kris och panik i forskningen

Minns ni forna tiders uppsatsskrivning i högstadiet och gymnasiet? Kommer ni ihåg att man ibland kunde få till en hejdundrande uppsats som snopet återvände från den rättande läraren med en 2:a eller 1:a med motiveringen 'missförstått ämnet'. Det där är läskigt - för man kan vara hur nöjd som helst när man lämnar in, men ändå kan det där chockartade resultatet slå tillbaka.

Och visste ni att om en doktorsavhandling inte blir godkänd, då finns det ingen andra chans, och då står man där efter 4 års kamp utan examen. Det sägs dock i praktiken att detta inte kan hända, för forskarsamhället ska bevaka processen fram, så skulle man t.ex. begått misstaget att inte ha hamnat inom gränsen för vad som är intressant inom ämnet, då ska det upptäckas tidigare.

Idag hade jag ett slags möte med forskarsamhället, representerat av ett tungt internationellt namn. Så här var förhandstipsen:

Han - Hon (=jag)
Gammal - Ung
Rutin - Ingen rutin
Känd - okänd
Engelska som modersmål - nära nog engelsk analfabet
(få se nu...det blir 5-0 innan diskussionen ens har börjat)

Och it ended up - after 1,5 hour of discussion whether music is about emotions and if emotions is educatable - in some kind of a mess med ord som

Hon: Så är den här forskningen intressant för x-y-fäletet tror du? för att den är intressant för y-fältet är jag tämligen säker på.
Han: No, I'm not quit sure about that, but I've not seen any examples of it yet
Hon: Well, you responded to an artical we've sent you last summer
Han: Did I? Oh, you know, I get so much articals all the time, I can't read everyting, but did you say I answerd...? What was it about?
Hon: Exactly ett exempel på det du säger att du aldrig stött på.

Suck.

FInns lite positivt att säga också, men jag tog det som låg överst. Nu ska jag skynda mig att mysa lite (kom just hem) gå och lägga mig, för att snart gå upp och ta tåget tillbaka (imorgon bitti) för att fortsätta diskutera eventuellt fortsatt samarbete. Samarbete???? En parodi. JAg har en klump i magen, men det är väl det man inte ska ha. Man ska storma fram som duracellkaninen som leder det forskningsprojekt jag är med i. Hon stannar aldrig upp och ältar. Hon är hur framgångsrik som helst. Men det är kanske bara tur?

Trendspaning; mode

Hej bloggläsare

Här kommer lite om tidens tecken :-)

För ca 10 år sedan kommer jag ihåg att det blev enormt inne med fondsparande. Det var under den klassiska it-bubblan. Alla började plötsligt spara i fonder/aktier. Jag var fattig student (då liksom nu) och vi alla i klassen (fjällräventyper med fiollådor i händerna) hade någon liten fond som rusade i höjden. Det som hände var också att ALLA tidningar; svd naturligtvis, men även sketna små lokaltidningar, började med ekonomisidor. Där kunde man läsa 'idag är börsen glad' och 'sol i sommar ger sol på börsen'.

Och, vad ser vi i tidningarna idag? Jo, alla tidningar (och då är min referens gratistidningar mest) har mängder av sidor om MODE. Alla har en profilerad modejournalist, alla har dagens outfit (gatumannekänger) och alla verkar samarbeta med någon större modetidning. Så dagens trend är så att säga mode. Mode och modejournalister, det är det som gäller. Jag kan namnet på fler modejournalister än designers eller fotomodeller. Sofie, hon lär visst få en egen tidning nu, 'Sofies mode' som uppföljade till tv-programmet med samma namn i Tv7. På metros löpsedel stod det 'Acnes historiska visning i stockholm' igår. Modeveckan i Stockholm är löpsedel i Göteborg! Och sen ska vi ju inte tala om fenomenet Ebba - välkänt bland bloggläsare.

Och som alltid när det gäller trender försöker jag hänga med! Jag satt på tåget igår och sneglade på handväskor som såg dyra ut. Handväskor??? För några år sedan hade jag aldrig haft en tanke på att ha mer än en väska. Om ens en väska - varför inte bara en plastpåse? Nu - när jag skulle åka till Norge - kändes det som om den viktigaste saken att lösa i förväg var att köpa en röd handväska i skinn. Min man påminde mig: Du har ju redan en (- ja, visst! en röd galonkasse som jag köpte för halva reapriset på HM för 3 år sedan - men det var INTE en sån jag menade!!). Nu blev det dock ingen...men ändå, det fanns i mitt medvetande.

Vad gäller då när det gäller mode? Ja, det vet alla förmodligen redan, för vem kan undvika att läsa om det, och Ebba kan det där bättre...läs hennes blogg istället...men min egen notering är att jag igår på min dag i Göteborg såg 2 tjejer med svarta, stentvättade jeans. 80-talet is back. Det måste va så? Så nu finns det en kategori av övervintrare som kan andas ut: just nu är just NI rätt igen.

Förresten. Samma dag som jag köpt ett par svarta stuprörsjeans för några veckor sedan - helnöjd!! - läste jag i Metro att de smala jeansen var ett minne blott. På bild var ett gäng modeller på catwalken som gick i utsvängda byxor. Suck. Precis när man vågat haka på är det försent. Och här kommer ännu mer trendspaning:

En föreläsare i högre seminarieserien på konstnärliga fakulteten sa förra veckan att kvalitetskriteriet i humanioraforskning har blivit AKTUALITET. Den forskare som är mest kommersiell, 'på modet', kommunicerar med flest, får flest klick på nätet och är mest populär - den anses vara bäst. Inom konstnärlig forskning är/kan detta (vara) ett problem. Konst ska ju liksom per defintion inte vara populärt, det ska ju sträva mot FRAMTIDEN, gå på ännu ej upptrampade stigar och våga säga det som IMPOPULÄRT. När då konstnärer blir forskare - institutionaliseras - då har de lyckats uppnå kvalitet som forskare, men kanske det motsatta som konstnärer??

Nu har jag skrivit bort nästan hela min tid till morgongymnastik. Jag hade tänkt hinna det innan tåget, för nu blir det 3 dagars mögling på konferans igen. Men, men, kanske om jag skyndar mig. Kram, du trogne läsare.

