Almeida igen...(ingen lista)

image55

I det avsnitt (säsong 3) som vi såg idag så blev Almeida skjuten. Han är ju min favvo, så det kändes jättejobbigt. Troligen blir han väl borta resten av säsongen. Därför lägger jag in honom här på bloggen, så han liksom ändå finns med någonstans. Usch, jag kommer sakna dig Tony.

Andra bloggar om: , ,

Irritationsmoment vid shopping - hela listan!

  • Hög monoton discomusik i butiken - gör att man känner sig sjuk - varning för VeroModa och GinaTricot
  • Begränsad budget - trist att känna sig fattig (stövlar är dyra!)
  • Den man shoppar med tröttnar innan man provat färdigt och bestämt sig
  • Det som ser snyggt ut på andra verkar helt omöjligt att bära när man sätter det på sig själv
  • Man blir hungrig och är då hänvisad till café där en kopp kaffe kostar lika mycket som tre hemlagade fullvärdiga söndagsmiddagar
  • Man hittar något jättesnyggt på reaställningen - bingo - men då finns det visst alla storlekar utom ens egen
  • Trångt i butikerna - man vill bara gå ut! (lång kö....blä)
  • Man har en tung ryggsäck, en handväska och en plastkasse med tomma matlådor och en termos från morgontågresan som man ska hantera varje gång man tar av sig för att prova

Har jag glömt något??

Trevligt att du tog upp pastej, kusin K, i din kommentar. Inte bara ett knepigt ord på en lista, utan en påminnelse om att få i sig tillräckligt med järn. Säkert extra viktigt nu när vintermörkret faller.

Jo, jag hittade ett par stövlar. På rea. 300 kr. Storlek 37. Nu ska jag börja ha kjol oftare. Kul. Stövlar = nyckelplagg.

Andra bloggar om: , , ,

Nu ska jag ut och shoppa!

Önskelista:

1) höga stövlar som samtidigt går att gå i och som inte är för varma
2) ev. strumpor som går över knäna, såg det på en tjej på tåget idag. såg coolt ut.
3) stickad kjol. verkar helt otorligt opraktiskt, men är det höstens måste så är det

Kram alla modebloggsälskare!

Andra bloggar om: ,

Topplista på veckans låtval i idol

Godmiddag.

Här kommer en lista över bästa låtval till fredagens idol.

Bästa låtval:
1) Daniel: ".Baby one more time" (Britney Spears)(det är humor och kärlek i ett! kul!)
2) Marie: "Always on my mind" (Elvis Presley) (fin låt, en riktig tryckare)
3) Amanda: "Baby can I hold you tonight" (Tracy Chapman) (nja, ganska seg, men hon kan göra den känslig *hoppas*)
4) Christoffer: Something" (The Beatles) (lite orginellt val, men själv är jag uttjatad på den här efter att den florerat i skolkörer år ut och år in)
5) Mattias: If I could turn back time" (Cher)
6) Andreas: "Is this Love" (Whitesnake) (hårdrocksballader - nej tack, ren generellt)
7) Sam: "The Power of love" (Frankie goes to Hollywood) (det här kommer låta klämt och ursegt)


Andra bloggar om: , , ,

Dagens listor, tisdag

Temaveckan fortsätter

Först gästlistan:

Tre mest sedda klippen på youtube ever är
1) En kille som visar dansens historia under 6 minuter. För mig helt intetsägande. Orkade inte ens kolla igenom den.
visad 62,596,647 gånger
2) En video med Avril Lavigne
visad 58,931,558 gånger
3) En hårdrocksvideo
visad 39,656,899 gånger
Kolla själva.

Hur kan de här grejerna vara så extremt intressanta??? Förklara någon! Ettan på listan är sedd lika många gånger som om alla i sverige skulle sett den 7 gånger var!

Min lista: Det bästa idag - topp 3

1) Vi hann ut på en ridtur precis innan mörkret föll. Vi kom upp över bergskanten med hästarna precis i tid för att hinna se hur himlen var lysrosa med svarta gransiluetter framför och en skogssjö glimrandes på andra sidan krönet. Ett skönhetsögonblick.

2) Min mann fick tag på 24 säsong 3 på antikvariat. Tjoho! DVD-fastan är över. Det blir alldeles för långt att vänta till jul. Det var bara att erkänna.

3) Mitt läxförhör, att jag skulle leda frågorna under litteraturdiskussionen gick helt och hållet smärtfritt. Det gick till och med bra. Och nu är det över. Åh vad skönt.


-----

Det där om kvalitet som jag nämnde igår... En förläsare från England talade om en gigantisk statistisk undersökning som hon hade gjort tillsammans med en hel del andra forskare. Den handlade om effekter som förskolan ger på barns kunskaper från 3 till 11 år. Undersökningen visade, statistiskt säkerställt, att barn som gick i en förskola med god kvalitet i alla avseenden hade bättre kunskaper än de som var hemma hos föräldrarna eller gick i en förskola med dålig kvalitet. En anledning förstås att satsa pengar på förskolan. Inget jag motsätter mig. Utbilda förskollärare och ge dem högre lön! Men, att förskolor med hög kvalitet gör att barnen kan mer...? Vad säger det egentligen? Det är väl själva kvalitetskriteriet; att barn som har gått där har lärt sig mycket? Det blir ungefär lika givande som att säga att man mår bättre när man är frisk än när man är sjuk. Cirkelbevis.

Den som är intresserad kan läsa mer om forskningen här.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Temavecka: listor

Hej

Nu är det temavecka på doktorandbloggen. Temat är listor. Lägg till dina listor i en kommentar om du vill!!

Tre överskattade ord:

1. Intressant
Intressant har tappat sin innebörd. Det började någon gång på 90-talet när mina kompisar som jämt skulle vara så positiva sa att 'livet inte alltid är roligt men det är alltid intressant', vilket i princip betyder att det som är skit är det vi kallar intressant.
I forskningsvärlden är ordet intressant en ständigt återkommande plåga. Man frågar inte "vad forskar du om" utan "vad är du intresserad av". Det är väl inte säkert att man är så himla intresserad av det man forskar om!? Man kanske helt enkelt bara måste forska om det. Som om man skulle fråga någon som jobbar på ICA; är du intresserad av grönsaksdisken eller kassan???

2. Kvalitet
Kvalitetsarbete, kvalitetsanalys, kvalitetssäkring. Uj vad överskattat! Vad 17 är kvalitet? Jag ska utveckla detta senare...

3. Arbetstid
Hur i all sin dar ska man kunna skilja ut när man arbetar och inte? Speciellt när man har ett arbete som många gånger går ut på att tänka. Ibland tror jag att tid vid datorn är arbetstid, men...det är kanske i själva verket rast-tid, eller reflektionstid? Att blogga, är det ett arbete? Arbetstid gör mig bara stressad.

Dagens stulna lista kommer från Fredrik Virtanen som listat sina bästa sjukdomar:
Mina favoriter just nu (men de ändrar sig fort) är:
1. Lupus.
2. Binnikemask.
3. Hypokondri.
4. (Godartad)tumör.
5. Salmonella.
Virren

Knasig lista om jag får säga det...


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Tveksam start på veckan

He, he, såg ni att min make kommenterat nedan. Där ser ni hur vi har det! Vi pratar inte med varandra vissa dagar (när jag läser). Vi sitter i var sitt rum och kommunicerar via dator. (Inte helt sant kanske).

Idag har jag haft en enda mission: Att läsa det jag ska ha läst till tisdag. Hela dagen imorgon är det föreläsningar och diskussioner, och den litteraturen har jag helt ignorerat. Men jag kommer sitta där och försöka vara allert. Det gör att det som ska vara läst till tisdag måste vara klart IDAG. När jag vaknade imorse hade jag 4 grejer kvar. Nu har jag 1. Det får bli på tåget. Denna veckan är det program i Göteborg (2 timmar resväg bort, enkel resa) måndag-torsdag. Det blir tidiga mornar, ingen chans till frisksportande i solsken. Bara att kämpa fram och tillbaka. Maximalt dålig start på veckan med denna stressiga söndagskväll. Jag var och kollade på min man när man spelade till teatern i eftermiddags. (Buskisteater. Jag kommenterar inte. Men han var förstås duktig!). När vi kom hem i mörkret återstod att åka med den förbaskade bilen till verkstaden. Den andra bilen, inte den det brukar vara. När vi kom till macken...nej, usch, jag orkar inte skriva om det. Det tog tid helt enkelt. Och jag retade upp mig till max. Tiden bara försvann. Och sedan fick jag sitta uppe med den här sura boken på engelska.

Gnäll!!!!!

Andra bloggar om: , , ,

Tony Almeida, I love you

Är du också svag för Mr. Almeida i den brutala serien 24, och saknar honom? Undrar du också hur det kan komma sig att de aldrig äter eller sover där på CTU? Här kan du få hjälp på vägen:
http://www.youtube.com/watch?v=kmL8A-1nBgI

Hur hittar man något så här fånigt? Jo, man har läspanik. Jag har ansvar för ett seminarium nu i början av veckan och jag har två feta artiklar kvar att tränga igenom, och sedan förbereda frågor på det. Det kräver en del avledande surfande.

Kram

Andra bloggar om: , ,

Mosters kalas

Jag vet, det har varit helt upp och ner på bloggen senaste dygnet. Jag såg inte ens idol!! Förlåt. Men även mitt liv kan innehålla undantag. Jag har varit fullt upptagen med att göra en film till en av mina mostrar. Vi hade ett mål med filmen, och det var att det skulle bli en mascara-förstörare, och det uppnådde vi!! Dvs bilder från barndom i rum man minns, med musik som väcker...

Idag var kalaset. Oj, oj, oj, säger jag bara. Vilken kvinna till att ställa iordning allting fint. Dessa bilder är inte tagna från Sköna hem eller Gods och Gårdar, utan från min egen moster. All heder åt henne.

image51image50
image53image52

Jag var på kalaset ända till kvällen, och utanför huset på hemvägen stod den stora blodeken upplyst i mörkret och vinkade farväl.

image54

Nu väntar jag på att min man ska komma hem från teatern där han är och spelar ikväll. Sedan ska vi ses sista avsnittet av 24 säsong 2. Det ska faktiskt bli skönt. 24 har tagit över mitt liv. Jag drömmer om det på nätterna. Efter ikväll blir det uppehåll till jul då vi ska ge varandra säsong 3 och 4 i julklapp.

God afton.


Andra bloggar om: , , ,

Dagen efter

Ok, en rapport dagen efter.

Ebba skriver, och jag skriver:
Hu. Nattsvarat (strålande, se foto nedan) morgon, har nyss rullat från centralen (åkte hem redan igår). "Känns som vi har sovit en timma" (till halv elva), kosntaderade Fredrika (maken) vid frukosten i hotellmatsalen (i TV-soffan framför serien 24). Ja, precis så kändes det. Men det var det värt - för det var verkligen grymt lyckat igår kväll på Karltex (lärarhögskolan)! Så många glada tjejer (förskollärare), knökfullt i butiken (föreläsningssalen), så mycket rolig Reebok-shopping (fortbildning), Rodeo-Johannes (jag själv) bakom skivspelarna (vid powerpoint-rodret), supertrevlig personal på Karltex Haga Nygata (supertrevliga forskarkollegor som bar fram caterade mackor och kaffe i plastmuggar i pausen) och helt enkelt en mycket lyckad och nice kväll.


1-0 till mig idag va'!? I matchen "vems liv är mest intressant och glamouröst, mitt eller Ebbas?" ;-)

Tillägg: på tåget hem igår sa några av förskollärarna till mig; hur känns det att ha tagit över hela forskningsprojektet? Jag kunde inte annat än skratta. Tagit över och tagit över...? Oron för projektet är det i alla fall jag som burit precis hela tiden. Jag lovar, det är bara jag som har spykänslor iförväg, men det märks tydligen inte ett dugg.

image49
Sprang ut och tog ett foto på frosten när jag vaknade imorse (förmiddags).

