunna uttrycka tankar eller idéer med något estetiskt uttrycksmedel
  • kunna reflektera över och diskutera sitt eget skapande
  • ha kunskap om olika konstnärliga uttryck och företeelser
  • kunna se anknytningen mellan estetisk verksamhet och den egna studieinriktningen.
Usch, jag vill inte leva i det samhälle där människor inte utbildas i detta.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Kolla in min nya blogg!

Det blev för mycket mat här mitt i forskningen. Jag startar en ny blogg med mina bästa tips.

http://doktorand.blogg.se/mat/

Inte för att uppdateras varje dag, men då och då. Har du några tips? Maila mig så lägger jag ut det!

Kram

Våren, nytt försök

Heja våren!

Jag har just suttit ute i t-shirt!! (ingen trendig oversizemodell, utan en rätt vanlig, men ändå :-))

Här kommer en resmué över de sista dagarnas snösmältning. Ohooo... I like, som Ebba hade sagt

image229
image230
image231
image232

Den sista är idag!

Andra bloggar om: , , ,

Bloggen död - jag vid liv

Hej

Den bloggtjänst som jag använder har legat nere de sista dygnen, därav inget bloggande. Men jag är vid liv. Och jag är mer bloggsugen än någonsin. Därför har jag startat en ny blogg - bara för mat, recept, tips och allt i den vägen. Håll utkik, jag ska bara uppdatera den lite till innan jag gör mer reklam för den...

Forskningen handlar ju annars den här bloggen om - ibland - när det inte blir tv, vårtecken eller mode.

Just nu sitter jag på en solig altan och ska skissa lite på vad jag ska säga på en presentation jag ska hålla ihop med min projektkollega imorgon. Jag tror det är bibliotikarier eller nåt vi ska prata för, och det ska handla om vårt projekt - barn och estetik och lärande... Vågar inte lite på min talförmåga. Jag ska skriva ett manus. Konstigt, det skulle jag aldrig gjort innan jag började i den här forskarbranchen. Men nu kan man inte vara säker på nåt!

Jag har en hel uppsjö av foton och annat jag vill skriva, men jag tar lite i taget. Räkna med många uppdateringar idag :-) Kolla in ofta.

Kram alla kära

RSS 2.0