För dig med mer tid att blaj-surfa, du måste läsa det här som understryker exakt det jag sagt; detta - till och med LILLA AKTUELLT gör repotage om modeveckan. Det är verkligen viktigt för ALLA. Och detta.
Samt, för lite orientering:
Metros modeblogg, Sofies mode, nytt modemagasin i Aftonbladet.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dagens träd, händelselöst

Från promenaden jag tog förut. Jag har hittat en ny promenadväg; genom en vacker hage och över fält likt dessa. Så stillsamt det kan vara. Så stillsamt att jag somnar.

image162

Andra bloggar om: , ,

Kollar datorn 1 gång i kvarten...

...ifall, ifall, någon kan ha kommenterat, skickat ett mail, någon nyhet kan ha hänt, någon ny trend kan ha dykt upp, något som måste tyckas till om....

Njae, nej, inte direkt något nytt sista kvarten, men då får man gå tillbaka och se om man missat något annat. Och tydligen har jag missat att Andreas och Carola redan debuterat som duo, som en försmak av melodifestivalen. se här

http://youtube.com/watch?v=g1Nv6Qw-4n8

Vad ska vi tycka om detta? Alltså, hoppas detta är så att säga B-sidan av singeln inför melodifestivalen, för den här låten gick spårlöst förbi i mina öron. Helt enkelt tråkig. Påminner om den här

http://youtube.com/watch?v=DVS_qzjCiSI

Eller egentligen inte? Men det är liksom släpig duettsång. Ingen rolig grej av duetten - bara parallella stämmor. Och så lite segt och slätstruket.

Nä - bättre kan ni, Carola och Andreas! Och jag behöver nog gå ut och ta lite frisk luft tror jag!

Andra bloggar om: , , ,

Hemma i soffan

Mysbyxor, otvättad, morgontv, under en filt i soffan, med facebook inom räckhåll, en kladdkaka från i går som står i köket och väntar och en bok att läsa - Åh vad jag ska njuta! En mellandag idag. Imorgon kör det igång igen. Ny konferans, men då i Göteborg.

Idag ska jag läsa ett bokmanus där jag medverkar med ett kapitel. Kul. Blir en väldigt praktisk och (inom genren) snudd på klämkäck bok. Den handlar i stort om hur lärare/forskare kan studera lärande med hjälp av learning study (lärstudie) som metod, och sedan följer ett antal kapitel med exempel på studier. Det är alla möjliga roliga ämnen, och ett av dem är musik; det som jag har skrivit. 

Det blir den andra boken för mig. Kometkarriär!! :-) Vad gäller den första - den som jag jobbat med stora delar av hösten - så ska den släppas i maj. Omslaget lär vara klart. Tyvärr ser det inte klokt ut. Lite som en bild av Jehovas vittnens förställning om paradiset i tidninen Vakttornet (realistiskt tecknade barn som dansar omkring fritt och euforiskt). Ja, tyvärr! Har försökt skriva och påverka, men jag fruktar att det är försent. Boken heter 'Konsten att lära barn estetik' och kommer ut på Nordstedts Akademiska förlag.

Kusin K - hinner du ringa från jobbet idag vore det kul!

Kram alla bloggläsare 

Medarbetare på konferans, sex och relationer

Hej igen

Jag bloggar ikapp lite ikväll. Här kommer en reflektion över det där med konferanser, mer generellt. Jag tycker - som antytts - att det är rätt tungt att åka iväg. Hotell är läskiga och konferansmiddagar är ansträngande. Dessutom har jag nästan fobisk skräck för att tappa bort mina biljetter och nycklar. Och dessutom har jag komplex för att jag ska framstå som en slarvmaja som inte kan ta ansvar. Allt detta sattes på hårdaste prov just på den här resan.

Det började redan på sista seminariet innan vi skulle åka då en kollega antydde att jag inte klarade något på egen hand, utan min eminenta kollega som jag samarbetar med. Han skulle inte med på den här konferansen, och således hade jag inte klarat att skicka in papprena i tid, och därmed skulle jag inte få presentera något. (Det där har vi rett ut nu, no hard feelings mer om det).

Det fortsatte med att jag inte klarat att hämta ut tågbiljetterna i tid, och därmed behövt hjälp av samma kollega som antydde att jag alltid får allting serverat för mig. När jag väl hade biljetterna i min hand insåg jag att de krävde sj-logga på studentkortet, vilket jag inte har eftersom jag inte har....bla bla bla...nånting med csn tror jag. Jag såg framför mig hur jag skulle få skämmas inför de andra stränga doktoranderna på tåget när konduktören skulle kräva mig på studentleg och mitt inte skulle var giltigt. Panik. Jag ägnade 2 timmar åt att ringa runt till sj mm och till slut köpte jag nya tågbiljetter - delvis för egna pengar, för att inte ställa till förtret för någon - och lyckades dessutom få sj att köpa tillbaka mina ogiltiga biljetter. Så var det löst. Skönt.

Väl på tåget visade jag stolt upp min riktiga biljett, bytte tåg i Kil, och hoppade sedan på tåget där jag mötte upp de andra duktiga doktoranderna. Och då...helt ofattbart...hade jag GLÖMT biljetten på det förra tåget och satt där plötsligt HELT UTAN biljett. (Undra på att jag blir trött av resor!) Som tur var trodde konduktören på mig och jag slapp att både böta och betala. Men jag fick blotta mitt misstag inför alla. Typiskt.

---

Så om varför konferansmiddagar är ansträngande: För det första har jag insett att medelåldern på deltagarna i dessa sammanhang lätt ligger 15-20 år över min egen. Många är dessutom sk. Gubbar. Det funkar att umgås med gubbar, men det är inte direkt avslappnande. Och när det har druckits ett antal öl börjar det (detta är kanske inte generellt, men så var det på den här resan) ohejdat att skämtas om sex. Och efter ytterligare några öl kommer skvadorna om de olyckliga äktenskapen, om att doktorander har högst skiljsmässofrekvens av alla och om rykten om vem som har eller eller haft ihop det med vem. Samtidigt har jag lärt mig på den här resan att detta är en del av jobbet. Man åker inte bort för att ha roligt, utan för att hälsa på så många som möjligt, berätta om sin forskning och få lite informell handledning av alla möjliga, höra vad andra får för frågor osv. All den här andra skiten kommer på köpet. Det är som avgaserna för en asfaltsläggare eller byggdamm för en snickare.