Vi tackar Johan nedan som gett lite perspektiv åt min fjompiga glädje över ett kungabröllop. Bra synpunkt Johan. Ska ta det i beaktning.

risig

Det är inte jätteuppåt här - nu heller. Till allting har lagts att jag har frusit hela dagen och känner mig risig. JAg hostar på något upprivande sätt. Virus? Typiskt. Och ikväll som jag (och min forskargrupp) ska hålla i fortbildningskväll. Jag ska visa videoklipp, leda diskussion och faktiskt också leda en sånglek som sedan ska vara underlag för diskussion. Fy vad allting känns obehagligt helt plötsligt. Det är ju egentligen sånt här jag gillar, men nu är jag bara nervös. Nervös för det okontrollbara; funkar ljudet på datorn till powerpointen, finns det något att säga om diskussionsfrågorna, tycker de andra forskarna att jag är tillräckligt bra, kommer jag flumma eller kommer jag kunna prata klart och tydligt, är det lagom med tid, kommer det finnas någon plats att göra sångleken på, kommer det kännas fjantigt...?

Med risk för att tjata om Ebba, men jag kopierar hennes näst senaste inlägg rakt av nu. Det blir en rolig parallell till hennes förberedelser inför kvällens event (kundkväll med veckorevyn), i hennes fall.

Spanade igenom nattens bilder från Hollywood - och titta vad fint! Hade livet varit något mer glamouröst hade man kanske sett ut lite mer som Jamie-Lynn Sigler på vår shoppingkväll (läs fortbildningskväll i mitt fall) i Göteborg. Istället blir det svarta stövlar, svarta strumpbyxor, H&M-klänning och kofta. (läs bruna manchesterbyxor och en grön plyschkofta köpt på HM 2002) Blir nog lika trevligt för det. Eller antagligen ännu trevligare än jag hade haft i Jamie-Lynns skyhöga Louboutin-klackar. AJ.
image47image48


Andra bloggar om: , , ,

Obarmhärtigt

Idag vill jag lägga in en veklagan över tidiga mornar. Idag är jag i Göteborg för andra dagen i rad. Båda dagarna har avresan varit med vad vi kallar tidiga tåget, vilket beyder uppstigning kl 6. Hemresan ikväll kommer inte vara avslutad förrens 22. Idag började dagen till och med ännu tidigare, kl 5, pga ont i magen!

Tågeresan är som ett mellanrum. Jag vet inte annars hur jag ska beskriva den. Antingen går det onaturligt bra att jobba, eller också blir det fullkomligt vakuum där det går att sitta och stirra framför sig i 1,5 timme. Ofta när jag kliver av tåget får jag gråten i halsen. Jag vet inte riktigt varför, och det finns oftast ingen tid att fundera över det heller, för det är då mellanrummet är slut och det gäller att kasta sig på en spårvagn för att hinna itid.

image45image46

Idag hade vi sällskap. Maken jobbade och vi hade med oss en termos med kaffe. Förmiddagskaffet blir dessa dagar 8:30, i höjd med Floda. Jag jobbade i alla fall lite. Jag läste en av kollegornas text om gymnasielärare bedömning av skolungdomars ensemblespel.

---

Kusin K undrade vad jag lärde mig på FN-dagen...jag kan inte annat än svara med en fråga; vad betyder lärande? Perspektivet avgör vad som blir synligt. Lärande som att bli del i och kunna agera i en praxisgemenskap, lärande som urskiljning av delar ur en helhet, lärande som en generalisering, lärande som en kontextbunden och kollektiv konstruktion, lärande som ett kvalitativt nytt sätt att se sin omvärld....vilket var det du menade??

Andra bloggar om: , , , ,

FN-dagen

image43image44

FN-dagen för mig är Ormstaskolan i Vallentuna på 1980-talet (låg- och mellanstadiet). (Bilderna är från 2006 från skolans hemsida).

Jag minns lärarnas gripande engagemang. I förväg övade vi på sångerna:

- Räck mig din hand vi har samma väg att gå
- Om du har ett äpple vill du dela det med mig
- I natt jag drömde
och en låt som jag tyvärr har glömt, men som min lärare Ulla själv hade skrivit texten till och läraren Björn hade satt ackord till (Björn hade brun skinnväst och var med i SOL-partiet, ett lokalt parti till vänster om vänstern). När vi barn sjöng låten fick Ulla tårar i öronen.

Det var i det läget som det passerade gränsen för mig. Jag gillade inte att vara en i gruppen av barn som stod och var "fredsälskande barn" viftandes med en egenhändigt ritad fredsduva, exakt lika dan som alla andras egenritade fredsduvor. För att vara de vuxna till lags. Inte min grej!

Men idag minns jag detta med ett slags leende. Vilka tappra lärare! Vilken, på sätt och vis, fin uppfostran. Kanske det man störde sig på då var 'fred på jorden men mobbing i klassen dubbelmoralen'. Barn är inte dummare än att de genomskådar sånt.

Andra bloggar om: , , , ,

Mitt emellan

Hej bloggen

Nu sitter jag efter lunchen och före seminariet jag ska gå på, i huset där lärarhögskolan ligger. Mitt rum har jag på musikhögskolan, men det händer mer här, så jag är oftare här. Idag när jag kom hit möttes jag av massa utställare i entrén. Det är arbetsmarknadsdagar. "Söka jobb...", tänkte jag, verkar så hoppfullt. Man kan liksom vara på väg mot något jättespännande - en jättetrevlig och utvecklande arbetsplats - men man är ännu inte där. Arbetslivet, där är jag inte nu. Doktorand är mer som att vara student. Och jag har många år kvar. Men nu när jag sitter här bland studenterna som håller på med sina grupparbeten vid korridorens studieplatser, då känner jag mig verkligen inte som en student heller. Jag är inte med i facket längre, inte a-kassan (sparar pengar), jag har ingen försäkring... jag är liksom mitt emellan. Det är ett märkligt tillstånd att hamna i när man är ÖVER 30!!! Usch. 

En annan märklig sak är människor som kör i 65 km/h på 70-vägar vid sjutiden på morgonen. Har inte alla bråttom?? Det kan få mitt hjärta att rusa. Man borde åka tidigare och stressa mindre. Lätt att säga.

Imorse var det frost över allt och vi fick skrapa rutorna på bilen. Det var första gången i höst.

Kära hälsningar
eftertänksam doktorand

Recept/alt.medicin

Hej bloggläsare

Om det finns någon mer därute som kämpar mot dagar som inte är alltför roliga, eller som kanske till och med är fyllda av oro, eller i värsta fall ångest...

Jag har ett mycket bra tips! Baka något. Dels är det gott att äta. Dels kan har man något för händer och är liksom inne i något som fångar tanken så där lagom. Dels ger det en behaglig tillfredsställande känsla av att det blev i alla fall något gjort. Dels sprids en god doft som sprider välbefinnande.

Ikväll gjorde jag en slags fiskgratäng. God! Såhär:
Lägg ett fryst torskpaket i en smord form.
Häll över en tomatsås som kokas såhär:
2,5 dl mjölk
0,3 dl mjöl
0,5 tsk salt
1 dutt vitpeppar
1 msk tomatpuré

Strö över färsk krydda om möjligt (timjan, basilika...)
Pudra med ströbröd och riven ost.

Till detta serveras ris och zuccini som steks med vitlök. Idag la jag skivad zuccini och hackad vitlök runt fisken och slapp därmed helt stekos.

Något att prova kanske?

Sedan ångade jag på med muffins:

Receptet hittade jag här.
image42
Om någon går in och gör detta recept kan jag tipsa om att göra halvsats till muffinsplåten, då blev det lagom stora muffins tyckte jag.

Godafton

Andra bloggar om: , , , ,

Tappat fart lite...?

Hej bloggläsare

Tycker du att bloggen har tappat lite fart? Inte mer än något inlägg om dagen, och inte så intressant och aktuellt kanske? Jag kollade runt lite för att se vad som var aktuellt i bloggsvären, och tydligen har man ännu inte riktigt släppt nyheten om att Ebba inte får gå ut på stureplan de närmsta åren. Såhär skriver hon själv:

"Oavsett om du bloggar och tycker om mode, fotboll, politik, tv eller feminism - på nätet går ingen fri från det anonyma hatet, som präglas av ett skrämmande människoförakt. Nätet har blivit en frizon, där det är fritt fram att konstruera en ansvarslös, fördomsfull och respektlös figur med åsikter vi aldrig skulle våga stå för i verkliga livet."
Hämtat från Ebbas blogg.

På doktorand-bloggen är det hatfritt. Här försöker vi vara konstruktiva istället. Försöker. Eller hur?

Nä, men allvarligt talat. Ibland är det som om några få människor sköter det "intressanta" livet åt en. De köper det allra senaste modet, det träffar kändisarna, ser teaterföreställningarna osv, och sedan kan vi läsa om det. De sköter också näthatet, som vi sedan alla kan ta del av. Men hur är det med er som läser här, har ni något näthat? Går ni ut på Stureplan? Går ni överhuvudtaget ut någonstans förutom till ICA, trädgården, kanske en promenad eller i bästa-bästa fall till en väninna? Nej, det är så konstigt. Bloggandet är som en utsmetad dokusåpa. Och uppenbarligen finns det underhållande moment i ondska, varför det skrivs in "manus".  Eller?

I TV-serien 24 som jag nämnt mer än en gång, som vi ser på DVD, har vi nu hunnit halvvägs in i säsong två. Då sätter både vänner och fiender till att tortera sina offer för att få dem att berätta vem som gömt atombomben. Där går gränsen för mig. Tortyr kan inte vara underhållade i någon form. Lite näthat, vad är det mot planerat, uttänkt och kommersiellt tv-våld?

Doktorerandet då, hur går det med det? Jag doktorerar inte på tisdagar! Jag ligger på soffan och tittar ut på oranga blad mot blå himmel. Jag förväntar mig inte mer av tisdagar numera.

Andra bloggar om: , , , , , ,

En ganska behaglig måndag

Hej

Idag har jag haft handledning. Det är inte varje dag precis, utan snarare en gång per termin. Vi diskuterade vad jag ska gå vidare med. Jag har gjort en studie om att lära barn lyssna på musik, där temat var att lära barnen urskilja formen i ett klassiskt musikstycke. Efter mitt 25%-sem stod det klart att det bästa nog vore att fortsätta på inslagen väg med musiklyssning. Jag har gått i tankarna att kanske ägna nästa studie åt att lära barn känna igen ljudet av olika instrument. Min hanledare var inne på att fortsätta med form, fast försöka lyfta det till en mer generell nivå. Alltså inte formen på ett visst stycke, utan t.ex. lära sig känna igen schlager-from, sonatform, ABA-form, blues, eller något sådant. Det tål att tänkas på.

Det kluriga med min ansats, men samtidigt det utmanande, roliga och intressanta, är att jag jobbar med planerat lärande. Alltså när läraren försöker lära barn något om något speciellt. Det är ganska vanligt att man säger "alltid lär man sig nåt", men vad är detta något? I en skolsituation är läraren alltid underställd läroplansmål, och hur kan läraren göra för att iscensätta dessa? Det är det jag kollar på. Det är lätt att man nästan "flyr" undan ett distinkt lärandemål, för det är lättare att vara mindre specifik. I min forskning går det ut på att vara specifik när det gäller lärandemålet. Men det är lättare sagt än gjort. Det kräver att man bryter ner helheter till delar. Hur blir man t.ex. en bra körsångare? Genom att sjunga år ut och år in? Eller vad kan man komma snabbare och lättare fram genom att synliggöra vissa saker? T.ex. genom att lyssna på grannen, bli medveten om unison klang, förstå kopplingen mellan tonhöjd och noter mm. mm.

Det var väl allt för idag. Eller för den här delen av dagen. 

Tack för uppmärksamheten!
Kram

Inte en enda fundering

Nej, idag har jag städat i hela huset, tvättat, handlat, bakat bröd, gjort musli, kötträtt, soppa...allt för veckan. Till och med gjort iordning frukost som bara är att ta med till tåget imorgon.

Och med denna enorma kontrollhandling har också såväl jobbig oro som kreativa forskningsidéer städats ur. Skönt. Ni skulle se mitt skrivbord. Helt tomt!

Träffar min kära forskargrupp imorgon. Vi ska diskutera boken vi snart ska ge ut. Kanske redan till årskiftet? Verkar det inte otroligt!? Jag som inget gör, jag är snart med och ger ut en bok! Den kommer nog att bli banbrytande ;-) Den handlar om hur helt vanliga förskolelärare med några enkla grepp kan få helt vanliga barn att lära sig brutalt mycket mer om musik. Kapitlen med exempel hämtade från verkligheten (den datainsamling vi/jag gjort genom att vara ute och filma) är skrivna av mig. På sätt och vis ganska kul. Många av mina doktorandkollegor får inget publicerat förrens de är klara. Och jag är ju bara i början. Det är tack vare mina meriterade forskarkollegor i gruppen.

Nytt besöksrekord idag på bloggen. Kul! Skriv en kommentar vet ja, så kanske jag kan besöka någon av era bloggar!?
Kram

Kungligt bröllop 2008

image41

Jag vet, det här är kanske löjligt, men ryktet om att det kan bli kungligt bröllop i Sverige 2008 - kanske Victoria och Daniel - fick mig nästan att gråta av lycka och förväntan! Här hemma kommer vi baka prinsesstårta, klä upp oss (min man i sin guldfrack), städa och göra fint och följa bröllopet minut för minut på TV. Kul! Må de få tummen ur.

I övrigt vill jag hylla Jessica Andersson. Hon måste vara den bästa gästen man kan ha i en musikfrågesport i TV. Hon kan ju ALLT. Och texter på de mest oväntade låtarna sitter. En äkta coversångerska. Hon och Sharon Dyals duett i dobido var det bästa jag sett på TV i år. Hjälp vad bra!

Kolla själva på svt play




Andra bloggar om: , , , , ,

Lördagspasset

Tjena, tjena

En skön lördag idag. Jag har ridit, ätit helt ofattbart god mat hos mamma och pappa (kyckling stekt hel i ugnen med katrinplommon och äpplen, brun sås, kokt potatis, ugnsrostad paprika, hemgjord äpplechutney). Städat lite hemma. Kan det ha varit en månad sedan det dammsögs - usch! Njutit kaffe och äpplekaka. Och nu; jag jobbar med videoredigering. På torsdag är det fortbildningskväll i projektet jag jobbar med. Jag är någon slags självutnämnd ansvarskommité för dessa kvällar. Det är väl för att jag är (1) yngst och minst erfaren i sådana här sammanhang, och därmed har jag minst is i magen och (2) jag har en bakgrund som körledare och lärare för nästan vuxna tonåringar och har utifrån denna erfarenhet enormt höga krav på att när man samlar vuxna människor, på kvällstid dessutom, då ska man baske mig ha något att säga! Jag lider av dåliga sammankomster! Därför sitter jag nu har på lördagen och gör iordning talande exempel i små lämpliga filmklipp att visa. Det är ganska kul. Jag har vant mig vid videoprogrammet och det går rätt smidigt. Vad gör det att det är lördag? Man får jobba den stund som själen är i balans. Det kvittar vilken dag det är.

Kusin K - tack för goda skratt genom dina kommentarer!! Hoppas ni gör något kul idag också.

Kram alla läsare!

Musiklärare ser Idol (d)

Evelina - njae, jag tycker det låter lite klämt, även om E verkar vara en skön tjej. Låten var inte min grej.

- - -

Daniel säger att han känner att det fortfarande är mycket han inte kan (bla anlägga frisyr), appropå hans 30-årsdag i förliden vecka, som jag tidigare bloggat om. Jag säger ju det, börja UTBILDA dig.

Sundsgården, t.ex. "Folkhögskolan för livet". http://www.sundsgarden.se/page/52/folkhogskolan.htm
Bara som ett exempel. Det kan vara skönt att komma bort från storstaden lite.

Allt för ikväll. God natt.

Andra bloggar om: , , , ,

Musiklärare ser idol (c)

Sam - vem har hört denna hit tidigare?? Ikväll är Sam känslig. Det är svårt att klanta ner på någons känslor (tänk när juryn dömde ut Andreas kärlek till hans fru - usch!), men kepsen. Den är av karaktären att den måste be-bloggas: Sam, testa utan keps nästa gång. Om det blir någon nästa...

Andreas - du ÄR 'lugna favouriter'. Eller som Kirsti säger; en dansbandskung. Där har vi det. Kirsti, jag håller med dig! Inte sågning, utan ett råd...ring Bert K.

Marie - stylingen, stagingen - helt obegripligt. Om det ändå varit radio...

Christoffer - du var grym förra veckan, och det borde du väl vara nu också, men det gick inte riktigt fram till mig. Jag tycker låten var trist, men jag hejar på dig ändå. (Vilken överraskning; han la sig ner på slutet! ;-))

Andra bloggar om: , , , , , ,

Musiklärare ser Idol - (b)

Mattias - första klassens kareoke, javisst, men det här är inte Sikta mot stjärnorna. Jag vill inte såga här, för det låter bra, men ge ett råd: gå in på platsbanken.se och sök på 'POJKBAND'. Får du jobb i ett pojkband blir det toppen!

'Trovärdig i rollen' säger jury-Daniel, jamen! man ska väl inte spela en roll, man ska väl plocka fram något inifrån?

Gathania - nix, G tillför inte låten ett skit. Stentrist. Det kan bli good-bye ikväll? Råd: sök TopModel 2008.

Amanda - rätt knepig låt va? Lämna den här tävlingen. Skaffa ett band. Nu. Kanske finns en plats åt dig i Sahara Hotnights.

(Nu är idol jätteroligt säger jury-Daniel, nu är det dags för kvällsfika säger jag.)

Andra bloggar om: , , , , ,

Musiklärare ser Idol - (a)

Ok, Caisa och alla ni andra experttyckare, är ni med? Nu kör vi igång.

Jag är på plats med laptopen!

Introt: för långt...fylla ut tiden eller??

Jidhe: Nääääääääää, nu är vi trötta på skämt om att ingen tycker om dig. Spänn av och va dig själv. Det är idolerna som är det intressanta, och inte vad ni tycker om varandra.

Temat är hitlåtar. Oj, det var väldigt vad orginellt. Det har ju aldrig spelats hitlåtar i detta program förut? Inte i något program.

Daniel - ouiii - vilken öppning. Det här är klass! Eller...har man helt enkelt bestämt sig för att älska Daniel och köper allt han gör. Men han tar scenen idag, gör han inte? Helt objektivt.

(Jury-Daniel...har du funderat på folkhögskola som jag tipsade om nedan)


Andra bloggar om: , ,

Jag vill bara hjälpa till

Jag vet - äktenskapsmäkleri är inte alltid en så lyckad syssla, men jag vill så gärna hjälpa till. Jag vet nämligen (av erfarenhet!) att en singel inte tänker på något annat än att träffa den rätte, även om den ger sig ut för att ha andra intressen. Och nu läste jag precis i gårdagens aftonblad att Idol-Jury-Daniel fyller 30 och att det känns ok, men att han plågas av att inte ha någon flickvän. Hjälp, tänkte jag....det måste lösas...

Min första tanke var Ebba von Sydow. Hon är ju också känd, och experttyckare och...ja, men...de har knappast äktenskapstycke. Så det är nog ingen idé. En annan kändis som är singel (tror jag iaf) är ju Stefan Gunnarsson (snart aktuell igen i så ska det låta). Där kan vi nog hitta lite äktenskapstycke. Vad sägs?

image40
(Nej! Ni kan inte gissa i lika-som-bär-tävling här)

Båda är dessutom väldigt bra på minst två saker (Ebba: mode och blogga, Stefan: spela piano och imitera Britney Spears sångröst - jag skrattade ihjäl mig när jag hörde det!!)

En annan gång fick jag en ingivelse efter att ha sett Stefan och Linda Bengtzing tävla i samma lag, att de kunde bli ett käckt par. Jag mailade till och med svt och föreslog att de skulle ordna en blind-date. De svarade mycket tacksamt på detta tips, men sedan har jag inte hört något.

Angående Daniel är nog mitt bästa tips till honom att gå på folkhögskola ett år. Det kunde väl vara skönt för honom, och det är också ett bra ställe att träffa någon på.

Lycka till allihopa.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Med genusglasögon

Hej igen bloggen

Igår var verkligen en usel bloggdag. Det berodde på att jag satt i gruppdiskussion 9-12, transporterade mig genom halva stan och åt lunch mellan 12-13, var på seminarium 13-14, transporterade mig tillbaka igen och var på nytt seminarium 14-16. Sedan långsamma (!) tåget hem. Sedan koma och 3 avsnitt av serien 24 på raken. Jag orkade inte ens ta upp datorn ur väskan. (Enkel resa till jobbet tar 2.0-2.5 timmar beroende på variant av tåg).

På den korta lunchen igår mötte jag i alla fall mina doktorandkollegor för första gången sedan konferensen (se nedan). Många hade uppfattat det som en gubbkonferens, och en diskussion har blåst igång kring gubbväldet i vår egen forskningsvärld. En manlig doktorandkollega berättade om hur han med sin nya medvetenhet hade gjort följande iakttagelse när han var på ett läkarbesök:

Läkaren pratade först om en 'kollega' som ville börja sjunga i kör, och visst, min doktorandkollega, som också är körledare, lät hälsa att läkarens kollega 'Lennart' var välkommen att börja i hans kör. Sedan sa läkaren att någon av 'flickorna' skulle komma in och ta några prover på min doktorandkollega. Alltså; läkaren hade dels KOLLEGOR (manliga) och dels FLICKOR (kvinnliga). Vad kan man utläsa av det?? Gör en analys av det, den som orkar.

Ikväll är det idol. Det är här ni får expertkommentarerna...vi ses! Kram


Andra bloggar om: , , , ,

från föreläsningen

Bloggar direkt från föreläsning.

Vi diskuterar etiska dilemman i forskning med barn. 

Usch, det framstår mer och mer som om forskning är ett ont maktutövande. Men det är det väl inte?

Helt kort bara, av förklarliga skäl.

Om bonde söker, avsnitt 2

En analys av, hm....vad ska jag finna för ord....ARTEFAKTERNA som bönderna valde att dela ut.

Bonde 1 (Fredrik): Ett mjukisdjur i form av grisen Nasse från sagan Nalle Puh.

Den tjejen som fastnar för honom kommer att bli lycklig, och Fredrik, han verkar redan helt salig.

Bonde 2 (Karl-Petter): En T-shirt.

Ja, jo, i och för sig. Det kan ju vara kul om alla tjejerna på daten har likadana tröjor. Som ett litet fotbollslag. Käckt! Njae, inte världens bästa love-is-coming-tecken.

Bonde 3 (Anders): En dalahäst.

På ett sätt bra att visa var skåpet ska stå från början. Här kommer aldrig flyttas från Dalarna. Bra för tjejerna att veta.

Bonde 4 (Susanne): En rosett från en hästtävling. Som får bönderna att se ut som hundar på en hundutställning.

VARNING killar! Ni kommer alltid hamna i andra rummet. Ni kommer i och för sig inte behöva sova ute i halmen, fast det kanske blir själva problemet; för det gör förmodligen den här häst-ladyn.

Skön underhållning.



Andra bloggar om: , , ,

http://www.tv4.se/bondesokerfru/

De 10 finalisterna i melodifestivalen 2008

Du har rätt syrran, här går det undan! Som kanske förste expert kommer nu här listan på nästa års finalister (baserat på intuition, erfarenhet, känsla för titlar, kunskap om låtskrivare och trendfaktor på artister):

Startfältet i Globen består av följande bidrag:

Du behöver aldrig mera vara rädd - Lasse Lindh
en uppstickare som är precis lagom otippad schlager, den alternativa låten vi i år vill ha med

Empty room - Sanna Nielsen
veteran som blir bättre och bättre för varje år, utan att någon knappt märker det. anledningen till att hon kommer till final i år också är grymma låtskrivare och turnén i somras med Shirley Clamp och Sonja Aldén. Dessa tre tillsammans bildade en alternativ Carola. Nu kan Sanna kvittera ut cred för det. Men kom igen nu, snart har du inte fler chanser. Ge gärnet Sanna.