---

Och till sist, mot bakgrund av hur mycket som folk verkade vilja prata om sex och relationer. På det läskiga hotellrummet (design som får en att känna sig som om man inte är i ett sovrum utan i en rymdhytt) satt en läcker platt-tv på väggen. På den visades ett reklambildspel. Där stod det
1. Fräsch kille och tjej på bild, text om att kolla in erbjudandet på skärmen
2. Text: här kan du se erotiska filmer
(här kan jag tänka mig att vissa tänker - nej, det där kan jag inte med)
3. BIld: två barns händer, hand i hand, Text: håll kontakt med dem där hemma, få tillgång till trådlöst internet)
(här kan jag tänka mig att vissa tänker - ja, jag borde höra av mig)
4. Text: du får allt till samma pris
(här kan jag tänka mig att vissa tänker - ok, jag tar erbjudandet, men bara FÖR BARNENS SKULL, erbjudandet som också gäller porrfilm.)

Osmakligt.


Andra bloggar om: , , , ,

På väg mot drömkroppen - lägesrapport

image161 Den trogne bloggläsaren minns att jag hoppade på ett erbjudande från tidningen iform, för att få en pulsklocka billigt. Pulsklockan har inte kommit ännu, men två nummer av tidningen och en tränings-dvd som kommer att försätta min kropp i drömskick inom 9 veckor!! Konferans plus träning är inte lika med sant! Men idag är jag hemma, och då har jag haft glädjen (se bilden, hehe) att köra det underbara programmet igen :-)

Jag har också fått en hel del födotips från tidningen. Bland annat hur jag kan gå ner i vikt på 7 dagar utan att svälta. Så otroligt genomtänkta tips. Kolla bara på fredagens meny:

Fukost: fruktyogurt, musli och apelsin (inte en apelsin sådär hur som helst, utan 100 g apelsin)
Mellanmål: mandel och gurka
Lunch: fullkornsrågbröd, kiwi (40 gram), lax, äggröra, potatis och hamburgekött (mm, mums - vilken given kombination!!)
Mellanmål: banan och mandel (10 gram mandel! inte mer! ta med vågen till jobbet)
Middag: potatis, kyckling och lite grönsaker

Men, undrar jag (som varken bantar eller svälter), vem HINNER laga och på olika sätt få fram dessa eminenta rätter på rätta tider och vem HAR RÅD att på samma dag konsumera alla dessa råvaror? Fast i och för sig, det skulle ju bara vara 20 gram hamburgare. Med lax till. Lycka till.

Nej, varning, Iform är en tidning för de som (1) älskar att läsa om träning och banting, men inte tränar (antar jag, eftersom varje nummer innehåller en ny kur, och skulle man följa alla kurer skulle man väl banta bort sig helt och hållet?) och (2) lever i ständig skräck för olika sjukdomar. Lite rubriker:
  • Bröstcancer: skydda dig optimalt hela livet (träna, ät frukt och fibrer)
  • Därför kan jordärtskockor rädda ditt liv
  • Potatis städker immunförsvaret
  • Ät ditt blodtryck friskare på bara 2 veckor (100 g fisk varje dag)
  • Lök håller dig frisk
  • Immunförsvaret får ett välbehagligt lyft av rödbetans antioxidanter
Andra bloggar om: , ,

Träden från Oslo

Finns fortfarande mycket intressant att säga om Oslo, de senaste trenderna inom forskning samt om de fina kommentarer som kommit in om Identity. Men vi får inte glömma träden!

Här kommer lite bilder på träd som lever sitt liv i storstaden.

image157

image158

image159

Svinesund - gränsen mellan Sverige och Norge (från fönstret på bussen)

image160 Annars är väl det man kan säga att jag sov i 12 timmar när jag kom hem, och idag har jag sovit 3 gånger till. Det tar på krafterna att åka, om än bara till Oslo.

drömma sig bort från konferansen

image156

Det kom en bild från en därhemmifrån. Utsikt från ett sovrumsfönster. Åh.... inte som på hotellet här i Oslo.
 
Men jag lyckades faktiskt sova lika bra på hotellet som om det vore så fridfullt där som på den här bilden - detta trots BRANDLARM som gick mitt i natten. :-)

Tack Kusin K för kommentar - låt oss komma tillbaka till detta! Jag måste hitta mig på forskningskartan!

senast nytt från konferansen

största modeordet här på konferansen är Identity. 
Det är intressant att det inte istället talas om lärande, meningsskapande, kunskap eller liknande - det är ju ändå en konferans om Pedagogik. Men, det är något som hänt. Nämligen, tror jag, att lärande numera ses som identitetsskapande. Om jag tar till mig något nytt förändras jag som person, och om jag vill veta vad någon kan ska jag ta reda på vem någon är.

Jag är helt mot strömmen på detta område. Jag tror att identiteten står relativt fri gentemot kunskapen. Inte helt, men jag tror det är möjligt att studera lärandeprocesser utan att göra det i termer av identiet. Det som jag gör - att se om man kan lära barn något speciellt i musik - är också helt ute. Eftersom lärande är identitetsskapande, och identitetsskapande är personligt, så kan läraren nästan bara förstöra om den blandar sig i för mycket. Läraren ska, om något, skapa en god miljö, men sedan har den i princip gjort sitt... Jag håller ju på att kolla hur läraren kan lägga upp lektionen, vad den kan ställa för frågor, hur den kan möta barns tidigare erfarenheter, ta barns perspektiv osv. Inte på modet!

Intressant också att tänka på detta, som forskarsamhället i musikpedagogik verkar helt eniga om, parallellt med 'ordning-och-reda'-debatten. Läste i den dagstidning på hotellet att den pågår även här i Norge. Vilken forskare bryr sig om ordning och reda? Inte jag, och inte identitetsskaparanhängarna heller gissar jag. Det är politiker som gillar ordning och reda, eller? Själv tycker jag det intressanta är VAD som finns att lära.