Hero - Charlotte Perelli
hon skulle helt enkelt inte ställa upp om inte låten var suverän, och dessutom brukar det gå bra för äldre schlagerstjärnor som gör come back (Lena Ph, Nanne Görnwall, Carola). Ibland är de till och med bättre än vad de var för 10 år sedan.

Hur svårt kan de va - Linda Bengtzing
antagligen köper Bert upp en del av rösterna, några föräldrar får ringa åt sina små flickor som älskar Linda, och några damer från den västgötska landsbyggden tycker att Linda har ett gladlynt sätt som är trevligt. Dessa tre faktorer bär henne till globen. Men inte till segern!

I love Europe - Christer Sjögren
I en sömnig första delfinal med lite klent startfält ser vi Christer, och i ett sådant sammanhang går han vidare på volley. Men sedan kommer han sist i finalen. Tyvärr kanske man kan säga, för den här låten har ett klassiskt schlagertema (jag vill leva i europa, arja sajonma och genom ett regnigt europa, tomas ledin), en skicklig sångare och stabila upphovsmän. Det blir lite Kicki-Danielsson-fenomen över detta.

Jag saknar dig ibland - Artist ej klar
Men hur kan du veta något om detta bidrag? undrar någon bloggläsare. Det kan jag inte, men låtskrivarna är bra, det finns många bra artister som ännu ej har någon låt, så det är stor chans att de hittar någon pärla. Titeln känns, tja, helt ok.

Just a minute - Bröderna Rongedahl
Detta är ett mycket osäkert kort. Men svenska tv-tittarna kan vara så fast beslutsamma att dessa killar som gjorde succé i så ska det låta, ska med till finalen, att det kvittar. Risken är att låten är "för svår". Bröder, förvalta ert pund! Ni har verkligen chansen. Dansa så där kul som ni gjorde i Så ska det låta så kommer ni med i finalen!

Lay your love on me - BWO
Jag fattar inte varför dessa surbultar ställer upp i melodifestivalen. De verkar inte alls gilla sammanhanget (de hatar carola), men de är väl skickliga affärsmän och inser att detta är ett lönsamt forum. Många kommer att ha BWO's låt som favourit, men troligen inte jag. Kanske är det deras tur att vinna? De är ju, som det numera hänger på, poppis i öst.

Love in stereo - Idol-Ola
Het artist just nu, och samtidigt inte uttjatad. Kommer med av bara farten.

Pame - Eventuellt Helena Paparizou
Något lite halvexotiskt ska det nog vara fortfarande. stor artist. funkar nog. Hoppas låten är bra!?

Farväl i andra chansen kommer vi få säga till
Deja vu - Velvet (går vidare från svagt startfält i någon delfinal pga läckra kläder)
Den första svalen - Det ryms inte mer än en Christer Sjögren
Leva Livet - Frida Muranius, otippad artist i sammanhangen når inte ända fram
Line of fire - Etype och Pudle, snälla! inte mer eurotecno och hårdrock i festivalen, troligen önsketänkande från min sida
When you need me - (okänd artist) först känns det kul med folkmusik, men i andra chansen tänker röstarna 'nej, förresten'
Visst finns mirakel - Suzzi Tapper, en flashback till 80-talet, men troligen ingen flash-hit


Doktorandbloggen - det är här ni läser det först!!!!!!!

Andra bloggar om: , , , ,

Har jag rätt eller? Kommentera gärna.

Få tag på litteraturen

Jag ber att få framföra ett klagomål:

Mödan med att få tag i rätt litteratur när man går på kurs är allt för stor. Vissa doktorandkollegor är sponsrade, t.ex. av den kommun där de tidigare arbetade (som lärare), och får allting betalt. Fatta vilken lättnad det måste vara; bara klicka hem allt direkt från någon nätbokhandel! Här gäller bibliotek (hinner aldrig fram i kön i rätt tid), internetresurser på bibliotek (bökigt att skriva ut), eller i bästa fall en god vän som kan låna ut (händer 1 gång av 100). 

På gymnasiet körde jag tricket att "se filmen" istället för "läsa boken". Funkar märkligt nog inte här. Jag har i och för sig inte kollat om det gjorts någon filmatisering av "Research with children". Någon som sett den?

Jag har i alla fall gjort 1 grej idag; varit på träningen med friidrottsklubben. Backträning (uppvärmning 2,5 km, rusa upp och ner för en lång backe 10 gånger, nedjogg 2 km). Inte ens detta orkade jag enda fram med. Jag gav upp efter 8 vändor. Det har faktiskt aldrig hänt förut. Varför just idag? Är det hösten?

/Doktorand med nära till vrede


GRATTIS Rosenblom

Vi har en vinnare i lika-som-bär-kändis-tävlingen. Grattis till:
Mr. Rosenblomimage39

Det man vinner här är uppmärksamhet, och jag börjar med att göra reklam för hans utmärkta blogg

http://rosenblom.blogg.se/


där man idag bla kan läsa lite intressant skvaller om Charlotte Perellis comeback i melodifestivalen!!

Och, är det något annat du vill tillägga, ädla vinnare, maila mig [email protected], så ska vi se om vi inte kan exponera det här i den allt mer populära doktorandbloggen ;-)

Rätt svar, förresten, var George Mason (från tv-serien 24) och Vladimir Putin. En uppmärksam bloggläsare noterade att det gick att lista ut genom att spara filerna och kolla vad de hette. Men Rosenblom, du är inte misstänkt för fusk.

Andra bloggar om: , ,

Kom igen - gissa i tävlingen!

Hej alla bloggläsare.

Idag har bloggen tangerat personligt rekord i unika besökare *kul*, men ännu har ingen gett sig till känna och gissat i _kändis-tävlingen_ (lika som bär). Kom igen, ni fixar det! Det enda ni behöver göra att göra en _kommentar_ där ni skriver de rätta svaren!! När jag har utsett vinnaren får den min email, skickar mig något den vill få med här på bloggen och så lägger jag ut det. Heja heja.

Från en doktorand som sköter sin blogg men inte sitt jobb. En usel läsdag idag.


Lika som bär!?

Försökte surfa lite seriöst. Vår prenumenation på morgontidningen har gått ut, och jag märker att jag inte hänger med så bra i nyhetsflödet. Jag surfade in på SvD för att uppdatera. Där stod det om Ebba, och det visste jag ju redan. Sedan fick jag se en av följande bilder, och vips kände jag mig manad att köra igång en ny kändistävling. Denna gången förmodligen betydligt svårare. Det ena är en rollperson, det räcker med rollfirgurens namn, och det andra är en politiker. Vilka är de? Som vanligt är priset att man får maila något som kommer med i bloggen. Lycka till.

image37image38

Andra bloggar om: ,

En bra arbetskamrat

image36

Idag har jag varit i Göteborg på min arbetsplats. Min suveräna arbetskamrat och jag diskuterade att börja på en ny artikel. Den skulle handla om sinnesanalogier/synestesier i arbete med estetiska ämnen i förskolan. Jag vet inte riktigt vad vår poäng ska vara ännu, men det är ett intressant ämne. Det är många förmågor man tar förgivna, t.ex. att man förstår metaforer (alltså, att många saker som sägs är liknelser och inte konkreta sanningar). Detta är viktigt, inte minst för att man ska kunna förstå eller säga skämt. Inom estetisk är denna typen av överföringar väldigt centrala. Man ser på noter (visuella) som om de vore toner (auditiva) t.ex. I vårt datamaterial har vi exempel på sånt här från såväl poesi-, rörelse- och musikområdet. Detta tänkte vi tematisera på något sätt...

Det var väl allt för idag. Ja, förutom en ganska stor grej; ikväll ska vi se sista avsnittet av 24!
Kram

Modeblogg

image35

Tänkte idag att jag skulle, som min kära bloggidol Ebba brukar skriva, "fira med en dagens outfit". För er som inte läser modebloggar betyder det att man fotograferar vad man har på sig för dagen, för att det av någon anledning kan anses intressant. Det kan vara något nyköpt, särskilt snyggt eller helt enkelt något man är särskilt nöjd med. Idag hade jag en kombination av allting; en av de nya vinterjackorna som jag tycker är särskild snygg, ett nyköpt hårband från Glitter i en intressant kombination med ett par kängor som jag köpte 1995 och sparat ända sedan dess. Jag har varit säker på att de en dag skulle kännas rätt igen. (Vad tycker ni? Inte ens so-last-season, utan So ninty - eller varför inte Reto-Chic? Någon som kan göra en expertkommentar??).

När jag tittar in till Ebba idag ser jag att hon har haft problem i helgen. Hon har blivit baktalad i Expressen. Inte roligt. Så det här inlägget är inte bara inspirerat av Ebba, det är en hyllning till allas vår smakguru!



Andra bloggar om: , , , ,

Vinnare i kändistävlingen


image34

Kusin K var först att skicka in rätt svar i kändistävlingen. Rätt svar var Prinsessan Madeleine, Dolly Parton, Zlatan och Kiefer Sutherland (Jack Bauer i serien 24). Syftet med tävlingen var att få in lite mer glamour här på doktorandbloggen. Priset var att vinnaren fick bloggutrymme genom att få välja något som skulle läggas ut här. Kusin K har valt denna omåttligt träffande bild. Kommentarer överflödiga, som hon säger.

Vill du också få med något här på bloggen; en dikt, en bild, eller något annat? Håll utkik efter fler tävlingar. :-)

Kram

Andra bloggar om: , ,

Söndag i soffan

image32

Inte dumt att få framburet till sig på morgonen va?

En fantastisk arbetshelg. En timme läsning varvat med en timme tv-serien 24 på DVD, och så har det pågått oavbrutet sedan 8 på lördagsmorgonen. I och för sig med uppehåll för nattsömn och ridtur i dag på förmiddagen.  Jag har sensationellt nog bockat av snart 5 punkter på min Att Läsa Lista. Absolut en sensation. Jag tänkte också några klartänkta tankar igår angående forskningen:

I vår forskargrupp, och i många andra sammanhang, är man överens om att det är viktigt att tala om vad man har gjort och på det sättet reflektera, för att skapa mening. När man granskar denna typen av reflekterande samtal (vi kallar det metakognitiva dialgoer) fokuseras ofta hur man ställer frågor. Öppna frågor är t.ex. att föredra framför ja/nej-frågor. Det jag lagt märke till på sista tiden i mitt datamaterial är samtalen kan kommat att handla mer eller mindre om innehållet i lärandet. Frågan kan verka bra ställd, t.ex. 'Berätta hur det kändes när vi tränade på dansen', men hur främjar detta lärandet om dans?  Iställer borde frågan ställas 'Berätta vad vi gjorde när vi dansade' t.ex. På detta sätt borde pedagogen få fram vad barnet har för uppfattning om det som ska läras om, och kan på det sättet fånga upp vad barnet behöver vidare hjälp med att utveckla. 'Hur det kändes?' är i och för sig också en bra fråga, men kanske inte det bästa när det gäller att skapa mening om innehållet.

Då jobbar jag vidare. Maken bakar äpplemuffins på våra sista äpplen från trädgården. Nice.

Södagskram

Idolnyheter vi inte kan leva utan

Kollar runt lite och ser vad som hände i IDOL igår efter att jag somnat. Jag får ta del av en hel del intressanta nyheter, här är ett urval.