 

Här är jag på konferensen:

image155

Måste fatta mig kort, för jag sitter just nu och lyssnar på den tredje keynoten (huvudtalare) på konferenser. Så min uppmärksamhet är splittrad. Jag vet - jag är oseriös - blogga samtidigt med föredraget. Men som ni ser är jag bara en badanka. Jag är liksom nedsläppt i ett annat - främmande medium (vatten/forskarsamhälle). Jag är i plast (eller; helt okunnig) och jag kan bara flyta omkring i sammanhanget. Inte räcka upp handen och fråga, inte sammanfatta läget, inte kommentera. Men samtidigt kanske jag trivs lite grann. Eller, vad ska jag göra? Jag kollar runt vad folk har på sig, jag ser fram emot och njuter av fikat, jag antecknar 'gubbe i kostym läser innantill på engelska och tittar inte upp en enda gång' eller 'kvinna läser innantill på engelska, med inlevelse' och senare ' M ställer en fråga som avslöjar att kvinnan missuppfattat Foucaluts diskursbegrepp'.

+ öppet internet!
- extremt sömnig efter tidig morgon och 5,5 timmars tågresa

på väg, utan nät

Hej bloggläsare

Jag har klarat både stormen och bombdåden i Gbg. Nu ska jag åka till Oslo på konferens. Det har varit stressiga dagar så jag har inte kunnat sitta och flumma vid datorn i lugn och ro som jag brukar. Det är det som är det stressiga. Men kameran är med nu, så jag ska fota träd och annat och lägga ut här när jag kommer hem!

Kram på er alla

vad tyckte jag om...

...let's dance, p3guld etc.

Tyvärr, jag vet inte. Jag har jobbat hela kvällen med en presentation jag ska ha om någon månad. Jag fick plötsligt värsta inspirationen. Jag är helt slut i fingrarna efter allt klickande på datorn. 

Nu är det dags att börja preparera för en eventuell storm med tillhörande strömavbrott. Min skräck. Men jag tror vi klarar oss denna gången.



Dagens träd; två grenar berättar

(Nu har jag inte manipulerat färgerna, men det var så mörkt nu i eftermiddag att jag fick ta med blixt, därav det knepiga ljuset)

image152

'Flytta på dig, här växer jag!'

image153

'Först så var jag en gren som alla andra, sedan en dag gick mitt liv bara rätt utför. Tre grejer kom fram som jag trodde helt skulle få mig i marken, men de visade sig bli vändpunkten, och nu har jag faktiskt nått högre än någonsin'

Andra bloggar om: , ,

kort bara

Inga inlägg igår. Dels för att jag var på resa, och dels för att jag var så grymt uppretad på en massa grejer. Jag vill inte hoppa på näthatvågen, som det talas om en hel del om nu, utan jag försöker hantera mitt hat (nej, hat - vad är det för ord?? - irritation är dess rätta namn) utanför etern/nätet. Min mamma läser Kaj Pollack just nu och säger hela tiden att man ska 'välja en annan känsla'. Så det var väl det jag gjorde igår; försökte välja andra känslor...

Idag är vi på stan på hemmaplan och har hamnat på en lunchresturang för att rädda oss från hungers-koma. Jag har besökt min gamla skola för att hjälpa min efterträdare med lite betygssättningsfrågor. Skönt att känna att det finns något man behärskar. Mitt bland allt annat.

kära hälsningar

Mysblogg

image151 Hoppar på mystrenden som gäller just nu! Lågtrycket gör att vi vill sitta inne och äta godsaker, säger en trendanalytiker. Sockerkaka med apelsinsmak blev det i vårt fall, med kryddigt rött the från Östermalm i Stockholm. Känns lite lyxigt.

För övrigt, appropå trender, sedan Ebba var inne och kommenterade här på bloggen, verkar alla läsare blivit som tokiga i att kommentera ;-) Jag kan knappt hinna följa upp allt. Men här kommer lite svar:

Kusin K: SJÄLVKLART kommer du att kunna läsa expertkommentarer om schlager här. Kanske kommer till och med hela bloggen bli rosa när det drar ihop sig... Tippa finallåtarna gjorde jag redan i höstas. Närmare bestämt 17:e oktober. Fast det var innan jokrarna var kända. Återkommer med uppdaterade tips.

Äldre, klokare, mer kulturell:
ok, ok, men har du hört ordet NYSKAPANDE? ;-)

och till sist;
Grubblande förälder: (nej, nu börjar det här likna en frågespalt, eller, men kör till, jag hinner...) Hål i öronen på 9-årig tjej - nej, inte ok. 15 årsgräns säger min man här från myssoffan, och jag vacklar. Men jag är öppen för motargument!

---------

Forskningen:
Idag har jag samlat 12 låtar med fina exemplar av låtar i 3- och 4-takt, som jag tänkte föreslå till den skola där jag ska göra nästa studie. Tanken är att vi ska följa upp hur man kan lära barn att lyssna på musik, och denna gång ska vi ha ett distinkt lärandeobjekt, som är generaliserbart, och då har mina tankar gått till detta med taktart. Jag har lyssnat igenom mängder med låtar och hittat några som jag både tycker verkar kul och som representerar en hel massa andra faktorer jag tror jag måste ta hänsyn till. Imorgon; doktorandseminarie i Göteborg = ok, men ingen jätteinspiration. Tidiga tåget, bäst att börja tänka på att sova...

den här annars...

Det här går jag igång på också!

Glenn Golud image150
Lyssna minst 3 minuter, för övergången till andra satsen är så otroligt skön!

Och den här!
H-mollmässan
av Bach. (pedagogisk video där man får se notbilden...)

och kanske något lite gladare
ur Händels Messias
(bra jobbat av gosskören, appropå att lära barn sjunga. Undrar om de har kört metoden med att uppmana till metakognition, eller om de helt enkelt bara har tränat som idioter? Får forskare vidare om det.)



Andra bloggar om: , ,

Kärleken till schlager

Måns senast hit

image149

Det är dagen efter att jag läst en bok, alltså läge att ta det lite lungt :-) Jag började dagen med att åka till min häst för att ta en ridtur. I bilen dit satte jag på radion och fick höra Måns Zelmerlöfs senaste. Trevligt. Bra låt. Satte sig på hjärnan som man brukar säga. När jag skulle åka hem sjöng jag på den för mig själv, och tänkte, om jag sätter på radion nu så kanske den spelas igen. Och kan man tänka sig - precis där jag stängt av sist (efter första refrängen) där kom jag in när jag satte på radion, 3 timmar senare!! Ett tecken? I så fall - på vad??

Alltså, det är något med den typen av hitlåtar (se länk ovan!). Jag minns när jag var liten, då var jag mer odelat brinnande för schlagermusik. På helgerna när det var svensktoppen, då tänkte jag 'svensktoppen är mitt liv!'. Sedan har det väl hänt en del... men en låt som denna kan kännas som en läcker bananasplit eller nåt, än idag. Som glass med strössel. Mmm... det är nog nån slags böjelse? :-)


Där satt den!

image148 Några minuter innan det är dags att sticka till träningen. Då precis har jag hunnit igenom boken (t.v., ibakgrunden artikeln som jag läste i torsdags). Yohooo! Svepte boken igår kväll och idag. Alltså; den långa starsträckan igår slutade inte i tomma intet - skönt.
Men i samma ögonblick som jag kom in på sista kapitlet började oron; vad ska jag göra sen... hur ska jag få ihop det... borde jag inte läst 5 andra böcker också, förutom denna. Kort tillfredsställelse alltså.

Nu blir det i alla fall 6 x 1000 meter med löparklubben. På med reflexvästen. 98 gånger av 100 känns det bättre efter träningen, på alla områden.

Kram på er

Piercade träd: punk

image146

Dagens träd är den här trion i utkanten av vår träskmark. Deras öde är att taggtråd växt in i deras stammar, eller tvärt om; deras stammar har inneslutit en taggtråd. (PS: Ja, jag har manipulerat färgerna lite ovan)

image147

Annars då? Inget att tillägga, mer än att jag läser som en gnu idag. Det här var ENDA undantaget.

Andra bloggar om: , ,

notera notera notera

självaste EBBA har kommenterat förra inlägget!! Om du skulle läsa detta också, Ebba;

du är min bloggidol, och idol i största allmänhet...

det har du varit sedan jag hörde dig intervjuas för massor av år sedan i ett sånt där 'samtal-pågår-program' i P1.

Intervjuaren ville styra samtalet mot frågor om klass och samhällsfrågor, men Ebba höll envist fast vid att enbart snacka shopping. Till sist fick hon en fråga om 'säg oss 5 saker vi inte visste om mode' och jag, och jag tror intervjuaren/samhällsjournalisten, förväntade sig svar av karaktären 'mode påverkar oss genom att det...', men Ebba gav oss 5 råd, varav jag än idag minns ett:

'många frågar mig - Ebba, var hittar jag det perfekta vita baslinnet, och jag brukar svara: det hänger där, rakt framför dig, i underklädesbutiken. Det är av märket Calida. Visst, det är lite tantigt, men det är det som är kul också.'

Och sedan den dagen känner jag mig säker på åtminstone en sak när det gäller mode; linnen ska vara av märket Calida!! Och mer generellt; underkläder ska köpas i märkesbutiker. Dyrt, men av största vikt.

Andra bloggar om: , ,

Vårinspiration

När man bloggar har man faktiskt inte redovisningsplikt. Man får skriva om vad man vill. Därmed är det möjligt att vinkla bilden av sitt liv åt något speciellt håll. T.ex. kan man vilja framstå som intressant, häftig, trendig etc.

T.ex. Ebba von Sydow, hon har varit i Milano i helgen. Det framgår att hon blivit kraftigt sjuk och att det ösregnat hela tiden. Men är hon ledsen för det?? Nej, nej. Resan var enbart inspirerande, lyckad, shoppingrik och allt det där man kan önska sig. Good for her. Ord som inte passar på en modeblogg: håglös, hjälplös, ledsen, ensam.

Jag säger inte vilket som gäller mig, men jag bara påminner om att det som framställs här i och för sig alltid är sant, men bara ett skikt av verkligheten.

Dagens skikt kommer att följa det här soltemat som tagits upp på bloggen de sista inläggen, och visa lite troliga konsekvenser av de där 20 minutrarna (som blev lite fler idag faktsikt) av sol som syntes häromdagen.

image143 Jag bakade Indiskt nanbröd! (se inlägg långt tidigare om när det kan vara bra att baka... :-) ) Det var rätt enkelt. Ibland vill man baka något märkvärdigt. En gång t.ex. fick jag för mig att baka petit chou (stavning??) bakelser. Det tog flera flera timmar. Resultatet blev någorlunda. Men det slutade ändå tråkigt. De som blev kvar glömdes i en burk och kom fram en vecka senare täckta av grönt ludd. Sorgligt.

Tiden för julgardiner är slut. Vad sägs om de här som uppföljare; Krokodilgröna! Man känner sig som om man biter i ett grönt äpple varje gång man kommer in i köket!!

image144image145
och så dagens bisyssla: vant- och mösshängare bestående av 5 brödkorgar a 10 kr/st och hushållssnöre från coop (th).

Hm...vad ska man säga. Det är måndagsmorgon. Man tar sats, för nu är det ny vecka, och nu gäller SKRIV PÅ AVHANDLINGEN VARJE DAG. Det börjar med soft frukost på sängen. Sedan bilverkstaden, sedan coop, sedan förmiddagskaffe, sedan 'bara pyssla lite med nya livsnödvändiga vant- och mösshängaren', sedan läsa 1 timme (utan att ens ha slagit på datorn!!!), sedan lunch, sedan ut i dagsljuset och hitta en ny promenadväg, sedan facebook, sedan pianoelev, sedan verkstad igen, och kaffe igen, och så bloggen, och sen kommer en kompis, och SEN - sen måste jag faktiskt komma igång med den här arbetsdagen på allvar.

kram alla kära läsare

Andra bloggar om: , , , ,

S O L E N

Just nu kan det inte bloggas för mycket om solen. I en kommentar från Luleå läser jag
"Enl. TT (som ju aldrig ljuger) fick vi i Luleå EN säger EN soltimme i december"
och det är nog inte bara norrlänningarna som känner sig utsvultna.