---------

Amanda berättar om sitt hemliga ursprung! (hon kommer från Norge)

Patrizia avslöjar sin hemlighet! (hon gillar schlager)

Chris: Vi bryter ihop!
Chris och Andreas förenas i sitt hat! (vad hatar de? Jo, Janssons frestelse)

Evelina är ingen sexgalning

Sam bevisar! (han sjunger med sin egen röst)

christoffer Hildings falsettattack! (han får reportern ur balans)

---------

Om du inte fick nog av detta sammandrag kan du läsa vidare på http://www.tv4.se/idol/

Annars tycker jag den bästa nyheten levererades av Patrizia själv; hon ska starta ett band nu. Lysande idé! Du kommer få massor av spelningar, du är ju redan känd nu. Lägg ut ert material på MySpace och skit i skivbolagen. Lycka till!


Andra bloggar om: , , , ,

Musiklärare ser IDOL v. 41 (c)

Marie. Charlotte Perelli möter Shirley Clamp. Här har vi ju en fullfjättrad schlagerstjärna. Bert, nu kan du ringa upp Marie. Utklädningskläderna var kul. VG(+). Mmm..stämmer, jag är snål ikväll.
(Det beror på att jag är på så grymt dåligt humör. (För andra gången i rad lyckades någon koppla bogserlinan fel på bilen, när den skulle bogseras till verkstaden för samma fel som uppstått för fjärde gången i rad, så att underredet drogs sönder. Det blir durt, som min morbror skulle ha sagt.))

Christoffer. Den här låten gillar jag, men StevieWonderWannebe rösten är jag lite mätt på. Inte så att jag inte gillar Steive, men just nu saknar jag faktiskt Louis Armstrong. C, din framtid blir på musikalscenen. Här blir det...tja...ett ganska oengagerat VG.

unik klang? nämen Breitholtz...där var vi inte överens

Gathania. Christine Melzer föreställer Drottingen. Här drunknar hon i låten, det blir
G som i Gathania

Daniel, du är artisten här i tävlingen MVG. Tokig sångare sjunger tokig låt, men med något fast i blicken. Jag gillar dig Daniel!

Sam, nä...slapna av. Det låter konstigt. G-

Mattias, Westlife, funkar för mig. Men jag spiller inga tårar direkt. G+


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Musiklärare ser IDOL v. 41 (b)

Njae...Patricia. Det här var inte precis som ett slag i magen. Det kändes mer som ett tillfälle att gå iväg och koka te och leta fram chips ur något skåp.
Bättre kan du säkert!
G, inte mer.

Kirsti. Oj, du har verkligen iklätt dig rollen av SuperPedagog ikväll. Bra jobbat Kirsti.

Amanda. Falskt som in i bänken, men den här låt är helt rätt. En bra låt känner man igen på att den är bra till och med som icke-polyfon-ringsignal. Så bra låt i kombination med en hel-vit-scenklädsel och ett visst mån av feeling, kan det räcka? Ingen i juryn säger något om hur falskt det var, då får väl jag göra det. Inte mer än G.

Evelina. Det här kändes glittrigt. Trevligt. Jag bloggar iväg ett VG.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Musiklärare ser IDOL v. 41 (a)

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅAAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGGGHHHHHHH!!!!!!!

Vad som helst, men aldrig, aldrig, aldrig någonsin When you say nothing at all.

(1) Låten är så uttjatad att det inte finns motstycke de senaste decennierna; kolla in på vilket högstadium som helst och du kommer få se och höra någon tonåring som sitter och plinkar D, G, C och väser frammm:
(2) Det är bäst när du håller tyst. Om någon skulle säga det till mig i ett förhållande skulle jag se mig om efter en annan!

Det går helt enkelt inte att bedöma. Vi sätter detta inom parentes.

Andra bloggar om: , ,

Fortsättning följer...

Sammanfattning

image28image29

Jaha, här ovan ser vi hemresan. Här kunde jag i fem timmar lugnt sitta och begrunda vilka fantastiskt spännande personer jag mött...

image30

Här har vi den förste. Jag tyckte det var skämmigt att ta kort på honom, så jag fick, likt en rättegångstecknare, skissa honom i mitt anteckningsblock. För det första; han hade en stor rosa fluga, en grå kostym, en enorm mage och en sån där cirkus-direktörs-mustash. Det var den uppenbarelse som mötte en när han drog igång sitt föredrag. Det var bara början...

Det budskap han gick loss på var att Musikundervisning "are in a mess", och det som saknas är att man inte kan skilja på education och entertainment. Det förra går ut på att spela nutida konstmusik för barn i skolan, det senare består av att lyssna på populärmusik. Och populärmusik, det är "rubbish" (=skräp, för det som undrar). Dvs INTE något man ska befatta sig med i skolan. Det har ingen kvalité. Själv tyckte inte professorn om populärmusik. "I´ve never understood what so attractive with Elvis".

Först verkade det mest underligt, men till slut kändes det personligt sårande! Utifrån mitt teoretiska perspektiv blir varken att spela Elvis eller Schönberg education. Att spela musik, oavsett sort, är en typisk aktivetet, och det blir ointressant om det inte finns ett lärandets objekt; t.ex. att lära sig urskiilja form i ett musikstycke, urskilja harmonier, rytmer etc. Detta får sedan styra vilket eller vilka musikstycken som väljs. Skulle man tolka in ett lärandeobjekt i det denne man talar om, så är det möjligen musikalisk preferens (ungerfär samma som musiksmak). Men varför och hur skulle man kunna lära sig god smak? Det försökte man på 1800-talet, då ansågs viss musik estetiskt renande.

Mycket märklig start på konferensen.
image31
Sedan fortsatte det med en filosofiskt intresserad doktor i mu.ped som reste frågan "Is there truth in music?". Det blev lite kämpigt att hänga med. Ytterligare en intressant gubbe följde. Han länkade på något sätt ihop psykologisk forskning om hur vi reagerar på ljud i hjärnan typ, med sociokulturellt perspektiv på lärande. Bra gjort, men för sent på eftermiddagen.

Dag två framträdde ovan nedtecknade man. I boots, halsband, ring i örat, svart kostym, mönstrad tröja och...inte minst...med ett bälte som hade ett gigantiskt bockhuvud (?) som spänne. Intressant val.

Hans budskap kan ha varit något i stil med att diskurser behövs, vi behöver prata om musikupplevelser/konst. Att ha en diskurs kring det som inte låter, och som kanske är onämnbart. Typ så. TIll sist kom den sista, och då fick vi sticka till tåget.

Andra bloggar om: , , ,

Hotellrum i Malmö

image27

Oj, suck, vilken natt det har varit. Här är utsikten från fönstret. Det är väl ungefär allt man kan säga. Resten är obloggbart. Inte många timmars sömn och extremt mycket hemlängtan.

Det är märkligt detta med att vara på resa i grupp. Det är inte många minuters privatliv man har. Jag märker att jag behöver ganska mycket tid för mig själv, men det är konversation från morgon till kväll. Tänk er detta tillsammans med ett gäng som är experter på att PROBLEMATISERA, ANALYSERA och tänka KRITISKT.

En av kollegorna är speciellt inriktad på genus vilket gör att man får upp ögonen för en hel del saker man kanske inte tänkt på annars. Alla talare på konferensen är män. Alla som sitter på första bänk är män. Alla professorerna som finns på det här stället vi är är män, I den historiska genomgång som en av föreläsarna gjorde nämndes inte en enda kvinna.

Nu är det bara denna dagen också, sedan får man äntligen ligga hemma och glo på idol.

Kram

Andra bloggar om: ,

Godnatt från hotell

image26
Tavlan på hotellrummet

Det blev en oxgryta för 135 kr. Och i morse en latte för 33 kr. Det är i princip mat för 1 person i en vecka hemma. Suck. Vad har man att välja på? Det gäller att smälta in så gott det går. Det var trevligt ikväll.
Återkommer med något från konferensen längre fram. Och naturligtvis kommer jag bevaka Idol imorgon. Vi ses då!

Godafton


Från hotellet

Hej

Måste fatta mig extremt kort. Konferens i Malmö. Hotellrum. Bara här och vänder. Vi ska ut och käka middag. Följa med flocken. Måste bara skriva ett blogginlägg för sakens skull.

Gått upp 5:50 i morsen. Pratat känslor med doktorandkollegorna på väg hit. Här lyssnat till 3 forskare. Allt från mycket knepigt till ganska intressant.

Mår ok.

Det funkar.

Borta bra, hemma bäst.

Kram

Bonde-dating-tips

Jag har lånat en dator igen, för det här måste bara kommenteras. BONDE SÖKER FRU. Oj, oj, oj...
Jag är inte bara doktorand, jag är också en relativt erfaren (föredetta) date-are, och här ger jag nu lite tips som vi kan hoppas att bönderna i TV4 läser.

Generalfel 1: Säg inte att du är spontan!!! Speciellt inte romantiskt spontan. Usch. Det är fint att tänka ut saker. "Det blir spontant" är ofta lika med "det blir aldrig någonsin".

Generalfel 2: Fokusera inte bara på att den andra ska tycka om dig, våga tyck om först! (En klassiker; Marcus i förra säsongen som hade en enda fråga till alla tjejerna genom hela serien: vad tycker du om mig då? - och hur gick det!?)

Tjejer, kom igen, sitt inte bara där och lägg huvudet på sne och le!

Killar, Eddie Meduza, är kanske inte helt rätt musiksmak...

Och rent allmänt, om ni har en konversation på daten som är såhär:
- Vad tycker du är viktigt i ett förhållande?
- Att man pratar med varandra.
Fundera på om det var en vidare festlig start...

Men viktigast av allt
En singel ger sig aldrig!

 

Jag finns här för er!! :-)

Hej alla läsare

Ni är verkligen inte ensamma! Idag har bloggen haft dubbelt så många besökare som den dag den hittills haft flest (men jag avslöjar inte hur många...). Enormt kul, men också pressande! Speciellt när man är på resa, som nu, och man får slåss för att komma till en dator och internet. Jag har ju som sagt glömt sladden till min laptop. Ve och fasa. Nu har jag fått låna en dator.

Vad gör egentligen en forskare? När är det den forskar? Nja, jag skulle inte säga att det är en dag som denna i alla fall. På förmiddagen samlade jag in data igen och spridde lite goda råd omkring mig, men kanske mest i egenskap av gammal musiklärare, och inte med så mycket analytisk skärpa. Sedan kämpade jag i lokaltrafiken i 1 timme innan jag mötte upp min make för att värma matlådan på min egentliga arbetsplats (se foto nedan). Därefter följde en kamp mot skrivaren, internetuppkopplingen och datateknikerna. När jag väl kom igång med det jag försökte göra dog batteriet. Jag hann också med ett möte där vår över-rektor gav besked om budgeten. Lite omväxling mot livet hemma i soffan i alla fall.

Klädseln på resan har hittills funkat mycket bra, för den som undrar om det.


Blogginlägg jag planerar för; fler tävlingar (kändistävlingen fick ju ett enormt gensvar, håll utkik efter vinnarbilden - coming soon), en metaanalys av Sveriges 10 största bloggar (blir nog i helgen) och givetvis mer fragmentariska nedslag i pedagogisk forskning.


http://doktorand.blogg.se/2007/october/personlighetstestet.html


Love

Your personal PhD-student

;-)


En dag på jobbet

image25
Mitt arbetsrum, när jag inte jobbar hemifrån. Fin utsikt, eller hur?

Inte mycket att säga idag. 6 timmar sömn. Gick ju igång till slut igår, och då skulle packning mm fixas inför konferensresan. Man vill ju vara rätt klädd när man är borta. Lagom temp, lagom fin, lagom bekväm osv. Får se hur det jag tänkt ut kommer funka. Bloggar vidare om det.

Några missöden; bilen gick sönder i morse för jag vet inte vilken gång i ordningen. Bedrövelse. Och jag glömde sladden till datorn. Det kräver skärpa i bloggningen, för rätt var det är tar batteriet slut.

TÄVLIGEN:
Kusin K, du har vunnit. Grattis. Skicka en bild till mig som du vill få publicerad, och gärna en text, så ska jag lägga det som ett inlägg här på bloggen. Det är ditt pris. Grattiskram!