Här kommer dagens bilder, och de är verkligen tagna nu idag:

image140

Sol på trätopparna i vår trädgård.

image141

Sol genom risskogen utanför huset.

Andra bloggar om: , , ,

Hann ni se den??

Kom ut från personaldag på musikhögskolan idag. Då. Plötsligt. Där var den: SOLEN!!! Vilken energikick. Tyvärr ingen kamera med, så jag kunde inte plåta några vackra grenar mot eftermiddagshimlen, men jag köpte ett par byxor på rea. Sol = nytt, fräscht = hopp = nya tag

På personaldagen träffade jag en gubbe som jobbar med lärarutbildning. Han frågade om jag kunde komma och hålla en föreläsning om min forskning för de som utbildar sig till lärare för yngre åldrar i skapande ämnen. För mig kändes det som att sätta hela den vissna forskningsblomman i vatten. Om man får säga till någon det man vet, och någon är intresserad, då får ju allt en mening. Eller också räcker det med solen. Jag vet inte. Men jag ska nog tänka på en läsare när jag skriver. Forskningstexter känns oftast inte som någon ska läsa. De ska bara skrivas. Det är bara prestige. 






Man gör så gott man kan här i världen

image142

sa Bildt om den här kavajen som han bar på Grammisgalan. :-) Bra kämpat Bildt. Jag säger det samma, jag gör också så gott jag kan. Det är party alldeles för sällan!

(snodde den härifrån)

Det stämde som jag skrev nedan, träningen var stenhård!! Härligt.
Nu kommer sconesen snart ur ugnen. Bäst att skynda sig!




Andra bloggar om: , , ,

ett träd också

Får fuska en sån här dag. Trädbilden är tagen i förr-förr-går tror jag. Men den följer lite den artificiella tonen idag.

image138

jag liksom balanserar på en tunn tråd

Så märklig känsla idag. Inte direkt negativ, bara lite märklig.

Jag har ju ett jobb, och jag har en arbetsplats, och idag har jag - som en helt vanlig människa - varit och jobbat på min arbetsplats.

Först har jag kört bil i regnet till stationen (15 min). Jag har sprungit för att hinna. Jag har läst på tåget (1,5 tim). I Vårgårda åt jag min medhavda apelsin med keso. Jag har sprungit förbi alla gratistidningsutdelare på Drottningtorget. Jag har väntat på spårvagn i regn. Jag har läst lite på spårvagnen (10 min). Jag har sagt hej till två personer på jobbet. Jag har suttit ensam på ett rum och kartlagt lite data (1,5 tim). Värmt potatismos och skinka, samtalat med en kollega (1 tim). Kopierat en artikel. Sprungit till spårvagnen. Gått igenom Nordstans köpcentrum utan att titta in i en enda affär. Läst på tåget hem (1,5 tim). Hela artikeln läste jag. Om vad musikalisk förståelse är.

Alltså, det är väl såhär det ska vara. Men när jag kom hem igen och såg min man genom fönstret, som stod och hängde tvätt, då först kändes det som om jag vaknade. Det där andra var bara som en tyst och koncentrerad balansgång på en smal tråd. Jag kan inte förklara det bättre.

Ikväll är det träningen igen. Backträning med klubben. Det blir stenhårt! :-)



I've got that recording

image137 Det är svårt att finna ord för hur betydelsfull den här mannen har varit i mitt och min makes liv under hösten. Jack Bauer i TV-serien 24. Förut när vi var inne i serien kunde vi när som helst säga - när liksom inget annat funkade - 'nä, ska vi ta ett avsnitt'. Och så sjönk vi ner i mörkret framför TV:n och såg Jack utföra hjältedåd efter hjätedåd. Han hade alltid kraft, energi och han nådde alltid resultat. Jag skulle vilja se Jack på en forskarutbildning...

Nu när serien är slut känner vi oss helt tomma. Vi försöker hänga med i övrig TV, t.ex. se på nyheter och så, men igår blev abstinensen för stark. Jag föreslog att vi skulle ta fram lite gammalt extramaterial från säsong 3 eller nåt, men istället blev det att vi kollade på trailern för säsong 7 på youtube. De nya avsnitten skulle kommit nu i januari, men inspelningarna har blivit försenade.

Nåväl, över till verkligheten. Imorse ville jag liksom Jack i en av säsongerna, komma över en mycket viktig inspelning med bevismaterial som kan bli avgörande (några barnintervjuer som lärarna gjort på en av samarbetsskolorna). Jag startade expedition - hämta inspelningen, till varje pris - och vrålade till min fältagentskollega (min man) WE RUNNING OUT OF TIME CURTIS - och så satte vi oss i bilen och körde i ilfart rakt in i Los Angeles rusningstrafik (eh...jag menar rakt ut på landsbygden). Vi sa till varandra DON'T SHOOT TO KILL och så intog vi (skol)bygnaden och fick tag på mp3 filen med bevis på att presidenten...(nej, jag menar barnintervjuerna som ev kommer kunna bevisa att de har lärt sig något). Utan att behöva ta några gisslan eller något sådant. Mission fulfilld.

Wow - livet är spännande.

Därefter fika på det här sensationellt lantliga konditoriet:

image135
image136

Notera plastblomman. Tjusig.

Nu är det bara att sätta igång och transkribera.
Men jag tror jag överlämnar det åt Cloe O'Brian på CTU - IT.

Andra bloggar om: , , ,

Dikter om träd

Hej igen

Som sagt, mycket fina presenter och kort idag. Mycket uppskattat! Tack.

Det har flödat med visdom, passar väl en doktorand?

Vad sägs om den här djupingen från bondepraktikan; GÄSPAR HÄSTEN MÅSTE MAN RÄKNA MED REGN.

Och från en födelsedagskort - det här är en favorit!! För att nå källan måste man simma mot strömmen.

Och på allt detta en dikt av Tranströmer. (Fick en diktbok som jag önskat mig)

Trädet och skyn

Det går ett träd omkring i regnet,
skyndar förbi oss i det skvalande grå.
Det har ett ärende.
Det hämtar liv ur regnet
som en koltrast i en fruktträdgård.

Då regnet upphör stannar trädet.
Det skymtar rakt, stilla i klara nätter
I väntan liksom vi på ögonblicket
då snöflingorna slår ut i rymden.