Etnografi

Hjippi! Till sist. Det som fattades var att min man kom hem och var lite hemtrevlig, att jag tvättade håret och gjorde hårinpackning och fick ett uppbyggligt telefonsamtal. Sedan kunde jag komma igång. Således en startsträcka idag på 10 timmar. :-)

Dagens kapitel handlade om forskningsmetoden etnografi. Mycket speciell metod. Tänk BigBrother, dokusåpa, eller varför inte - en blogg som denna. Kapitelförfattaren hade flyttat in på ett barnhem och bott där i 1 år för att forska fram hur det är att bo på ett barnhem. Är det inte märkligt? Poängen är att ta de boendes perspektiv och genom att bygga upp relationer till informanterna, få fram deras mest sanna jag. Problemet och styrkan med denna metod är den tunga betydelsen som ges åt forskaren och dess personlighet. Det är en extremt subjektiv metod, och det är det som är grejen. Är det bra eller dåligt?

Wheter we like it or not, researchers remain human beings complete with the usual assembly of feelings, failings and moods. All of these things influence how we feel and understand what is going on. Our consciousness is always the medium thorugh which research occurs; there is no method or technique of doing research other than thorugh the medium of the researcher. (Stanley and Wise, 1983, p. 157)

När nu forskarens känslor och svagheter är så avgörande är det väl bra att man kan läsa om dem på en blogg, som denna, så man kan bedömma trovärdigheten på den som för fram forskningsresultat en dag...eller?

Glöm inte tävlingen nedan Priset är vad vi allra mest av allt önskar oss alla; uppmärksamhet och ära! Allt du behöver göra är att identifiera kändisarna. och svara i en kommentar!

dags att packa för morgondagen, kram

Andra bloggar om: , , ,

För lite glamour

Om jag kommit igång nu? Knappast. Jag surfar omkring lite planlöst.
Jag kollade in på Ebbas blogg och ser att hon är i London idag. Träffar kändisar, fikar light-fika och köper kläder. Det fick mig att känna mig lite mossig. Jag känner att min blogg saknar glamourösa inslag. Men, jag lovar att försöka tänka på det i framtiden. Jag börjar med att publicera bilder på lite kändisar:

image21image22image23image24

Sådär, det kändes väl lite roligare? Inte?
Aja, vi kan kanske ha en tävling? Förste man/kvinna att identifiera 4 kändisar på bilderna ovan skriver deras namn i en kommentar och vinner ett pris. OK?
Lycka till.


Andra bloggar om: , , , ,

Läskramp

image20

Här ser ni hur jag har det. Jag har försökt strukturera upp tillvaron lite genom att göra en översikt på deadlines de närmsta veckorna. Jag hade någon slags illusion om att allt skulle vara lungt nu när 25% är över. Men det var inte rätt. Av 10 grejer till nästa vecka har jag klarat av 2. Det är bara att kämpa på.

Den här dagen har bestått av
- sovmorgon (kom ej iväg till min gamla arbetsplats)
- ett avsnitt av 24 till fruktost (men - undrar någon - hur många finns det egentligen, ska du aldrig bli klar med det där? det finns 24 - per säsong, och jag tror det finns 7 säsonger...)
- upprättande av deadlinesöversikt, suckan och klagan
- lunch hos mamma och pappa
- ridtur (ganska torftig p.g.a. ÄLGJAKT. Tillträde förbjudet i hela skogen. Vi fick smyga omkring på gärden och lite på ridbanan. Jag red mitt gamla halvblod. Hon är för härlig. 18 år och still going strong. Strålande sol.)
- kaffe och äpplepaj på altanen, soft
- hemkommen för att börja jobba, NU.

Johan, är du här? Såg allt att du varit inne och läst. Kom snart hem. Puss.

Kär hälsning till alla andra tappra besökare.



Andra bloggar om: , , ,

Från det allra värsta, till det allra mest effektiva

Efter det obloggbara har jag bara suttit vid datorn. Inte vid TV'n!! Och i och för sig inte heller ute i det vackra vädret. Bara vid datorn. Och inte har jag bloggat inte. Nej, jag har faktiskt jobbat 4 (fyra!) timmar i sträck. JAg har skrivit på ett kapitel till vår kommande bok. Jag vet inte om det blev så himla intressant. Men om jag inte gör något så finns det ju inget att ge respons på, inget att utveckla, inget att förkasta. Därför är det så viktigt att göra just NÅGOT. Och allra helst något som i alla fall verkar färdigt. Annars blir bara kommentaren; ja, hm...det där kan du väl fortsätta på. 

Det känns himla gött att ha fått något gjort.

Nu kanske det kan bli någon timmes sovmorgon imorgon. Därefter har jag tänkt åka och besöka en tidigare arbetsplats, en gymnasieskola, och titta till de gamla lärarna i fikarummet. Sedan lunch och ridning. Någonstans där i fjärran hägrar även nåt som ska läsas. Långt, långt därborta.

Kusin K...verkligheten och fantasin...jadu, vad ska man säga. Jag föredrar nog att måla upp sköna fantasibilder, och sedan ta emot verkligheten med ödmjukhet. Blir det inte som man hoppats har man i alla fall haft det roligt medan man hoppades, i bästa fall.

Klockan är 2 på dagen i vårt första dygn med Jack Bauer. 

Kram till alla!

Vad är bloggbart?

Hej

Oj, vilken dag. Sammanfattningsvis kan man väl säga att allt som sker inte platsar att publicera på nätet. Det är onämnbart. Man får helt enkelt låta det passera. Jag tänker på Axel Schulman igen. Han skrev ju om all skit på sin blogg, och då blev bloggen som ett monster. Så vill vi inte ha det! Det får passera istället.

Det som går att nämna är att jag började med att baka en äpplekaka för att hylla de lärarna som jag skulle ut och filma idag. De har varit så inspirerande och bidragit med så mycket. Utan dem hade jag inte haft något att skriva om, och med andra ord inte kommit fram till 25%-seminariet och allt det där. I den metod jag jobbar med så är ju respondenterna också arbetskamrater på ett sätt. Det är de som 'äger' undersökningen som vi säger. Om jag skulle gå in och bestämma allt skulle det snarare bli ett experiment, och det är inte det jag gör. Man kan kalla det en utvecklingsstudie kanske? Hur som helst, jag bakade en kaka till dem. När jag kom till skolan, på lärarnas rast, var det ganska splittrat, som det faktiskt brukar vara i skolans värld. Rast är ett väldigt relativt begrepp där. Någon hann i bästa fall ta lite kaka på stående fot. Lektionen var välplanerad och vettig på alla sätt och vis, men av någon anledning blev det liksom ingen riktigt "närvaro". Det var som om både läraren och eleverna inte riktigt var med i situationen. Knepig känsla. Jag får kolla på filmen och analysera vad det var som hände. Jag kände samma sak i fredags. Att man kommer där med videokameran gör nog sitt till. Det blir inte som det brukar.

Jag har transkriberat film både igår och idag från förra veckans filmning, och det ska jag förska skriva något om nu. Det ska bli ett kapitel i vår bok om forskningsprojektet. Usch. Man får lägga alla tankar åt sidan och försöka bara vara en vanlig arbetare.

PS Det har blåst väldigt idag, glöm inte att njuta av löven innan de ramlat av och förmultnat.




Andra bloggar om: , ,

Sunday summery

image18

Det klickar på ett väldigt speciellt sätt om min pekskärmsmus (eller vad det heter...där på laptopen där man rör markören med fingret). Kan det ha att göra med att jag hällde spad av den Gyllengula Rotsakspurén som jag tillagade igår, över datorn? Laptopen är så mycket mer än bara ett arbetsredskap. Den är med mig överallt här hemma, så även på matbordet i köket...

(Vilken IT-typ är du? Kolla inlägget Personlighetstestet lite längre ner. Jag är B, om det inte redan framgått).

I eftermiddag har vi varit ute och sprungit. Det var fint i skogen, men jag kände mig seg som bara den. Det är nog för att jag varit sjuk en period. Men, men, det känns i alla fall positivt att ha varit ute och tankat lite endorfiner inför veckan. Här är doktorandens program;
  • måndag; datainsamling - ska bli helt underbart. Fick ett mail i förra veckan från skolan dit jag ska. De har skrivit loggbok som jag fick ta del av. Den visade på att de verkligen har jobbat super. Jag rös av glädje när jag läste det (har jag börjat brinna för det här nu? det verkar nästan så). Det finns förutsättningar för att det blir riktigt intressanta data som vi kan använda till forskningsprojektets bok som ska vara klar innan jul.
  • tisdag; soft hemmadag
  • onsdag; ny datainsamling och något slags möte
  • tosdag-fredag; konferens. Usch. Åka hemmifrån. Tycker jag inte om
Nej, hinner inte skriva mer nu....min man har kommit med kvällsmaten och ännu en timme 24 väntar. Det är så spännande!!

image19

Andra bloggar om: ,

Krabbfest

Dåligt med TV-kommentarer ikväll. Hoppas ingen blev besviken. Istället för att bevaka TV'n ikväll har vi varit på krabbfest hos en granne några kilometer bort. Trevligt att bli bortbjuden till en som aldrig slarvar med råvarorna!

Men klockan är inte mer nu än att vi hinner ännu ett avsnitt av 24. Det fjärde för idag. :-) Underbara lediga lördag!!

image17

Andra bloggar om: ,

En vecka med bloggen

Hej alla kära

Idag har varit en önskefin dag. Och den här bloggen har funnits i en vecka. Det firas med lite exklusiva bilder från Privatlivet, tagna just idag!

image12

image13

Det här är våra närmsta grannar!

image14

De här blommorna har jag odlat helt från grunden. Små frön i krukor under gladpack i våras har slutat så här fint! I somras ville de inte alls blomma, men tydligen föredrar de höstvädret framför sommarens envisa regn.

image15

Vi har jobbat lite i trädgården idag. Min man har jobbat med att tvätta rent räckena på vår veranda. En "före-efter-bild".

image16
Efter trädgårdsarbetet stack vi ut en sväng med de här snälla fyrbenta vännerna.

Kram på er alla, hoppas att ni också haft en bra dag!

Musiklärare ser IDOL, del 2

Missade lite pga lilla...men nu är jag med igen

Amanda = skön låt (jmf opponenter som börjar med "intressant ämne"), men.....rätt tänkt men fel sjunget. Detta blir G-

Gathania = låtval - ouiiiii, knock out! Nostalgitripp på kläderna. Så ska det låta = MVG

MEN påpekas ska att denna låt gjorts av Katrina and the waves. Knappast en one-hit-wonder. Diskning??

Nu nu nu
nu kommer Andreas, höga förväntningar
Vi ger ifrån oss ett litet tjut här. MVG't kommer innan refrängen ens börjat. Ohhh, detta är kärlek.

Öh, det tyckte visst inte juryn.


Andra bloggar om: ,

Musiklärare byter till Lilla Melodifestivalen i reklampausen

Hm...bättre artister här än i IDOL. Vad händer egentligen mellan mellanstadiet och eftergymnasiet? Skärp er alla musiklärare och tillför lite så vi får bättre kvalité...eller? Nej, nu flummar jag.

pretty girls - lili och sussi möter sig själva som barn i amf-pension-reklamen?

"jag har alltid velat träffa Jimmy Jansson" och "gala pala gutchi"
vilka textförfattare!!! oj, oj, oj,,,genialt.

måns - du passar till allt i tv! sjunga, dansa och nu programledare


Andra bloggar om: ,

Musiklärare ser IDOL, del 1

sjukt imponerande
fet me nice
säger juryn, här kommer mina kommentarer:

sam - prova att variera huvudbonaden
bra att du inte tog en ballad, du får nog ett MVG

one-hit-wonder = kul tema MVG

ana-stasia
bra artistnamn men det känns som du behöver träna lite mer... VG just nu

peter jihde, verkar absolut göra så gott han kan, men... det sprids en känsla av att tävlingen är ett inslag i Lilla Sportspegeln. I och för sig ganska skönt att det kommer ner lite på jorden.
Det verkar inte ha klickat mellan juryn och P.J. Kanske pga juryns coolhetskomplex? G+ till Jihde.

daniel = jajjamensan, det blir MVG
låtvalet slog an någon slags mellanstadiediscosträng här

ewelina = ihop med den luvan och Jihde som intervjuare känns det ännu mera sport
det här hade varit inslaget på skolavslutningen i åk 9 som varit outständing, men nu är vår fredagsunderhållning, och då räcker det bara till G-

Andra bloggar om: ,

Godmorgon dagen efter

Huvudvärk! Hade nog behövat vila hela dagen. Men så kollar jag lite förstrött i almackan och ser att jag ska ut och filma i en skola nu på förmiddagen (datainsamling för forskningsprojektet som jag jobbar i, vid sidan av avhandlingsarbetet), sedan ska jag hjälpa en vän med hennes dator och sedan ska jag på födelsedagskalas. Oj, ni hör, vilket liv??

Kram, och tack

Doktor till 25% - formella versionen

I den händelse att någon hittar hit som är genuint intresserad av själva forskandet, ska jag nu på denna seminariets- och kanelbullens dag, så kort som möjligt försöka ge en hint av vad jag egentligen pysslar med.

OBS OBS OBS
Observera att det jag skriver just här INTE har ambitionen av att vara vetenskapligt. Det är ett INFORMELLT förklarande av vad jag håller på med. Om någon läser här som verkligen vill veta mer skickar jag gärna texter, refernser mm. Jag skriver inga referenser här. Detta är en blogg och ingen vetenskaplig tidskrift.
OBS OBS OBS


Typ av avhandling: Sammanläggningsavhandling = 3-4 artiklar + en sk "kappa" som är en sammanbindande text mellan artiklarna som skrivs i slutet av projektet.

Anställd för att doktorera i: Musikpedagogik, eller egentligen Estetiska uttrycksformer med intriktning mot utbildningsvetenskap.

Förslag på titel på mitt arbete: Musikundervisning i förskolan med utvecklingspedagogiska förtecken

Teoretiskt perspektiv: Variationsteori, som är en utveckling av mera kända Fenomenografin.
Med några få ord kan variationsteori beskrivas som en teori om hur lärande går till. Lärande är urskiljning, att se något såsom något. Det man kan urskilja är det som varierar. Lärande är alltid lärande av eller om något speciellt. Detta "vad" i lärandet kallas Lärandets objekt. Lärarens uppgift i en målstyrd verksamhet (som skolan eller förskolan) är att låta de kritiska aspekterna av aktuellt lärandeobjekt variera på ett systematiskt sätt. Om man t.ex. ska lära någon vad mängden 3 är (tänk grundläggande matematik i förskolan) så handlar det alltså om att kunna (ur)skilja 3 från t.ex. 2 och 4. Vi börjar kanske med att visa en hög med 2 russin, en med 3 och en med 4. Allt är små högar med russin, men antal russin varierar! Vi behöver också visa att 3 inte behöver bestå av russin. Vi kan lika gärna ta 3 nötter, 3 elefanter eller 3 motorcyklar. Den kritiska aspekter av 3 är antalet, och inte t.ex. materialet.

Metod: Learning study. Detta är en asiatiskt inspirerad modell som härör från hur lärare i Kina (och/eller Japan? minns inte nu) fortbildar sig. Principen är enkel; lärare planerar en lektion tillsammans kring ett speciellt innehåll, en lärare håller lektionen, de andra observerar, lärarna utvärderar lektionen efteråt och frågar sig vad eleverna har lärt sig, planeringen revideras, lektionen hålls på nytt för en ny grupp elever, förhoppningsvis har den utvecklade undervisningen gjort att eleverna lärt sig mer om det som var tänkt att de skulle lära sig, lärarna sammanfattar och offentliggör sitt resultat. För att se vad eleverna lär sig används test. Deras förståelse för något testas före och efter lektionen. Den här modellen för lärarfortbildning kallas för Lesson study. En Learning study är i princip samma sak, men med i planeringen och utvärderingen finns en forskare med variationsteoretiskt perspektiv.

Om vad och med vilka: Jag har än så länge gjort en Learning study. Den har titeln; Learning to listen. Jag har arbetat med ett gäng bestående av en förskollärare, en fritidspedagog och en grundskkollärare som har en barngrupp med 6-8-åringar. Lärandeobjektet i lektionerna var, som titeln antyder, att barnen skulle utveckla sitt lyssnande. Mer precist handlade det om att få dem att kunna urskilja delar i ett musikstycke; musikens form. Typ som att höra skillnad på vers, refräng och stick i en poplåt, men i det här fallet var det klassisk musik.

Framtiden: Jag ska fortsätta med samma teori och samma metod, och även med musiklyssning som tema, men jag ska finslipa på detta med lärandeobjektet och de kritiska aspekterna. Allt för att barnen ska kunna lära sig något generellt som de har glädje av i framtiden, även bortom den lektion som jag forskningsmässigt kommer att studera, och även för att pedagogerna ska lära sig hur de kan hjälpa barn att lära sig på ett så tydligt sätt som möjligt. Många barn lär sig en massa oavsett hur tokig skolan än är, men kanske det är de som just nu lär sig minst som kommer att vara de som har glädje av detta allra mest.
Det handlar alltså om att utveckla lärares undervisningsskicklighet. Utgångspunkten är att inte fokusera någon särskild metod för lärande, utan vad det är man egentligen försöker lära ut.


Frågor? Lämna mer än gärna en kommentar.

Andra bloggar om:

Doktor till 25% - informella versionen

Ok, syrran, och ni andra, jag ska berätta hur det gick.

Var var vi? Jag skulle gå och se en förställning med skådespelarelever som redovisade ett projekt i fysisk gestaltning med tema kön. Föreställningen var som ett slag i magen, och ni som följt bloggen vet att just min mage har varit ganska hårt ansatt sista tiden. Jag behövde inte mer känslomässigt upprörande saker i just detta skede! En annan dag hade jag nog tyckt att det var fantastiskt bra. Men tänk er en hypernervös människa i ett svart rum, med en gråtande cello som ljuder ur högtalarna, och ett gäng svartklädda skådespelare, mer laddade med känslouttryck än de troligen någonsin kommer vara, som kastar sig på golvet och speglar skuld, skam, ensamhet, hopp, kärlek, den lilla människans tappra försök...ja ni vet, allt det där. Jag fick titta snett åt sidan och hålla för munnen för att inte skrika i princip. Suck, det är inte lätt att vara så känslosam.

Sen var det lunchrast. De andra sa att jag inte såg speciellt harmonisk ut. Det låg nog något i det. Så var det väl dags för seminariet. Alla var där. De andra som är doktorander i samma ämne som mig, och de som jobbar i samma forskargrupp, min man, samt två till från samma fakultet som jag tillhör. Inte dålig uppslutning! Alla verkade ganska så samlade och högtidliga. Jag bet mig i läppen för att inte flippa ur.

Så började opponenten. I samma stund var det som mitt starka jag kröp fram ur skuggorna och tog över helt och hållet. Jag var lugn, samlad, närvarande, glad (!!) och precis så som jag hade önskat att jag skulle kunna vara. Skönt! Det kändes som om det som togs upp var intressant för alla som var där, inte bara för mig. Min handledare sa efteråt att han tyckte att han lärt sig mycket av seminariet t.ex.

Jag brukar dela in den här typen av händelser i (1) fiasko eller (2) succé. Den här händelsen åkter in under fliken succé. Efteråt var det många som följde med till kaféet på skolan och drack kaffe. Kanelbullarna var slut tyvärr, men jag tog någon slags blåbärsbulle. Lång tågresa hem. Maken borta på rep hela kvällen. Jag ligger ensam och stirrar framför mig. Puh, vilken dag.

Se även den formella versionen, ni som även/istället är intresserade av själva forskningen.

Blixtblogg

Hej

2 timmar och 7 minuter kvar. Jag kommer att ladda med att med att gå på en lunchkonsert med de andra doktoranderna. Vi ska se skådespelarutbildningen redovisa ett dansprojekt. Det handlade om något könsrelaterat, Vet inte om det är bra eller dåligt som grej att göra innan. Men vad ska man annars göra? Jag känner mig redo för kritiken. Jag förutspår att det sämsta med min artikel är att det på de mest centrala punkterna i det teoretiska perspektivet är som svagast. Vi får se om det blir det det handlar om. Jag hoppas nästan det.

Darriga hälsningar. Varför darriga? Nja, jag är kroniskt nervös. Det kan vara det. Det är inte värre idag än annars.

Kram

Varför bloggar inte psykologer?

Den relevanta frågan ställs här

http://mosskin.se/

Kanske någon som känner sig träffad?

Tack till TV4

Jajamensan, programmet levde upp till de högt ställda förväningar (bonde söker fru). Den sista bonden kan nog bli riktigt underhållande att följa! Och de andra med förstås. Trevligt.


Doktorandens klagan

image11

Suck och hej

Imorgon är det dags för det där seminariet. Undrar om det kan vara källan till alla dessa krämpor; huvudvärk, magont, illamående, you name it...

Säga vad man vill om forskning, men det verkar inte vara en primär källa till välbefinnande.

Var annars idag på ett hyfsat trevligt seminarium. Ett projekt presenterades om grupparbeten på högskoleutbildningar. Viktigt. Det är lätt att säga att storföreläsningar är förlegat, och att allt löser sig bara studenterna får sätta sig i smågrupper. Men! Se upp, då startar genast processer av konstituerande av kön, makt, diskurs och en hel del annat... det finns risk att lärandeobjektet hamnar i skymundan. Således, ett forksningsprojekt som verkar angeläget och intressant.

Plötsligt känns det som en varm filt läggs över mina axlar! Jag sitter i TV soffan. Maken är i köket och kokar gröt. TV'n står på. Jag hör Linda Isacssons stämma i vardagsrummet - BONDE SÖKER FRU HAR BÖRJAT IGEN. Jag trodde inte att det skulle kännas SÅ BRA. Men just nu gjorde det faktiskt det. Måste avbryta för att kolla!

Glöm inte att göra personlighetstestet nedan!


Andra bloggar om: , ,

personlighetstestet!

Vad tycker vi doktorander om personlighetstest? Vi är naturligtvis oerhört skeptiska! Ur mitt teoretiska perspektiv är det viktigare med förmågor som går att utveckla genom lärande, än att människor skulle ha någon slags medfödd personlighet. Men, men, här kommer i alla fall ett alldeles färskt och angeläget personlighetstest.

Vilken IT-typ är du?

1.Minst du första gången du surfade?
A - ja, det var som en religiös uppenbarelse
B - nja, det kan ha varit på någon datakurs någon visade mig kanske?
C - nej, det är inget jag lagt på minnet
D - ja, det var på västkusten en sommar, jag hade fått låna en ljusblå surfingbräda

2. När gjorde du din första hemsida?
A - före 1995
B - mellan 1995 och 2000 ("välkommen till min personliga hemsida, här kan du läsa om mitt marsvin Gullan och mitt bästa recept på kladdkaka")
C - jag har ingen hemsida, men vi har en på jobbet
D - jag har ingen hemsida, men jag tror jag har en hotmailadress, jag har den uppskriven på en lapp någonstans...

3. Hur hanterade du millennieskiftet 2000, inklusive skräcken för millenniebuggen?
A - jag kunde fira nyår helt avslappnat, för jag hade själv programmerat bort millenniebuggen
B - jag hade bunkrat lite konserver för säkerhetsskull, man visste ju inte säkert vad som låg i det där snacket som gick
C - jag var på en nyårsfest och tittade på fyrverkerier
D - jag var inte speciellt orolig för millenniebuggen, jag hade tränat ganska mycket bugg hemma till en skiva med Arvingarna

4. Din första mobil?
A - köpte jag för ett par år sedan, innan dess pratade jag inte i telefon, jag kommunicerade endast via email och chat
B - var stor och tung, men nu har jag en liten smidig med mp3, kamera, video - tja, det nödvändigaste
C - var en Nocia 32-10
D - har jag här! Den är helt ny

5. Ditt internetanvändande idag?
A - är hela min värld. Jag driver ett datakonsultföretag som jobbar på en lösning för att kunna tanka hem fysiska möjlkpaket direkt i mobilen
B - jag finns på MySpace, Youtube, Facebook och några andra communities. Internet är bara så himla bra!
C - internet är bra, man kan söka information, och jag har även provat att e-handla böcker. Smidigt när det funkar.
D - jag har ingen dator, men jag funderar på att skaffa en microvågsugn.