Den 8:e januari

image133

image134 Födelsedagsblogg!

Idag är det tisdagen den 8:e januari, Erland har namnsdag, det är nymåne, vädret idag på förmiddagen gav oss en hint om vädret i mars och vädret på eftermiddagen om vädret i april (enligt kalender med bondepraktika som jag fått idag av min syster, och som jag uppskattar mycket!).

Som ni ser fick jag en hel liten trave med små fina paket. Roligt. Det har varit en rolig dag.
Jag bjöd min familj på lunch. Det här bjöd jag på:

Spenatris:
Koka ris med buljongtärning. Stek lök och tina hackad spenat. Blanda ihop.

Kikärtssallad: Kikärter, tomater, gurka, hackad förvälld rödlök, persilja, dressing av honung, citron och olja som blandats och skakats om i glasburk.

Mördegspajer: Färska champinjoner och paprika stekta i smör och vitlök varvat med creamfraisch kryddad med senap + riven ost i knyten av färdiga smördegsplattor. Pensla med ägg. 20 minuter i ugnen. 200 grader.

Glass med chokladsås
: smält 200 g mörk choklad + 1 dl vatten + 1 msk socker i vattenbad och låt stå och ånga i en kvart. Rör i en klick smör, 0.5 dl grädde och 1 msk vaniljsocker. Ofattbart gott. Vaniljglass.

Ikväll kör vi löpträning med klubben. Jag längtar! Perfekt avrundning på den här fina födelsedagen.

Andra bloggar om: , , ,

Över en kopp kaffe

image132

Mums; här var dagens eftermiddagskaffe.
Min man som sköter den mesta kaffekokningen här hemma har lagt sig till med så här caféinspirerade mönster av kanel på. Och till denna bild kommer lite blandade kommentarer:

* Om drygt nio veckor är den här; DRÖMKROPPEN.
Hur kan jag veta det? Jo, jag har hoppat på ett erbjudande från tidningen IForm där det ingick en träningsDVD med ett nioveckorsprogram till drömkroppen om man började prenumerera (och inte sa upp sig förrän efter tre nummer). Det kanske kan sätta fart på styrketräningen igen? :-) Den största anledningen till att jag tog erbjudandet var att det PÅ KÖPET följde med en pulsklocka, och det är något jag länge tänkt vore kul att ha.

* Metro skriver att vi svenskar gått upp 40 000 ton (eller vad det nu var för siffra) över jul. Dietisten i tidningen gav rådet att man skulle ta itu med det på en gång. Min granne har redan gjort det. Två gånger under loppet av ett år har jag sett honom gå stavgång. En gång var julafton 2007 och den andra gången var juldagen 2006. Regelbunden träning. Nyttigt.

* Kajsa Bergkvist lägger av. Hon är över 30. Hon kändes - förlåt - lite gammal och passé när hon tog farväl. Vi är lika gamla. Eh... Karriären är över. Men hon har varit underbar genom alla år. Tack.

Andra bloggar om: , , , , , ,

"Forskning och framsteg"

Hallå, hallå, alla nöjda och missnöjda bloggläsare

Ingen kommenterar här på bloggen, men via facebook och telefon kommer det in en del kommentarer. En del älskar träd och tycker trädinläggen är bra, andra tycker trädinläggen är högtravande (och tråkiga). En del vill höra vad jag tycker om tv-program, andra vill läsa om forskning. Och ja, jag tar verkligen intryck av den enorma flod av synpunkter som strömmar in, så för balansens skulle kommer här lite om forskningen.

Idag har jag varit i Göteborg och träffat min bästa kollega, han som jag skriver artiklar ihop med. Idag gick det riktigt lysande. Jag fick beröm för att jag var kritisk, och det är det finaste man kan vara som forskare. Skönt att det är en tillgång, vilket det inte alltid är i alla sammanhang. 

Åh, vilket analystiskt ljus som flödade idag. 
Här kommer en av alla banbrytande upptäckter vi kommer släppa i nästa artikel:

* Ibland används gester i tal om musik som ersättning/kompensation för brist på ord (man säger t.ex. 'jag hörde en...' och så låtsas man spela fiol) och ibland används gester som själva förklaringen (t.ex. 'det låter...' och så gör man en cirklande rörelse med handen, och fortsätter; 'precis så lät det').

Öh...tänker kanske någon...och!? 

Jo, enligt Vygotsky och hela hans tjocka efterföljande forskarsläkte, så är någons svar på (spårkliga) kommunikativa utmaningar ett slags mått på utveckling, och alltså det som utbildning syftar till att driva framåt. Och om man vill driva utvecklingen framåt för någon som pratar om musik kan man konstatera att det är funktionellare att kunna säga 'jag hörde fiol' än 'jag hörde en sån här...'. Hur ska man veta om någon talar om fiol, altfiol eller rent av stråkinstrument när den låtsas spela fiol. Alltså ska lärare försöka hjälpa barn att föra in vedertagna termer när de använder gester.

Komplikationen gäller den andra varianten av gester; när själva gesten är förklaringen. Om man ska kommunicera OM musik krävs det att man översätter från musik till ett annat 'språk' (vi kallar det modalitet), och då är det inte säkert att det verbala språket är det bästa. I musik är det vedertaget att kommunicera via gester - se t.ex. på en körledare och en kör. Inte säger körledaren; 'sluta nu' utan han eller hon gör en knyck med handen och då fattar kören att det är dags att sluta sjunga. 

Så nu vet ni det. Forskning och framsteg! Hej och hå.

Lite övrig forskningsvardag; jag missade tåget i morse och fick hastigt, lustigt och billigt boka en x2000 biljett. Som tröst köpte jag kaffe på pressbyrån. Pressbyråns kaffe är det absolut sämsta som finns till salu, så vitt jag vet. Men är det krisläge så är det.

PS Imorgon fyller jag år.







Dagens träd; ett relationsdrama

image129

Två träd som dansar tango kanske man kan säga. Och har så gjort hela sina långa trädliv.

För övrigt, mest snö att rapportera. På björkar såväl som på granar.

image130

image131

Andra bloggar om: , , , ,

Arn

I går var jag och min familj och såg årets julfilm; Arn.