6. Hur är din relation till bloggande idag?
A - jag har precis sluta blogga
B - jag har precis skaffat en blogg, den har i och för sig bara haft 15 besökare, men det känns ändå ganska häftigt
C - en blogg? Nja, vad ska det vara bra för?
D - det här är första gången jag är inne på en blogg.

räkna samman, vad har du flest av; A, B, C eller D

Resultat:

Flest A: Du är IT-visionären som driver utvecklingen framåt och är vår framtid. Troligen var du klasskamrat med Jonas Birgersson på 1990-talet och bar fleecetröja. Se bara upp så du inte underskattar mänskliga relationer IRL.

Flest B: Du är den sanna IT-nörden. Du kanske trodde att det var killarna på tekniska linjen på gymnasiet, som bar rutig skjorta och hade portfölj, som var data-nördar. Men det är i själva verket du själv! Men det är inget att sörja. Det kan vara kul att vara data-nörd också.

Flest C: Gratulerar, du är antagligen en ganska balanserad IT-typ. Men du får vara beredd på att ditt modesta förhållningssätt kan göra att du inte precis är först med det allra senaste.

Flest D: Har du hört uttrycket "klipp dig och skaffa ett jobb"? För dig gäller: klipp dig och skaffa en blogg!?



Andra bloggar om: , , ,

Molnfri bombnatt

Är just nu mycket gripen av den här boken:

image9

http://www.bokrecension.se/9100105465

Först en hyllning till talbok som fenomen. Perfekt för mig som inte orkar hålla ögonen öppna för en bok (och det är därför jag valt att doktorera???) men som ändå gillar litteratur.

Jag har kunnit tycka att 2:a världskrigen är snudd på uttjatat tidigare. Jag stör mig på den romantisering som är kring vackra gamla 40-talsdamer i läppstift och utsvultna judar i koncentrationsläger. Jag har förstått att det är oerhört angeläget och viktigt att uppmärksamma det som hänt, men jag tycker det känns som en flykt när man älskar att läsa och höra allt om andra världskrigets konc.läger, medan t.ex. kriget i Jugoslavien, inklusive nya konc.läger och massmord - som är mycket närmre i tiden - bara har gått spårlöst förbi. Den här boken har väckt ett nytt intresse hos mig, och den har avslöjat att jag själv haft en väldigt oproblematiserad syn på kriget. Bokens huvudperson är själv tyska och (till och med) nazist. Det är hennes resa in och ut ur nazistpartiet som känns så intressant. Jag inser att jag tidigare tänkt väldigt enfaldigt runt kriget, och krig, och kanske därför inte förstått hur angeläget det är att tänka på det i efterhand. Jag kan inte riktigt förklara, men jag vill rekommendera boken, för den är perspektivgivande, och innehåller också en stark kärlekshistoria, eller egentligen två.

I samma veva vill jag rekommendera den här filmen, som en intressant fortsättning. Den utspelar sig i östtyskland 5 år före murens fall. När jag satt hemma i Vallentuna och tittade på Herreys i melodifestivalen pågick samtidigt historier som den i filmen i Tyskland. Den väcker verkligen tankar om frihet, avlyssning och övervakningskameror. Stillsam och allvarlig film.

image10
http://www.deandrasliv.se/

Idag var det inte så skämtsamt inlägg. Men jag är inte på skämthumör. Jag är nervös för torsdag.

Dags att sluta blogga och börja jobba. Här ska transkriberas film. Jajjamensan. Inga såpor ikväll. Transk. känns i alla fall lättare än att läsa.

God afton.




http://nyligen.se/blogg/nvw731

http://intressant.se/intressant

Datainsamling

Snällt stillar den vår rastlöshet en stund (jmf fikastund) skriver Kusin K i en kommentar om att hålla till vid datorn.

image8

Så här kommer nu en liten fikastund. En lycklig sådan.

Efter nio långa hemstudiedagar har doktoranden äntligen kommit ut i "verkligheten" och samlat in lite data idag. Jag var på en skola och filmade en lektion där de skulle utveckla barns medvetenhet om rörelse. Åh vad de gjorde det bra. Jag är så imponerad av pedagogerna. Det kanske jag inte ska vara som forskare, men jag är också människa, och ser, förutom det som ligger i mitt forskningsintresse, att två lärare lyckades hålla ordning på 30 sjuåringar som leker apor! Och barnen fick verkligen chans att lära sig något mitt i allt detta - inte bara glädjas åt att använda kroppen. Varför? Mellan övningarna stannade lärarna upp och pratade med barnen om HUR de rörde sig. De tittade på några i taget och pratade om vad som hände och hur det såg ut. sedan flödade lektionen vidare. Övningarna var också upplagda kring något slags tema, nämligen kontrast, t.ex mellan att röra sig snabbt och långsamt, glatt och sorgset, indviduellt och i grupp. Det som kontrasteras är det som urskiljs, enligt mitt teoretiska perspektiv. Ett grundläggande exempel är att om alla människor var lika långa så skulle vi inte lägga märke till 'längd', den egenskapen skulle så att säga försvinna, även om människor faktiskt fortfarande skuklle ha en viss längd. Genom att lyssna på snabb och långsam musik t.ex., och göras uppmärksamma på det (genom t.ex. frågor) kan vi läras oss om begreppet tempo.

Ja, och så skiner solen utanför och i eftermiddag kommer en pianoelev och i kylen står god mat som det bara är att värma. Enda smolket i bägaren är
1) Min man är bortrest
2) På torsdag ska det opponeras på de första 25 procenten av min avhandling. Detta kostar en hel del magont. Usch, det är en oförutsägbar händelse vilket aldrig är roligt. Jag vet inte hur jag kommer kunna hantera det, vilket gör mig nervös.

Kram på er alla underbara läsare (ja, ni är faktisktk mer än 1...det ser jag i min statistik)
Slut på "fikastunden"
Go back to work!

TV- och musiktips

image6
Programledaren i Hjärnstorm

Ebba von S lär ha sagt att det är viktigt att man nichar sin blogg väldigt hårt om man ska få läsare. Jag rannsakar mig och märker att den här bloggen är grymt spretig. Men det är mest så här i början?  Det kommer kanske utkristalisera sig vad den handlar om efter ett tag (om den inte hinner bli ett monster innan dess).

Kvällens sista inlägg skrivs för att slå ett slag för svt's hemsida där man kan se program i efterhand. Skönt att kunna välja sin tablå själv.

www.svt.se/play

Ikväll valde vi  Hjärnstorm. Absolut ett alternativ!

Och absolut till sist kommer nu ännu ett länktips.

http://www.myspace.com/bulletheadse
Lite skön blues. Lyssna särskilt till basisten!

image7
Skivomslaget

Det är något med bloggandet

Hej igen

Bloggning som fenomen bearbetas just nu i min hjärna. Läste just det här på Alex Schulmans blogg (tydligen Sveriges största blogg med 250 000 läsare i veckan, känd för att den innehåller massa elakheter om kändisar):

"I början kände jag stor kärlek till det här projektet. Jag såg dagboken som ett mycket intressant och många gånger hisnande experiment. Idag konstaterar jag att det finns något skevt och ganska obehagligt i den här dagboken. Att driva dagboken ger mig ångest, det ger mig ånger, det får mig ofta att må väldigt dåligt. Bloggen har blivit ett monster och jag orkar inte ta hand om det längre."
http://blogg.aftonbladet.se/14002/

Han har bestämt sig för att sluta. Vad fick honom att vakna? Varför har han velat vara så elak?

Det är något med internet som kan ge ett förskräckligt sug. Den som har letat efter hus vet att det inte är omöjligt att kolla www.hemnet.se 10 gånger om dagen. Den som letar bil kan bli besatt av www.blocket.se och någon kanske (känner någon som) har erfarenhet av nät-dating och vet hur intressant det plötsligt kan bli.

Varför? Man brukar ju inte precis ringa en och samma vän 10 gånger om dagen? Men det som är i datorn drar.

Nej, jag har ingen förklaring. Hoppas bara inte den här bloggen kommer bli ett monster!
Se upp alla andra bloggare - kolla att er blogg inte är ett monster.

Bilden föreställer han med mostret - Alex S.
image5
Andra bloggar om: , ,

Inte helt utan ironi

image4

Hej

Idag tog jag min tillflykt till ett café i stan för att få lite läsro. Det visade sig vara ett bra drag. Jag läste ett trevligt kapitel om hur svårt det är att intervjua barn. Kontentan var att man inte ska tro att den perfekta intervjun existerar. Om barnet inte svarar på frågorna kan det bero på att de t.ex. inte vill. Det måste inte bero på att barnet är underutvecklat. Hallå? Behöver man skriva det i en bok? Verkar så uppenbart.

Vad ni alla undrar nu är förstås VAD HADE JAG PÅ MIG PÅ STAN? Visst gör ni? Jag undrade i alla fall vad Ebba von Syndow hade på sig i fredags. Hon är juste och meddelar. Va!? Har du inte redan kollat hennes blogg idag? Gör då det genast:

http://www.veckorevyn.com/mode-shopping/ebbas-blogg/

Och här kommer min rapport:

Röda skor från Rieker, köpta i Skara för några år sedan.
Tröja och byxor från Åhléns - jag vet - pösiga byxor är So Last Season, men jag skulle ju bara dricka kaffe och läsa.
Väska från förr-förra-årets sommarrea på HM. En slags galon-kasse. *Praktisk när det regnar*
Kappa från Cappuccini, ser ungerfär ut som på bilden, även om det inte är just den. Ny från i fredags. Mycket nöjd med den!! Kul med något aktuellt på något så centralt som ett ytterplagg.

Och vad har du själv haft på dig idag! Gör din plikt - börja blogga. Världen behöver få veta!



Delta eller inte delta

Hej och godmorgon

Kl. är inte mer än 8:25 och jag har redan fullföljt ett kapitel om forskningsetik i en bok som handlar om att utforska barns erfarenheter.

Det man ska beakta som forskare är detta:
Barns rätt till omsorg
Barns rätt till skydd från skada/fara
Barns rätt till försörjning (mat mm...)
Barns rätt att uttrycka sin åsikt och att bli lyssnad på

samt:
Syftet med forskningen ska vara något som gynnar barn
Metoderna ska designas så att de inte plågar/stressar barnen som deltar
Barn ska få delta frivilligt, vara fria att avbryta, bestämma gränser för sin offentlighet och få bidra med idéer till forskningens agenda och process

Jaha, det här låter hyfsat enkelt och självklart tycker jag. Men är man barn så är man. Förresten, när är man barn? När blir man vuxen? Ok, säg att du är barn och har möjlighet att säga "nej, jag vill inte vara med", är det då säkert att man ändå KAN säga nej? Det talas ju till och med om att vuxna inte kan säga nej.

Som forskare tror jag verkligen att man får tänka på forskningen i ett större perspektiv också, förutom det lilla barnets (för att inte lägga allt ansvar på det; typ "du sa att du ville vara med, skyll dig själv"). Gynnar forskningen barn? Kan det jag gör bidra med någon värdefull kunskap? Det borde vara självklart, men ofta tror jag att forskare ingår i något större sammanhang och är långt ifrån själva initieringen av att få forska om just detta. Själv forskar jag i pedagogik och tänker att om det inte hade funnits pedagogisk forskning hade kanske skolan sätt lika dan ut som för 100 år sedan, och det hade vl ingen önskat? (Eller hade den det? Det kanske inte alls är forksning som driver utvecklingen framåt, utan något annat?). 

En morgonreflektion.

Vore kul att komma i kontakt med andra forskares lösa funderingar. Finns ni där ute??? Blogga ni med vet ja.

Kram

RSS 2.0