Jag var inte precis rörd till tårar, men all heder åt arn-skådespelaren i egenskap av ryttare - vilka ridscener! - och framförallt; hurra för den vackra naturen.

Eftersom jag bor i 'arn-riket' har jag haft förmånen att besöka vad vi i somras kallade Arnborgen, men som visade sig komma att föreställa Gudhems kloster (vars ruiner egentligen ligger utanför Falköping). Min man som har sett på Disneydags i sin barndom förvarnade om att de bygger en nedre del som kuliss och resten - tinnar och torn - lägger de till i datorn efteråt. Ganska coolt. Så här såg det ut i somras:

image127

Notera staketet runt om som är uppsatt för att inte korna, som råkar bo på inspelningsplatsen, ska komma och käka upp klostret.

image128

Detta är "inifrån" klostret. Den vackra stenväggen var gjord av någon slags gummi.

Andra bloggar om: ,

När är det värsta över?

Säkert många som undrar i dessa tider, och nu kan jag avslöja:

Det värsta är över på Carl-dagen den 28 januari!

Visst känns det skönt att veta!? Min mormor lär ha fört denna, tydligen mycket gamla sanning, vidare. Vintern bryter nacken då.

Tills dess; håll ut.

Kram

(inget träd? nej, för de vackra träden ser mest trista ut i kylan och blåsten. Snön ser inte charmig ut, bara kall och oinbjudande. men det kommer fler träd, jag lovar)

vissa framsteg

Nu har jag kommit in i det lite. Jag närmar mig arbetet 
från facebook (lägsta nivån) 
till videoredigering av privat-intresset-film (mellanintellektuell nivå) 
via jobbmail (nästan som riktigt arbete) 
till någon form av forskningsanalys. Jag har i alla fall satt på skrivaren för att skriva ut ett datamaterial jag har som jag ska börja granska. Så det händer saker. En mycket bättre känsla idag!

Någon kanske har märkt att det är fredagkväll nu? Gå hem osv. 
Så funkar det inte här. Så fort hjärnan kopplar är det bäst att jobba. Men nu fick jag precis ett samtal om att jag blir bjuden på middag ikväll. Det blir alltås lite omväxling här i alla fall. 
Det är ju sånt som kan hända också; brain in order, men ett verkligt skäl att ändå inte jobba.



 

missbelåten

Nä, nu är det dags att klaga lite.

För det första;

den behagliga tid som många betraktar som jullov är över! Det betyder att det inte längre känns lika legitimt att ta en ridtur, gå ut och fota, sitta vid datorn, kolla runt på facebook, etc etc. Nu borde man jobba! Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra. Hade jag någon skön bok att ta tag i skulle jag kanske orka, men jag har inte ens någon hemma. Jag har inga möten. Jag har inget jag akut måste transkribera. Jag har möjligen några gamla ariklar i datorn som jag skulle kunna läsa, men det tar emot som om det gällde...jag vet inte vad.

Ingen skillnad idag mot de senaste dagarna alltså, förutom att jag nu går omkring och känner mig kass och oduglig som inget gör.

För det andra:

jag har tänkt att göra en film med stillbilder och rörliga bilder som ett kollage till musik. Följande krånglar
1) jag kan inte omvandla cd-skivorna till mp3 (hittade ett koverteringsprogram från wma till mp3, men då är filerna cda-filer, så det funkar inte i alla fall)
2) jag kan inte det bättre, men mycket svårare videoprogrammet (premier pro istället för w movie maker)

Äh, skit.

Ett vilsamt snötäcke

image126

Den här väna björken har varit med på bloggen förut. Den står mellan vårt hus och stället där vi har vår postlåda.

Snön som föll igår ligger förvånande nog kvar.

Det finns inte mycket att säga. Semstern lär vara slut. Jag gör ingen skillnad. Har nog tänkt att jag kanske ska komma igång med något idag, men så har det inte blivit. Det blir kanske till natten?

Andra bloggar om: , , ,

Ett träd som fått hjälp

Första inlägget på det nyåret, och det tillägnas en kompis som ringde mig ikväll. (DU vet vem jag menar!?)

Åh, jag är så uppfylld, så jag vet inte var jag ska börja. Trädet som är på bilden ser kanske inte mycket ut för världen, men det är ytterst speciellt. Det växer i en trädforskningspark som ligger i Lerdala-trakten. Jag vet inte vad just detta är för sort, men det samsas med träd som är inplanterade där från hela världen. Granar från Japan och Kanada bl.a. En del träd får stå i hagar för att skyddas från vilda djur (antar jag?) och det här lilla trädet, som bara är som en pinne än så länge, får stå med dels en stöttepelare, dels ett rör runt stammen - som skydd. Vissa har det verkligen extra förspänt!

image123

Igår var det nyårsafton, och jag och min man gick en lång vandring i vacker natur. Vi utforskade en ny vandringsled som är anlagd här i närheten. När vi trodde vi var framme ledde oss skyltarna in i en ny skog, och det var där vi fann den här träd- eller skogsforskningsparken. Kändes ju helt fantastiskt! Tyvärr hade det hunnit bli mörkt, så det var inte så lätt att fota.

Vi har inte varit så hängivna ett intresse, som detta med träddokumenteringen, sedan vi kollade klart på alla sex säsonger av tv-serien 24. Förutom foton tar jag nu också film! I julklapp fick jag ett stativ, vilket konkas runt på i alla lägen. Precis nyss kom vi in från en biltur då vi filmat träd i en allé från bilen med de utmärkta extraljusen som den har.

Eftersom det är första (nej, oj, nu är det andra ) dagen på nya året känns det rätt att lägga in något riktigt kraftfullt träd också. Ett annat från nyårspromenaden:

image124

Och ett som får vara ett hej då till det gamla året

image125

Till sist; jag skrev nedan att jag fick två jobbmail på julafton. Nyårsafton var inte sämre. Och det bästa av allt; den text som en i forskargruppen suttit och jobbat med på nyårsafton var granskad och kommenterad på nyårsdagen, och hamnade i min mailbox för att ytterligare justeras. Jajamensan. Och jag har redan svarat på det. Så nu har jag gjort mitt för kommande arbetsvecka?

Kram!

Andra bloggar om: , , , ,

RSS 2.0